Nieuw

IJsbreker op weg naar de Noordpool keerde terug door dikker ijs dan verwacht

Het ijs is te dik om door te breken (bijna 10 ft. dik, 3 meter), en massiever dan verwacht – half juli.

15 juli 2019 – De Noorse ijsbreker “Kronprins Haakon” (Kroonprins Haakon), op een missie naar de Noordpool voor het Instituut voor Zee-onderzoek, moest ten noorden van Spitsbergen terugkeren na een ontmoeting met aanzienlijk dikkere en massievere ijsmassa’s dan verwacht, die het schip niet in staat was om te doorbreken.

Dik ijs van een jaar in combinatie met grote hoeveelheden meerjarig ijs zijn samengevoegd tot krachtige schotsen, en een aantal daarvan zijn voor ons ondoordringbaar, aldus kapitein Johnny Peder Hansen.

Het ijs is half juli tot drie meter dik en zelfs de lange speciale kettingzagen van de onderzoekers konden niet eens door het ijs dringen.

Op Bjørnørnøya werden afgelopen winter ijsberen gezien, midden in de Barentszzee, waaruit blijkt dat de ijsrand erg ver naar het zuiden ligt, schrijft Klassekampen.

“Half juli zien we weinig tekenen van ontdooien en dat de lente is aangebroken. We hadden verwacht dat er meer zou smelten en dat het ijs meer uiteen zou vallen”, zegt kapitein Hansen, die al tientallen jaren op verschillende schepen in het Noordpoolgebied werkt.

Bron:
Icebreaker headed for North Pole turned back by thicker ice than expected
Iceagenow

De oorspronkelijke bron is Klassekampen (klassestrijd), een bekende en gerespecteerde krant voor radicaal links in Noorwegen:
«Kronprins Haakon» måtte snu før Nordpolen: STANSET AV ISEN

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.196 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1420 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

5 Comments on IJsbreker op weg naar de Noordpool keerde terug door dikker ijs dan verwacht

 1. vonpuffelen // juli 17, 2019 om 12:18 //

  Een kleine ijstijd zou voor het noordelijk halfrond een goede ontwikkelig zijn.
  Koudbloedigen uit warme streken zullen massaal de hielen lichten richting thuis.

  Liked by 1 persoon

 2. Greengo // juli 17, 2019 om 14:53 //

  Als ze een beetje weg hebben van de Halsbandparkiet, dan niet.

  Like

 3. Zolang het hier luilekkerland is en alles wordt betaald (gezin met toeslagen:1750+ Eurootjes per maand), vertrekt er niemand. In het thee huis, koffie huis en in de waterpijp bar is het lekker warm.
  En in de kont en kut van moeders de vrouw of een prostituee ook.

  Like

 4. Vorig jaar Juli dreven er ijsbergen bij IJsland, midden in de zomer dus. Die komen daar normaal nooit om deze tijd.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s