Nieuw

Minister Bijleveld: Nederland schaft acht of negen extra F-35-roestbakken aan

Nederland zal acht of negen extra F35-straaljagers, de officiële naam van de JSF, kopen. Minister Bijleveld (Defensie) zegt in een interview met Trouw dat ze op deze manier het grootste deel van de 1,5 miljard euro wil besteden die het kabinet in de Voorjaarsnota uittrok voor de krijgsmacht.

AD >>

F35-s zijn niet nodig om de aanval vanuit Afrika te stoppen en daarvandaan worden we aangevallen. Een paar kanonneerboten en mijnenleggers kunnen daar wonderen doen.

Nu wordt al het extra geld dat voor defensie wordt uitgetrokken weggegooid. En die beslissing wordt genomen terwijl we weten dat de roest de ‘technische grenzen overschrijdt‘.

Het slechtste én duurste vliegtuig uit de geschiedenis is letterlijk een roestbak. En de software is zulke troep dat de VS zelf al 100 F35-s weggooit. Uit ons archief:


Landen waar je wél een JSF tegen nodig zou hebben daar wil je helemaal geen oorlog mee. De Algemene Rekenkamer heeft een hele website over wat de JSF zou kosten, met meerdere pagina’s en sub-pagina’s en is in staat om daar dan helemaal nergens te melden wat dat ding dan kost, ook niet op de pagina die over de stuksprijs gaat.

RTL heeft een chronologietje staan en wat prijzen:

In december 2010 wordt duidelijk dat de F-35-toestellen fors duurder worden dan aanvankelijk gedacht. De aanschaf van 85 straaljagers zou 6,2 miljard euro gaan kosten, maar dat bedrag valt 1,4 miljard hoger uit. Minister Hillen schroeft het aantal toestellen daarom terug van 85 naar 56.

2013: Minister Hennis van Defensie kiest definitief voor de aankoop van de JSF-toestellen. Het worden er alleen geen 56, maar 37.

Van 85 naar 37, voor een hogere prijs. Als ik een deal sluit werkt het niet zo. Punt.

Volkskrant hanteert iets andere prijzen:

Na jarenlange discussies werd in 2013 besloten voor 4,5 miljard euro aan JSF’s te kopen. Dat bedrag, waaraan wel een voorziening is gekoppeld voor een eventueel hogere dollarkoers, was destijds goed voor 37 toestellen, die de komende jaren de verouderde F-16’s moeten vervangen. De 4,5 miljard euro staat volgens Defensie contractueel vast.

Minister Hennis van Defensie waarschuwde op Prinsjesdag 2015 dat de teller voor het JSF-project door de duurdere dollar inmiddels op 5,2 miljard euro staat.

Ik heb wel meer bekeken dan dit en ik vind het vreemd dat je niet een eenduidige prijsopgave kunt vinden voor uiteindelijk maar vier (4) inzetbare vliegtuigjes om machete-negers en kalasjnikof-Afghanen mee uit te schakelen. Terwijl de VS zelf al overweegt om 100 JSF-s (die nog nooit wat gedaan hebben) weg te flikkeren, omdat het duurder is om de software te upgraden dan ze simpelweg weg-te-gooien. En die troep kopen wij dus. De VS flikkert er 100 weg en wij betalen miljarden voor 37.

Hoeveel goede ops-vesten, fatsoenlijke kistjes en niet-voortijdig ontploffende mortiergranaten kun je daar wel niet van kopen? Je kunt je sowieso afvragen wat we nog met vliegtuigen moeten in dit drone-tijdperk, terwijl we de vijand zelf met NGO-smokkelschepen binnenvaren.


Nederland koopt nu zeker 8 extra F35-s. Jarenlang kochten we steeds minder JSF-s voor méér geld, en nu kopen we meer JSF-s voor nóg méér geld. Elke logica ontbreekt.

We kunnen beter een Russisch vliegtuig kopen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.196 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1421 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

9 Comments on Minister Bijleveld: Nederland schaft acht of negen extra F-35-roestbakken aan

 1. vonpuffelen // juli 18, 2019 om 18:44 //

  Als kolonie heb je aan te schaffen wat de baas beveelt tegen elke prijs.

  Like

 2. Greengo // juli 18, 2019 om 19:18 //

  Understanding the CCP/PLA’s Penetration of Europe

  Duitsland en Nederland hebben een militair pact gesloten, minuut 4.
  China op Duitse grond ‘Combined Exercise 2019’.

  Like

 3. Als we de Russische Sukhoi Su-57 kopen, laten we dan ons ook volledig op het Russische gas aansluiten.
  Probleem in Groningen is dan ook gelijk opgelost.

  Ik vind de Sukhoi wel een mooi ding:

  Liked by 1 persoon

 4. vonpuffelen // juli 18, 2019 om 19:42 //

  En in Den Helder een steiger aan de Russen verhuren.
  Daarvoor moet je eerst een tot de tanden bewapend leger hebben klaarstaan om de vredesbombardementen van de yanken af te slaan die democratie komen brengen namens de baas.

  Like

 5. We hebben kernwapens in Volkel liggen ….

  Like

 6. vonpuffelen // juli 18, 2019 om 20:33 //

  Dat zijn toch die dingen die je onder een F-16 hangt en daarna laat vallen?
  Een grote hoax als je het mij vraagt.

  Liked by 1 persoon

 7. Greengo // juli 18, 2019 om 23:20 //

  Turkey’s National Security: US confirms Turkey out of F-35 programme

  Like

 8. koddebeier // juli 19, 2019 om 09:16 //

  Waarschijnlijk zullen ze nog tot de ontdekking komen dat de oude kernbommen van de F16 niet onder de nieuwe F35 passen.
  Maar dat horen pas veel later !

  Like

 9. vonpuffelen // juli 19, 2019 om 16:33 //

  Geld moet rollen.

  “The plan to give new tail fins to nearly 200 B61 gravity bombs stored in Belgium, the Netherlands, Germany, Italy and Turkey would give them new mission and new capabilities. The bombs could be delivered by stealth F35 fighter-bombers.”

  “This screw on B61 original fix tail fin from 1968 shall 2018 be replaced by an improved version at cost $25 million/bomb”

  http://heiwaco.tripod.com/bomb.htm

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s