Nieuw

V.S. ambtenaren bevestigen Israëlische luchtaanval in Irak

Foto Een twee-jet van de Israëlische luchtmacht F-16's van Ramon Air Base, Israël, op weg naar de Nevada Test en Training Range tijdens Red Flag-oefening 09-4. Bron: Wikimedia Commons. Auteur: Master Sergeant Kevin J. Gruenwald

De aanval markeert een aanzienlijke escalatie in de campagne van Israël tegen wat het ziet als een Iraanse militaire aanwezigheid in Irak.

Ambtenaren van de V.S. hebben bevestigd dat Israël vorige maand verantwoordelijk was voor het bombarderen van een vermeend Iraans wapendepot in Irak, bericht de Associated Press.

De aanval markeert een significante escalatie in de jarenlange campagne van Israël tegen wat het ziet als Iraanse militaire activiteiten in het gebied.

De bevestiging komt nadat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu sterk liet doorschemeren dat zijn land achter recente luchtaanvallen zat die bases en munitiedepots hebben getroffen van door Iran gesteunde paramilitaire troepen die in Irak actief zijn.

De mysterieuze aanvallen zijn door geen enkele partij opgeëist en hebben Iraakse functionarissen achtergelaten om naar een antwoord te zoeken, te midden van sterke speculaties dat Israël er misschien achter zit.

Eerder deze week beschuldigde het plaatsvervangend hoofd van de Iraakse sjiitische milities, die gezamenlijk bekend staan als de Popular Mobilization Forces, Israëlische drones er openlijk van dat ze de aanvallen zouden uitvoeren, maar gaf Washington uiteindelijk de schuld en dreigde met sterke vergeldingsacties voor een toekomstige aanval.

Zulke aanvallen zijn potentieel destabiliserend voor Irak en zijn kwetsbare regering, die moeite heeft gehad om neutraal te blijven temidden van de groeiende spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran.

Al Jazeera’s Natasha Ghoneim, die tijdens de laatste ronde van luchtaanvallen vanuit Bagdad verslag uitbrengt, zei dat door Iran gesteunde gewapende groepen sinds 2014, toen zij zich bij de strijd tegen ISIS aansloten, in Irak actief zijn met de volledige steun van de regering.

“Een ,,nieuwe wet die op 31 Juli van kracht werd vereist alle paramilitaire groepen om aan de Iraakse veiligheidskrachten te rapporteren, of hun wapens neer te leggen,” gemelde Ghoneim.

Iraanse commandanten vermoord

Er zijn de afgelopen maand minstens drie explosies geweest op Iraakse sjiitische bases. Amerikaanse functionarissen bevestigen nu dat Israël verantwoordelijk was voor ten minste één van hen.

Twee Amerikaanse functionarissen zeiden dat Israël in juli een luchtaanval heeft uitgevoerd op een Iraans wapendepot waarbij twee Iraanse militaire commandanten omkwamen. De Amerikaanse functionarissen spraken op voorwaarde van anonimiteit omdat ze niet bevoegd waren om de kwestie met de media te bespreken.

De aanval van 19 juli trof een militiebasis in Amirli, in de noordelijke provincie Salaheddin in Irak, wat een enorme explosie en brand veroorzaakte.

Een hoge ambtenaar van de sjiitische milities vertelde AP dat er in de basis adviseurs uit Iran en Libanon waren gehuisvest.

Hij zei de aanval het hoofdkwartier van de adviseurs en een wapendepot op het oog had.

Op 12 augustus schokte een enorme explosie op de militaire basis al-Saqr nabij Bagdad de hoofdstad, waarbij een burger werd gedood en 28 anderen gewond raakten.

De basis huisvestte een wapendepot voor de Iraakse federale politie en het PMF. De meest recente van de explosies kwam op dinsdagavond, in een munitiedepot ten noorden van Bagdad.

Er is wekenlang gespeculeerd in Israël dat het leger doelen in Irak aanvalt.

‘We handelen op vele gebieden’

In een interview met een Russischtalige TV-zender op donderdag, gaf Netanyahu aan dat de speculatie waar is.

“Ik geef Iran nergens immuniteit”, zei hij, en beschuldigde de Iraniërs ervan “overal bases tegen ons te proberen te stichten”, inclusief Syrië, Libanon, Jemen en Irak.

Gevraagd of dat betekent dat Israël in Irak actief is, zei Netanyahu: “We handelen in veel gebieden tegen een land dat ons wil vernietigen. Natuurlijk gaf ik de veiligheidstroepen de vrije hand en de instructie om te doen wat nodig is om deze plannen van Iran te dwarsbomen.”

Vrijdag vroeg meldde de New York Times, onder vermelding van Israëlische en Amerikaanse functionarissen, dat Israël vorige maand een Iraans wapendepot in Irak bombardeerde.

Het zou de eerste bekende Israëlische luchtaanval in Irak zijn sinds 1981, toen Israëlische gevechtsvliegtuigen een kernreactor vernietigden die door Saddam Hoessein werd gebouwd.

Het voert ook de Israëlische campagne tegen de Iraanse militaire betrokkenheid in de hele regio op.

Israël heeft eerder honderden luchtaanvallen op Iraanse doelen in het naburige Syrië erkend, voornamelijk wapenleveringen die bestemd zouden zijn voor de Iraanse geallieerden van Hezbollah.

Israël beschouwt Iran als zijn grootste vijand en heeft herhaaldelijk gezworen dat het de Iraniërs, die de strijdkrachten van de Syrische president Bashar al-Assad steunen, niet zal toestaan een permanente militaire aanwezigheid in Syrië te vestigen.

Het zou veel ingewikkelder zijn om Irak te treffen dan het naburige Syrië te bereiken.

De Israëlische gevechtsvliegtuigen zouden waarschijnlijk door Turkije moeten reizen, een voormalige bondgenoot die nu koele betrekkingen met Israël onderhoudt, of door Saoedi-Arabië, om aanvallen op Irak uit te voeren.

Israël en de Saoedi’s hebben geen formele diplomatieke betrekkingen, maar worden verondersteld om een alliantie achter de schermen tot stand te hebben gebracht die gebaseerd is op hun gedeelde vijandigheid tegenover Iran.

Bron:
US officials confirm Israel air raid in Iraq
Al-Jazeera

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.214 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1697 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

2 Comments on V.S. ambtenaren bevestigen Israëlische luchtaanval in Irak

  1. Potentieel destabiliseserend..?
    Infleucend by Israel…?
    Destabiliserenb + influecend by ISRAELIS should make you worried a lot!!

    Like

  2. Banbuster // augustus 24, 2019 om 12:17 //

    Gelijk hebben ze! Iran verstopt ook verboden wapens in Irak; de islamitische soepjurk is closer dan de kapitalistische…
    Als je de wapens vernietigd die bestemd zijn om tegen je gebruikt te worden, is het 1-0.

    Note: transporten worden gemonitord met sateliet.

    Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s