Nieuw

Italië: Nieuwe regering zonder Salvini in de maak

Voormalige Italiaanse premier Matteo Renzi heeft voorgesteld een technische regering te vormen zonder de rechtse ligapartij, in een potentiële bedreiging voor de ambities van Liga-topman Matteo Salvini.

De “institutionele regering” zou links- en centrumrechtse partijen omvatten omwille van de nationale eenheid, zei Renzi op zondag (11 augustus).

Degenen die er de voorkeur aan gaven om bij verkiezingen in oktober of november met Italië te gokken, riskeerden “de toekomst van onze extreemrechtse kinderen”, voegde hij eraan toe.

Renzi sprak zich uit nadat Salvini vorige week zijn bod lanceerde om de macht in Italië te veroveren.

De minister van Binnenlandse Zaken heeft het parlement opgeroepen om vanuit het reces bijeen te komen om te stemmen over zijn bestaande coalitie met de 5MS-partij (Five Star Movement).

De stemming zal waarschijnlijk verkiezingen teweegbrengen waarin de Liga op 36 percent van de stemmen kan rekenen volgens de recentste opiniepeilingen.

Een bonuszetelsysteem in het Italiaanse kiesreglement betekent dat de Liga de macht kan overnemen met de steun van een randpartij in plaats van 5MS.

En Salvini kondigde al aan dat hij liever een coalitie zou vormen met de extreem rechtse Fratelli d’Italia en/of de partij van voormalig premier Silvio Berlusconi.

LEES OOK:

Salvini roept op tot nieuwe verkiezingen – wil een eigen nationalistische regering vormen

Een institutionele regering
Andere politici hebben zich bij Renzi aangesloten om de alarmbel te luiden, wat aangeeft dat het plan van Salvini nog niet in de tas zit.

Enrico Letta, een vroegere eerste minister en een ex-leider van de linker Democratische Partij, zei in een gesprek dat Salvini ,,geen principes” heeft.

“De ene dag kan hij zeggen dat hij Europa wil, de andere dag wil hij weggaan. Met Salvini is een Italiaanse ‘Brexit’ niet onmogelijk,” waarschuwde Letta.

Letta stelde ook voor om een nieuwe regering te vormen onder leiding van de huidige premier, de academische Giuseppe Conte, tenminste tot er een Italiaanse kandidaat voor de Europese Commissie is benoemd en de begroting voor 2020 is goedgekeurd.

LEES OOK:

Matteo Salvini zal volgens de peilingen als grote winnaar uit de bus komen in Italië

Moeilijke meerderheid
Ondanks de emotionele oproep van twee voormalige premiers zal het niet eenvoudig zijn om in de Senaat een meerderheid te vinden voor een technische regering.

Een nieuwe coalitie heeft de steun nodig van 161 senatoren. Vandaag heeft de 5MS 107 senatoren en de Liga 58 senatoren. De Democratische Partij (PD) heeft slechts 51 senatoren, wat betekent dat er steun gezocht moet worden bij kleinere partijen op links, rechts of met enkele senatoren die eerder de 5MS hebben verlaten.

Een ander probleem is dat de nieuwe PD leider, Nicola Zingaretti, heeft uitgesloten dat hij zo’n nieuwe coalitie zou steunen, op dezelfde dag dat Renzi het voorstelde.

Desalniettemin hebben de PD en de 5MS een gezamenlijk belang bij het stemmen over een nieuwe kieshervormingswet.

Deze wet zou de bonus voor de grootste partij schrappen en teruggaan naar een proportioneel systeem.

Deze kieswet is klaar om in het parlement te worden ingediend. De Lega is geen voorstander van de wet, aangezien de partij volgens de laatste opiniepeilingen baat zou hebben bij de verkiezingsbonus.

Daarom is de kans op een nieuwe coalitie zonder de Lega groter dan men op het eerste gezicht zou verwachten.

LEES OOK:

Matteo Salvini blijft winnen in peilingen – De harde lijn tegen de invasie werpt vruchten af

Iedereen behalve Salvini?
Ondertussen wint ook het idee van een “technische regering van president Mattarella” terrein.

Conte heeft dit idee al op 7 augustus voorgesteld aan de Italiaanse president Sergio Mattarella.

Volgens de Italiaanse krant La Stampa duiken er ook andere namen op om een technische regering te leiden.

Een van hen is Mario Draghi, de huidige directeur van de Europese Centrale Bank. Een andere is Marta Cartabia, hoogleraar en vice-president van het Italiaanse Constitutionele Hof.

Om de toekomst van de Italiaanse regering te bespreken, komen de leiders van de politieke fracties van de senaat op maandag bijeen, die van de Kamer de dag erna.

Bron:
Italy: New government without Salvini in the making
EU-Observer

Dat was maandag, update vandaag:

De vertrouwensstemming zal op 20 augustus zijn

De Italiaanse senaat heeft besloten om na een dag van verwarring op 20 augustus een stemming te houden over premier Giuseppe Conte. De Democratische Partij (PD) van Matteo Renzi heeft ingestemd met de vorming van een overgangsregering met de vijfsterrenbeweging (M5S), ondanks een eerdere weigering van haar leider Nicola Zingaretti. De leider van de Lega, Matteo Salvini, zei ook dat zijn ministers niet onmiddellijk zouden aftreden, ondanks eerdere dreigementen in die richting.

EU-Observer >>

Salvini blijft aandringen op nieuwe verkiezingen:

Het voorstel is duidelijk: laten we stemmen voor de verlaging van 345 parlementsleden zonder te wachten, al volgende week, en dan gaan we onmiddellijk naar de verkiezingen en geven we het woord terug aan de Italianen.

Ik ontvang honderden aanmoedigingsberichten over de vandaag besloten lijn, over het verminderen van het aantal parlementsleden en zo snel mogelijk verkiezingen en ik ben blij.

Met alle respect voor de prerogatieven van de president, reken ik erop dat de Italianen het nieuwe parlement kunnen kiezen om leven te geven aan een regering die in staat is ons land te leiden.
Serena Notte Amici, en bedankt ❤️

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.196 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1357 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

3 Comments on Italië: Nieuwe regering zonder Salvini in de maak

 1. tim pietersen // augustus 15, 2019 om 13:47 //

  de pagina trilt is dat normaal?

  Like

 2. Hallo amices, als jullie willen dat je op termijn vervangen wordt door bosnegers dan zou ik Salvini NIET steunen als ik jullie was.

  Like

 3. tim pietersen // augustus 16, 2019 om 09:24 //

  lol, dus als je salvini steunt dan wordt je NIET door bosnegers vervangen

  hail salvini

  hail omar talib , die israel niet in mag LOL racism much?

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s