Nieuw

Ethiopiërs krijgen te maken met mishandelingen en kogels als de Saoedische ‘deportatiemachine’ aanzwengelt

Saoedi-Arabië ontkent dat medewerkers van detentiecentra gewelddadige mishandeling van mensen zonder papieren 'als een sport' beoefenen

Toen de politie Tayib Mohammed aan de zuidelijke grens van Saoedi-Arabië arresteerde, namen ze al zijn wereldse bezittingen in beslag en staken ze in brand.

De 45-jarige Ethiopische migrant zonder papieren probeerde na een vijfdaagse trektocht door de bush vanuit Jemen over te steken.”Ze vertelden me dat ik me uit moest kleden”, herinnert hij zich enkele weken later in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, gekleed in sandalen en een pyjama. “Ze namen alles weg wat ik had – telefoon, kleren, geld. Ze verbrandden ze voor mijn neus.”

Tayib is een van de ongeveer 10.000 Ethiopiërs die sinds 2017 elke maand vanuit Saoedi-Arabië gedeporteerd worden, toen de autoriteiten daar een harde campagne opstartten om immigranten zonder papieren te verwijderen. Volgens de laatste cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn er sinds maart van dat jaar ongeveer 300.000 teruggekeerd, met speciale vluchten vol met gedeporteerden die elke week op de luchthaven van Addis Abeba aankomen.

Het aantal Ethiopiërs dat in Saoedi-Arabië woont is onbekend, maar voor het begin van de campagne werd gedacht dat er ongeveer een half miljoen Ethiopiërs in Saoedi-Arabië woonden, vaak laaggeschoolde en slecht betaalde banen in de bouw en de huishoudelijke dienstverlening. De meesten bereiken het koninkrijk via de gevaarlijke oversteek van de Rode Zee van Djibouti naar het woeste Jemen, dat weinig internationale aandacht krijgt, maar wel een veel groter aantal migranten zonder papieren dan de Middellandse Zee oversteekt naar Europa. De meesten proberen te ontsnappen aan de armoede en de werkloosheid in eigen land.

Honderdduizenden Ethiopiërs werden gedeporteerd tijdens een chaotische eerdere repressie tussen 2013 en 2014. Hoewel de cijfers deze keer hoger zijn, is de situatie grotendeels onopgemerkt gebleven.

“Ze hebben de deportatiemachine nu gesystematiseerd”, zegt Adam Coogle van Human Rights Watch (HRW).

Ethiopiërs komen in de hoop wat geld te verdienen

Gedeporteerden zoals Tayib keren met lege handen terug en melden ernstige mishandelingen door de Saoedische politie en gevangenisbewakers. Een paar zijn in zo’n slechte gezondheid teruggekeerd dat ze kort na aankomst op de luchthaven van Addis Abeba zijn overleden. Sommigen hadden onbehandelde kogelwonden.

Saoedi-Arabië is een van de weinige landen die de belangrijkste internationale verdragen met betrekking tot vreemdelingenbewaring niet hebben geratificeerd. Volgens het in Genève gevestigde Global Detention Project is de grens tussen vreemdelingenbewaring en criminele opsluiting in Saoedi-Arabië vaak onduidelijk.

Er is geen onafhankelijk toezicht op de detentiepraktijken en het laatste gevangenisbezoek van een onafhankelijke mensenrechtenorganisatie werd in 2006 door HRW uitgevoerd. Coogle zegt dat er minstens 10 faciliteiten, waaronder gevangenissen, gebruikt worden voor de detentie van immigranten in Saoedi-Arabië, maar het exacte cijfer is niet bekend.

“Ze worden behandeld als dieren in deze gevangenissen”, zei een hulpverlener.

Een groot deel van de Ethiopiërs hangt de werkloze uit in Saoedi-Barbarije

Een Saoedische ambtenaar ontkende de beweringen. Een ambtenaar vertelde de bewaker dat “geen enkele patiënt wordt gedeporteerd tot na hun behandeling en herstel” en dat “geen enkele overtreder met geweld wordt gedeporteerd”.

“Alle procedures voor de behandeling van ziektegevallen, kinderopvang en deportatie van overtreders worden uitgevoerd onder toezicht van de diplomatieke missies van hun respectievelijke landen,” voegde de ambtenaar eraan toe.

Tayib zei dat hij in de eerste faciliteit, waar hij vijf dagen verbleef, de eerste 24 uur geen voedsel of water kreeg. Toen hij en andere gevangenen begonnen te klagen, werden sommige mee naar buiten genomen en geslagen. Toen het voedsel uiteindelijk aankwam bestond het uit slechts een bord rijst tussen zes van hen.

Slagen, zei hij, waren aan de orde van de dag: “Zelfs zonder dat je iets zegt of doet, slaan ze je. We wisten de reden niet. Ze sloegen ons met hun handen en als ze moe werden, begonnen ze te schoppen. Het is als een sport”.

Andere voormalige gedetineerden vertelden de Guardian soortgelijke verhalen, net als de door HRW geïnterviewden voor een nieuw rapport.

Het meest beruchte detentiecentrum bevindt zich in Al Dayer, in het zuiden van Saudi-Arabië, in de regio Jizan. “Dit zijn enkele van de slechtste omstandigheden waar ik ooit van gehoord heb – echt alles wat er maar mis kan zijn,” zei Coogle.

Vroegere gedetineerden meldden misbruiken zoals het aan elkaar ketenen van gevangenen; cellen met overlopende toiletten, waardoor gevangenen gedwongen worden om in uitwerpselen en urine te zitten; voedsel dat door de celramen wordt gegooid zodat de gevangenen vechten om restjes; het verbieden van moslims om te bidden en het afscheuren van kruizen van de halskettingen van christelijke gedetineerden; en het ontbreken van schoon water of sanitaire voorzieningen.

