Nieuw

Rigoureus – Albanië sloopt restaurant van man, bekend als ‘de Gladiator’, die Spaanse toeristen aanviel en 10 minuten op hun motorkap meereed

Het bedrijf, gelegen in de regio Porto Palermo in het land, had geen vergunning. Eigenaar Mihal Kokëdhima wordt in hechtenis gehouden na een aanval op Eugenio Galdón.

Het restaurant van de Albanese man die vorige week op camera werd betrapt bij een aanval op een familie van Spaanse toeristen werd woensdag afgebroken. Het bedrijf, gevestigd in Porto Palermo in het zuiden van het Balkanland, werkte al jaren zonder vergunning. De acties van de eigenaar, een man genaamd Mihal Kokëdhima, haalden de voorpagina’s van de kranten, zowel in zijn eigen land als in Spanje, nadat hij de bekende Spaanse zakenman Eugenio Galdón en leden van zijn familie had aangevallen, evenals een Albanese reisleider en chauffeur.

Het incident vond plaats op 15 augustus en werd naar verluidt veroorzaakt doordat de groep Spanjaarden twee van de zeven gerechten die ze in het restaurant hadden besteld, annuleerden. Kokëdhima kwam het pand uit rennen en sprong blijkbaar op de motorkap van de huurauto van de familie.

Zoals de opnames van mobiele telefoons laten zien, bleef hij daar ongeveer 10 minuten terwijl het voertuig in beweging was, waarbij hij de voorruit bewerkte totdat hij er een gat in brak, tot de schok van de inzittenden van de auto. Ook in de video is het moment dat hij probeerde de zijdeur van de bestuurder te openen, dat is wanneer het voertuig erin slaagde om te ontsnappen.

De aanval op de Spaanse familie heeft geleid tot het besluit om het gebouw te slopen, en werd genomen door het orgaan dat belast is met de bescherming van het toeristische erfgoed in het land. De familie Kokëdhima heeft zich niet verzet tegen de beslissing.

Het restaurant zelf was al enkele dagen gesloten, nadat de autoriteiten op de hoogte waren van het incident, waarbij Galdón – de oprichter van het telecombedrijf ONO – en een van zijn kinderen licht gewond waren geraakt en uiteindelijk de tussenkomst van de Spaanse ambassade in de Albanese hoofdstad Tirana nodig had.

Na de aanval werd Kokëdhima – die 51 jaar oud is en bekend staat als “de gladiator” door zijn buren – gearresteerd en in preventieve hechtenis genomen, en wordt beschuldigd van intimidatie, opzettelijke schade en vernietiging van eigendommen.

Volgens het Alabaanse dagblad Shqiptarja.com heeft de gemeenteraad van Himara, waar het restaurant zich bevond, in 2012 al geprobeerd het pand te bulldozeren.

Het met de grond gelijkgemaakte restaurant van de ‘Gladiator’

Een lachende Kokëdhima verscheen dinsdag voor de rechters, en zijn advocaat betoogde dat hij op de motorkap van het voertuig stapte om zich te verdedigen en beweerde dat de toeristen cannabis hadden gerookt en dat hun twee metgezellen dronken waren.

In de nasleep van het incident zijn een aantal lokale en buitenlandse toeristen buiten het restaurant gestopt om foto’s te maken.

Het restaurant was het enige in de baai van Porto Palermo, een enclave in de zogenaamde “Albanese Riviera”. Het had 2.000 vierkante meter ruimte en had niet alleen geen vergunning, maar gebruikte ook van een deel van het aangrenzende strand. De eigenaar had ligstoelen neergezet, waarvoor hij – ook zonder de juiste vergunning – kosten in rekening bracht. Ten tijde van de communistische dictatuur van het land was het gebied de thuisbasis van installaties voor reparaties aan onderzeeërs.

De aanvaller is de neef van de voormalige socialistische gedeputeerde Koco Kokëdhima, die een bouwbedrijf heeft en eigenaar is van de krant Shekulli en het internetbedrijf Abissnet. Hij was een voormalige vriend en collega van de Albanese premier Edi Rama, maar werd uit de Socialistische Partij verbannen en leidt nu een kleine politieke fractie.

Rama zelf publiceerde via zijn Facebook-pagina een verontschuldiging voor het gedrag van Kokëdhima. “De barbaar die onze Spaanse vrienden trof, heeft de heilige code van de Albanese gastvrijheid geschonden en heeft ons allen beschaamd”, schreef hij, en deelde hij een video die de minister van toerisme van het land, Blendi Klosi, liet zien dat hij de familie ontving om zich te verontschuldigen voor wat er gebeurde.

Bron:
Albanian authorities demolish restaurant of man who attacked Spanish tourists
El Pais

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.214 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1697 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s