Nieuw

Israël beschuldigd van het planten van mysterieuze spionageapparatuur in de buurt van het Witte Huis

De waarschijnlijke Israëlische spionage-inspanningen werden ontdekt tijdens het Trump-presidentschap, zeiden verschillende voormalige Amerikaanse topfunctionarissen.

De Amerikaanse regering concludeerde in de afgelopen twee jaar dat Israël hoogstwaarschijnlijk achter de plaatsing van afluisterapparatuur voor mobiele telefoons zat die in de buurt van het Witte Huis en andere gevoelige locaties in Washington werd gevonden, volgens drie voormalige Amerikaanse hoge ambtenaren met kennis van de zaak.

Maar in tegenstelling tot de meeste andere gelegenheden waarbij flagrante incidenten van buitenlandse spionage op Amerikaans grondgebied zijn ontdekt, berispte de regering Trump de Israëlische regering niet en er waren geen gevolgen voor het gedrag van Israël, zei een van de voormalige functionarissen.

De miniatuur surveillance-apparatuur, in de volksmond bekend als ‘StingRays’, bootsen reguliere celtorens na om mobiele telefoons voor de gek te houden en hun locaties en identiteitsinformatie te geven. Ze worden formeel internationale mobiele abonnee-identiteitscatchers of IMSI-catchers genoemd en kunnen ook de inhoud van gesprekken en gegevensgebruik vastleggen.

De apparaten waren waarschijnlijk bedoeld om president Donald Trump te bespioneren, zei een van de voormalige ambtenaren, evenals zijn topassistenten en naaste medewerkers – hoewel het niet duidelijk is of de Israëlische inspanningen succesvol waren.

Op basis van een gedetailleerde forensische analyse waren de FBI en andere instanties die aan de zaak werkten ervan overtuigd dat Israëlische agenten de apparaten hadden geplaatst, volgens de voormalige ambtenaren, van wie er verschillende in de hoogste inlichtingen- en nationale veiligheidsposten dienden.

Het was vrij duidelijk dat de Israëliërs verantwoordelijk waren“, zei een voormalige hoge inlichtingenambtenaar.

Een woordvoerder van de Israëlische ambassade, Elad Strohmayer, ontkende dat Israël de apparaten had geplaatst en zei: “Deze beschuldigingen zijn absolute onzin. Israël voert geen spionage-operaties uit in de Verenigde Staten, punt.”

Nadat dit verhaal werd gepubliceerd, ontkende de Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu dat Israël achter de apparaten zat. “We hebben een richtlijn, ik heb een richtlijn: Geen inlichtingenwerk in de Verenigde Staten, geen spionnen,” zei hij in een geprek met journalisten. “Het [het verslag] is een volledige verzinsel, een volledige verzinsel.”

Maar voormalige functionarissen met diepe ervaring in het omgaan met inlichtingenzaken spotten met de Israëlische claim.

Een voormalige hoge inlichtingenfunctionaris merkte op dat nadat de FBI en andere agentschappen hadden geconcludeerd dat de Israëliërs hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk waren voor de apparaten, de regering Trump geen actie ondernam om de Israëlische regering te straffen of zelfs privé te berispen.

“De reactie …. was heel anders dan in de vorige regering”, zei deze persoon. “Met de huidige regering zijn er andere beschouwingen met betrekking tot de aanpak hiervan.”

De voormalige hoge inlichtingenfunctionaris bekritiseerde de manier waarop de regering met de zaak omging en wees op het opvallende verschil met eerdere regeringen, die waarschijnlijk ten minste een demarche of formele diplomatieke berisping zouden hebben afgegeven aan de buitenlandse regering die haar acties veroordeelt.

“De Israëliërs zijn behoorlijk agressief” in hun inlichtingenverzameloperaties, zei een voormalige hoge inlichtingenambtenaar. “Het gaat allemaal om het beschermen van de veiligheid van de Israëlische staat en ze doen alles wat ze denken dat ze moeten doen om dat doel te bereiken.

Dus ook al heeft Trump een warme relatie met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu opgebouwd en heeft hij tal van beleidsbeslissingen genomen ten gunste van de Israëlische regering – zoals het verhuizen van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem, het verscheuren van de Iraanse nucleaire deal en het zwaar instellen van zware sancties tegen Iran – werd Israël een hoofdverdachte in het planten van de apparaten.

Hoewel de Chinezen, die regelmatig betrapt werden op het uitvoeren van inlichtingenoperaties in de V.S., ook als potentiële verdachten werden gezien, werd het onwaarschijnlijk geacht op basis van een grondige analyse dat zij de apparaten hadden geplaatst.

Washington wordt overspoeld met spionage-activiteiten, en pogingen van buitenlandse entiteiten om te proberen ambtenaren en andere politieke topambtenaren te bespioneren zijn vrij gebruikelijk. Maar niet veel landen hebben de mogelijkheid – of het budget – om de apparaten te planten die in dit meest recente incident zijn gevonden, wat een andere reden is waarom Israël werd verdacht.

“De kosten die hiermee gemoeid zijn, zijn echt aanzienlijk”, aldus een voormalige senior Trump-ambtenaar. “Dit is geen gemakkelijke of alomtegenwoordige praktijk.” maken soms fouten en zijn “niet 10 voet lang zoals je in de films ziet,” merkte een voormalige senior inlichtingenfunctionaris op.

Onder professionals hebben de Israëlische inlichtingendiensten een bijzonder angstaanjagende reputatie. Maar ze maken soms fouten en zijn “niet 3 meter lang zoals je in de films ziet,” merkte een voormalige senior inlichtingenfunctionaris op.

Toch zijn Amerikaanse functionarissen soms verrast door Israëls brutale spionage. Een voormalige Amerikaanse regeringsfunctionaris herinnerde aan zijn frequente bezorgdheid dat Israël op de hoogte was van interne Amerikaanse beleidsoverwegingen die bedoeld waren om privé te blijven.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.214 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1683 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

2 Comments on Israël beschuldigd van het planten van mysterieuze spionageapparatuur in de buurt van het Witte Huis

  1. Every.Single.Time
    ‘Our greatest ally…”

    Like

  2. vonpuffelen // september 13, 2019 om 14:29 //

    Gut wat erg, de yanks bespioneerd, kun je jatten van een dief?

    Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s