Voormalig gedetineerde Abdulrahim Sofian vertelde de bewaker dat de bewakers hem als straf op zijn rug liepen, en noemde hem en andere gedetineerden herhaaldelijk “honden” of “dieren”.

Net als Tayib werden zijn bezittingen, waaronder kleren, in beslag genomen: “We lieten alles daar achter”, zei hij, met een deken van Ethiopian Airlines als sjaal aan.

Deze kameel zal het een zorg zijn

De Saoedische autoriteiten worden er ook van beschuldigd minderjarigen op te sluiten en te deporteren, ondanks het feit dat het land het Verdrag inzake de rechten van het kind heeft ondertekend en geratificeerd, wat erop wijst dat kinderen niet mogen worden opgesloten vanwege hun migratiestatus.

“Kinderen behoren tot de duizenden mensen die wekelijks uit Saoedi-Arabië aankomen en wij maken ons vooral zorgen over hen omdat ze speciale bescherming en sociale bijstand nodig hebben”, zegt Mohamed Morchid, landdirecteur van Artsen zonder Grenzen in Ethiopië.

Een Saoedische ambtenaar ontkende de beschuldiging: “Kinderen worden niet uitgezet, behalve met hun ouders, en kinderen worden niet gestraft.

“Kinderen van wie de ouders niet bekend zijn, worden vastgehouden in sociale opvangcentra met Saoedische kinderen.

Uit de cijfers van IOM blijkt dat 6% van degenen die sinds maart 2017 zijn teruggekeerd minderjarig zijn, hoewel hulpverleners zeiden dat het werkelijke cijfer hoger kan zijn door de aanwezigheid van valse documenten. The Guardian sprak met twee gedeporteerden die zeiden dat ze 15 jaar oud waren, hoewel de laissez-passer documenten (“safe conduct” passen) toegekend door de Saoedische autoriteiten beweerde dat ze volwassenen waren.

Er zijn maar weinig organisaties in de hoofdstad die in staat zijn om voor minderjarigen te zorgen, wat betekent dat de meerderheid kort na aankomst in Ethiopië op straat belandde.

Ethiopische vrouw haalt de mais-oogst binnen, Pixabay

Ethiopië is dichter bij Saoedi-Arabië gekomen sinds Abiy Ahmed het koninkrijk zijn eerste overzeese bezoek bracht – en aanbiedingen voor financiële hulp accepteerde – nadat hij vorig jaar premier was geworden.

“Het is duidelijk dat de Ethiopische regering hierover geen enkele kwestie met de Saoediërs wil aankaarten”, aldus een hulpverlener.

Berhanu Aberra, directeur voor overzeese werkgelegenheid bij het Ethiopische ministerie van Arbeid en Sociale Zaken, zei dat zijn regering “samenwerkt met de respectievelijke Saoedische instanties om de waardigheid, rechten en veiligheid van onze burgers te respecteren en te beschermen” en om ervoor te zorgen dat iedereen “veilig behandeld wordt totdat hij weer thuis is”.

De Ethiopische regering heeft ook heel hartelijk gesproken over Saoedi-Arabië als partner, waarbij ze opmerkt dat ze betaalt voor het vervoer van gedeporteerden.

Maar hulporganisaties zeiden dat ze meer steun nodig hebben.

De IOM heeft geschat dat 23,8 miljoen dollar (19,6 miljoen pond) nodig is om terugkeerders te helpen bij hun reïntegratie-inspanningen. Vorig jaar zou Saoedi-Arabië naar verluidt 30 miljoen dollar beloofd hebben om te helpen, maar dat is nog niet gebeurd. De EU heeft geweigerd om financiële steun te bieden voor de terugkeer van vluchtelingen uit de Golfregio naar Ethiopië.

Ondanks de gevaren blijven migranten uit Ethiopië en de Hoorn van Afrika de reis naar Saoedi-Arabië in aanhoudend grote getale voortzetten.

Danielle Botti van het Mixed Migration Centre zei dat het aantal aankomsten in Jemen in april en mei – minstens 18.000 per maand – het hoogste was sinds 2006. De MMC schat dat meer dan 10% van hen mogelijk herhalingsreizen maakt.

“Wat ze nodig hebben is sociale ondersteuning”, zegt een hulpverlener. “Want anders gaan ze steeds weer opnieuw en opnieuw.

Bron:
Ethiopians face beatings and bullets as Saudi ‘deportation machine’ cranks up
The Guardian

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.214 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1697 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

4 Comments on Ethiopiërs krijgen te maken met mishandelingen en kogels als de Saoedische ‘deportatiemachine’ aanzwengelt

 1. Dit kán allemaal toch niet waar zijn; Saoedi Arabië zit in het bestuur van de ‘Internationale’ Mensenrechten Organisatie. Misschien wil de President van de Filipijnen hierover wel een boekje opendoen. Oh, op het net is ook van alles daarover te vinden. Goh, zou het dan tóch waar zijn? Hoe is het eigenlijk mogelijk dat Saoedi Arabië in dat bestuur is terechtgekomen?! Welke overheden en inhoudelijk geheime genootschappen hebben hier dan weer voor gezorgd? Daarmee heeft ‘onze’ overheid hopelijk niets mee van doen. Toch?!!

  Like

 2. mishandelingen?? wat voor een begrip is dat voor een invasier?

  Like

 3. De Arabische”broeders” willen het Ethiopische “broeders” – tuig niet… Wij, Europeanen, op een enkele uitzondering na, wél. Hoelang nog?

  Like

 4. The Truth About The Hajj – 22/08/2019

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s