Nieuw

Tories plannen mini-nucleaire reactoren voor het noorden in grote verandering in het energiebeleid

Overheid pompt £18m in bouw van reactoren die door Rolls-Royce worden ontworpen en duizenden banen zouden moeten creëren.

Een reeks minikernenergiereactoren zou in het noorden kunnen worden gebouwd in een groot energieprogramma.

In Yorkshire, Cumbria, Lancashire en Cheshire zouden installaties energie kunnen opwekken in het kader van een door Rolls-Royce geleid project voor “kleine modulaire reactoren”.

De regering pompt er 18 miljoen pond in zodat het bedrijf het ontwerp van de reactoren kan ontwikkelen.

Verwacht wordt dat premier Boris Johnson het plan in september formeel zal aankondigen en dat de eerste centrale binnen 15 jaar operationeel kan zijn.

“Deze nieuwe mini-kernreactoren zouden zich in het noorden concentreren – en er zijn plannen om ze in de stadsregio Sheffield, Cumbria, Lancashire en Cheshire te plaatsen”, vertelde een regeringsbron de Times.

“Kernenergie is schoon en een manier om de ecologische voetafdruk van het Verenigd Koninkrijk op grote schaal te verkleinen.

De reactoren zouden een bonanza van banen opleveren, met naar verwachting 40.000 arbeidsplaatsen.

Elke elektriciteitscentrale zou genoeg energie kunnen opwekken om 750.000 huizen van energie te voorzien, volgens schattingen van het Ministerie van Handel, Energie en Industriële Strategie.

Northern Powerhouse Partnership directeur Henri Murison zei: “Er is wereldwijd marktrijpe technologie beschikbaar die samen met de Britse toeleveringsketen kan worden samengesteld, waarbij wij hebben wat nodig is om ze hier in de Northern Powerhouse te bouwen en te investeren in een grote fabriek, wat ons zal helpen om dit te bereiken.

“De werkzaamheden van het Nuclear Advanced Manufacturing Research Centre hebben laten zien wat er kan worden bereikt; we moeten ervoor zorgen dat we onze capaciteiten en alle daaruit voortvloeiende economische voordelen van de banen die hier worden gecreëerd, vergroten.

“Onze aankomende energie-industriële strategie voor de Northern Powerhouse zal sterk gericht zijn op SMR’s en zal de belofte waarmaken toen George Osborne in 2015 de fondsen heeft vastgelegd om het Verenigd Koninkrijk als leider te vestigen in wat toen een opkomend gebied wereldwijd was.”

Voorstanders zeggen dat kernenergie schoon, efficiënt en hernieuwbaar is.

Maar critici zijn van mening dat het te duur is, dat het te lang duurt om het op te ruimen en dat de risico’s te groot zijn.

Rolls-Royce’s website zegt: “Op elk moment in de ontwikkeling van onze Britse SMR-oplossing hebben we geprobeerd om de kosten van elektriciteit modulair op te bouwen om de kosten van elektriciteit zo laag mogelijk te houden, terwijl we tegelijkertijd meerdere lagen van foutpreventie en -beveiliging inbouwen om ervoor te zorgen dat de technologie veilig is in alle werkingswijzen.

Maar de wetenschapper Dr. Ian Fairlie, van de Campaign for Nuclear Disarmament (vroeger gefinancierd door de Sovjet-Unie, P.) zei: “De grote veiligheidsclaims over RBE’s doen denken aan valse beweringen over kernenergie in de jaren vijftig, toen er werd gezegd dat elektriciteit te goedkoop zou worden om te meten.

“SMR’s zijn nog steeds kwetsbaar voor nucleaire ongelukken en terreuraanslagen en kunnen meer nucleair afval produceren dan conventionele reactoren per eenheid elektriciteit.”

Dan Jarvis, burgemeester van Sheffield City Region, zei: “De Sheffield City Region is uitstekend geplaatst om de ontwikkeling van kleine modulaire reactortechnologie te ondersteunen.

“Wij kunnen een leidende rol spelen bij het aangaan van de uitdagingen van de klimaatverandering en tegelijkertijd helpen om het licht aan te houden.

Het Franse EDF bouwt een atoomcentrale van 20 miljard pond in Hinkley Point in Somerset.

Financiën sloot een deal met het bedrijf, wat betekent dat het Verenigd Koninkrijk 92,50 pond per megawattuur zal betalen, ongeveer tweemaal de huidige marktprijs.

EDF wil nog een station bouwen in Sizewell in Suffolk, wat 16 miljard pond kan kosten.

De behoefte aan nieuwe energiebronnen in Groot-Brittannië heeft geleid tot grote onenigheid over de richting van het beleid in het Verenigd Koninkrijk.

Milieuactivisten willen meer aandacht voor hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-, wind- en getijdenenergie.

Afgelopen vrijdag werden bijna een miljoen mensen getroffen door een grote stroomstoring in grote delen van Engeland en Wales, waardoor huizen en transportnetwerken tijdens de avondspits werden getroffen.

Bron:
Tories plan mini-nuclear reactors for the North in major change to energy policy
The Mirror

Ondertussen zijn ze in Rotterdam begonnen met de bouw van de grootste windmolen ter wereld.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.214 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1697 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

5 Comments on Tories plannen mini-nucleaire reactoren voor het noorden in grote verandering in het energiebeleid

 1. Waarom stapt men niet over op thorium reactoren? Die zijn wel veilig, veroorzaken weinig afvalstoffen, en kunnen niet gebruikt worden om brandstof voor kernbommen te maken.
  Gewone kernreactoren zijn inherent onveilig, die hebben een kans van ongeveer 1 op 100 om een grote catastrofe te veroorzaken tijdens hun levensduur (eenvoudig zelf uit te rekenen door het aantal kernrampen te nemen en dat te delen op het aantal kernreactoren).

