Nieuw

Donald Trump wil Groenland kopen

Fotocollage Fenixx

Donald Trump heeft gesproken over pogingen om Groenland van Denemarken te kopen als een manier om het Amerikaanse grondgebied uit te breiden, volgens Amerikaanse rapporten die in Kopenhagen en op het Arctische eiland met minachting zijn ontvangen.

Het voorstel van de Amerikaanse president werd voor het eerst  gemeld in de Wall Street Journal. Trump besprak het idee vorig jaar tijdens een diner, waarbij hij zei dat hij had gehoord dat Denemarken de financiële steun aan het gebied een last vond, aldus het tijdschrift.

Reuters meldde twee bronnen vertrouwd met de situatie die zeiden dat hij het idee privé besproken had met assistenten en adviseurs, het idee werd door sommigen als grap beschouwd maar wordt serieuzer genomen door anderen.

Deense politici reageerden vrijdag geïrriteerd op het voorstel dat de VS het met gletsjers overdekte eiland zou kunnen kopen. Een partijwoordvoerder van het autonome gebied zei tegen de VS dat ze het moesten “vergeten”.

Maja Chemnitz Larsen, parlementslid van de Inuit Ataqatigiit partij, die de volledige onafhankelijkheid van het eiland steunt, verwierp het idee dat haar vaderland de 51ste staat kon worden.

“Het is een “nee dank je wel”. Ik denk dat dit de reactie zou zijn van de meerderheid van Groenland”, zei ze tegen The Telegraph, en voegde eraan toe dat ze het “oneerbiedig” vond om over het eiland te praten als iets dat gekocht en verkocht kon worden.

“De meeste mensen zullen het respectloos vinden, omdat de beslissing of Groenland al dan niet door iemand anders moet worden gekocht, aan Groenland is. Het is niet aan Denemarken om te beslissen”.

Groenland, ’s werelds grootste eiland, maakt deel uit van het Deense Rijk, wat betekent dat Margrethe II, koningin van Denemarken, het staatshoofd is.

Sinds het eiland in 2009 zelfbestuur heeft gekregen, heeft de regering steeds meer verantwoordelijkheid genomen voor de binnenlandse aangelegenheden, waarbij Denemarken het gezag over defensie en buitenlandse zaken behoudt.

Rasmus Jarlov, een voormalig minister van Handel die Groenlandwoordvoerder is voor de conservatieve partij van de oppositie, twitterde dat er geen kans was dat Denemarken zich zou verkopen. “Van alle dingen die niet gaan gebeuren is dit het meest onwaarschijnlijk. Vergeet het,” tweette hij.

Ministers van de Deense zittende regering, die misschien niet aan de verkeerde kant van de Amerikaanse president willen staan voor het staatsbezoek van volgende maand aan Kopenhagen, hebben tot nu toe gezwegen.

Kasper Thams Olsen, hoofd van de pers bij het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat hij geen officiële opmerkingen verwachtte. “Het is niet zo dat iemand dit in het openbaar heeft gezegd. We zouden commentaar geven op anonieme bronnen die misschien wel de waarheid spreken en misschien niet,” zei hij. “Het is niet alsof er een verklaring van het Witte Huis is.”

Maar het zou niet de eerste keer zijn dat een Amerikaanse leider Groenland probeert te kopen.

In 1946 stelden de VS voor om Denemarken 100 miljoen dollar te betalen voor de aankoop van Groenland na het idee om in Alaska land te ruilen voor strategische delen van het Noordpoolgebied.

De VS heeft al een belangrijke vliegbasis in het noordwesten van het eiland, met 600 medewerkers. Thule Air Base in Groenland is de noordelijkste installatie van het Amerikaanse leger.

Het Witte Huis heeft nog geen commentaar op de berichten.

Bron:
Donald Trump ‘has discussed buying Greenland from Denmark’
The Telegraph

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.214 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1697 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

7 Comments on Donald Trump wil Groenland kopen

 1. vonpuffelen // augustus 16, 2019 om 16:47 //

  Yanken en kopen? Washington DC standard operating practice: eerst wordt een land kapot geboycot, vervolgens naar het stenen tijdperk gebombardeerd en daarna volgen boots on the ground.

  Like

 2. Het is overladen met blinkie blinkie daar,,.
  Goud edelstenen,,

  Like

 3. https://www.digitalcommonwealth.org/search/commonwealth:7h149v85z

  kijk………IK snap da wel da hij da wil ….Greengo snapt da ook …….Fubar snap ut waarschijnlijk
  weer niet……..
  namelijk : als je het plaatje in de link even VERGROOT of INZOOOOOMT dan zie je dus duidelijk, al kijkend naar Amerika…..vervolgens kijk je naar Groenland …..en kijk ook eens naar Alaska …….( goh eeeh : nou begrijp je WAAROM ze eigenlijk Anerikaanse basissen hebben daar…..ZIE je het ??? ) ……wat een prachtige strategische kansen liggen daar
  OF NIET ??????……….Ge bent er zooo…….klein stukske naar boven en begin maar te schieten……KOREA en RUSLAND bijvoorbeeld, dat redt je hendig met een paar lange afstands-raketten……das nie zooo ver !
  Kijk……op die ACHTERLIJKE BOL ( wie heeft dat toch oooit verzonnen ? …..de vrijmetselaars dus en die hebben de heeeeele wereld geindoctrineerd……ons ook op school vruuuuuger ) …..hebben wij altijd HET IDEE……dat als Amerika met Rusland of Korea
  ruzie krijgt dat de OORLOG zich boven onze hoofden zou afspelen, OVER DE ATLANTISCHE OCEAAN bijvoorbeeld ??? ……Nou zie je, dat dat dus NIET het geval is
  ……Laat TRUMP lekker Groenland kopen……Want daar hebben wij HIER echt geen last van
  als het fout gaat…….helemaal NIKS ! En ook niet als hij met CHINA ruzie krijgt

  Like

 4. En voor de anderen die bovenstaande ook ` idioterie ` vinden :
  Bent U wel eens naar Amerika gevlogen vanuit Schiphol ??? Dan weet U ook dat je ALTIJD over IJSLAND, Groenland en Canada vliegt ???……want dan vlieg in 1 rechte lijn, en kost het minste Kerosine……Op de INDOCTRINATI-BOL is het een BOOGJE, indien je over iIJSLAND en Groenland vliegt……..Achhh dat boogje…..U heeft altijd gedacht dat ze dat boogje voor de grap maakten ??????? …Net als Fubar…..?

  Like

 5. Trump:GIGANTISCH EGO..

  Like

 6. United States B.C. – 03/11/2018

  ‘This episode, United Stated B.C. (before Columbus), will take us on a tour of pre America and the old United States. We will also explore star forts in America, old town Chicago, craters in the Carolinas, the noble ancient cities of the great Salt Lake, and the Bermuda Triangle.’

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s