  Like

 2. Het energie probleem komt door een gecreëerd overschot aan mensen, gooi de 30 miljoen en meer moslims terug de middellandse zee over en er is geen energie tekort mee, geen noodzaak tot import van olie, de luchtvervuiling is gelijk veel minder en de belastingdruk kan overal naar beneden.Zorg zal weer betaalbaar zijn en files zullen minder worden, niet omdat er geen moslims in de file meer zitten, maar omdat mensen minder uren hoeven te werken en wat meer gespreid kunnen werken.

  30 miljoen super vervuilende eenheden, het gros is puur xxl consument die het bestaan van de vuilniszak ontkennen als transportmiddel voor afval, en teert op de vruchten van de autochtoon. Bedrijven van moslims zijn grotendeels bezig met drugshandel en fraude c.q. afpersing, en alle andere criminaliteit die men kan bedenken. Dat noemt men zelf “werken”.
  Misschien is het dat ook wel, als de belasting zijn deel opeist en de strafbaarheid in ruil voor betaling laat zijn voor wat het is…..apenland.

  Privatisering van nuts voorzieningen, communicatie, onderwijs, gezondheid en onderwijs heeft als resultaat gehad dat winst de beslissende factor is geworden en niet maatschappelijk welzijn en vooruitgang voor de gehele bevolking. Veiligheid hoort dan juist weer wel te worden geprivatiseerd, tot op individueel niveau, al is het maar om democratie en grondwet weer in werking te stellen.

  Nee, het moge duidelijk zijn dat intelligentie niet nodig is om een land en volk toekomst te geven, maar het gebrek eraan helpt enorm om land en volk naar de klote te helpen.

  Like

 3. Schelte Anema // augustus 18, 2019 om 12:14 //

  SMR lijkt erg vel op MSR = Molten Salt Reactor, het type veilige Thorium gestookte atoomcentrales, Hopelijk wordt dat ook bedoeld hier.(?). zie https://youtu.be/oTKl5X72NIc

  Like

 4. Wellicht ook n oplossing voor Nederland

  Like

 5. ‘Is global warming real? Have any such predictions been established scientifically? Would massive “carbon” taxes and other controls put America and the world—especially the poor—at great risk?

  At this special event, geoscientist and astrophysicist Willie Soon separates fact from fiction in the global warming debate. He explains why the forecasts from CO2 climate models have been so wrong—and why solar influences on clouds, oceans, and wind drive climate change, not CO2 emissions. Stanford University physicist Elliott Bloom then comments.

  “The whole point of science is to question accepted dogmas. For that reason, I respect Willie Soon as a good scientist and a courageous citizen.”
  —Freeman J. Dyson, Professor Emeritus of Physics, Institute for Advanced Study; Templeton Prize Laureate

  “I am writing to express my deep admiration and respect for Dr. Willie Soon, a fine astrophysicist and human being…. As Willie has shown in many ways, observational facts do not fit the CO2 dogma, and an enormous amount of evidence points to the Sun as a much more important driver of climate…. Willie was right—whatever the cause of changing temperature, the main driver cannot be the concentration of atmospheric CO2.”
  —William Happer, Chairman, Presidential Committee on Climate Security; Cyrus Fogg Brackett Professor of Physics Emeritus, Princeton University; Member, National Academy of Sciences

  Willie Soon is a geophysicist at the Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. He received his Ph.D. (with distinction) in aeronautical engineering from the University of Southern California, and he has been Astronomer at the Mount Wilson Observatory; Senior Scientist at the George C. Marshall Institute; Senior Visiting Fellow at the State Key Laboratory of Marine Environmental Science at Xiamen University; and Professor of Environmental Studies at the University of Putra Malaysia. The author of 90 scientific papers, he has IEEE received the Nuclear & Plasma Sciences Society Award, Rockwell Dennis Hunt Award, Smithsonian Institution Award, Courage in Defense of Science Award, Petr Beckmann Award for Courage and Achievement in Defense of Scientific Truth and Freedom, and Frederick Seitz Memorial Award.

  Elliott D. Bloom is Professor Emeritus in the Kavli Institute for Particle Astrophysics and Cosmology at the Stanford Linear Accelerator Laboratory (SLAC) at Stanford University and a Fellow of the American Physical Society. He was a member of the SLAC team with Jerome I. Friedman, Henry W. Kendall and Richard E. Taylor who received the Nobel Prize in Physics. He received his Ph.D. in physics from the California Institute of Technology, he is the author of numerous scientific papers, and he is the recipient of the Senior Scientist Award from the Alexander von Humboldt Foundation.

  For further information on and to order copies of the Independent Institute book, “Hot Talk, Cold Science: Global Warming’s Unfinished Debate,” by geophysicist S. Fred Singer, please go here:
  http://www.independent.org/store/book

  The Independent Institute is a non-profit, non-partisan, public-policy research and educational organization that shapes ideas into profound and lasting impact. The mission of Independent is to boldly advance peaceful, prosperous, and free societies grounded in a commitment to human worth and dignity. Applying independent thinking to issues that matter, the Independent Institute creates transformational ideas for today’s most pressing social and economic challenges. The results of this work are published as books, the quarterly journal, “The Independent Review,” and other publications and form the basis for numerous conference and media programs. By connecting these ideas with other organizations and networks, Independent seeks to inspire action that can unleash an era of unparalleled human flourishing at home and around the globe.’

  Global Warming: Fact or Fiction? Featuring Physicists Willie Soon and Elliott Bloom – 16/08/2019

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s