Nieuw

Oude Egyptenaren waren nauwer verwant aan Europeanen dan aan moderne Egyptenaren, beweren wetenschappers

Alle beschaving komt tenslotte uit Europa. Wij staan dan ook niet verbaasd. Toen laatst de doodskist van de overgrootmoeder van Tutankhamun open werd gemaakt bleek die ook al blond haar te hebben.

The Independent:

Nochtans zegt de egyptoloog dat hij ‘bijzonder achterdochtig is tegenover elke bewering die de onbedoelde gevolgen kan hebben van beweren – maar alweer vanuit een Noord-Europees of Noord-Amerikaans perspectief – dat er een discontinuïteit is’ tussen oude en moderne bevolkingen.’

Wetenschappers die er voor het eerst in slaagden om volledige genoomsequenties van oude Egyptenaren te verkrijgen, zijn tot de conclusie gekomen dat het volk van de farao’s meer verwant waren aan moderne Europeanen en inwoners van het Nabije Oosten dan aan de huidige Egyptenaren.

Maar de beweringen wekten argwaan bij een vooraanstaande egyptoloog, die zich afvroeg of genetische analyse zo’n verstrekkende verklaring kon rechtvaardigen en wees op een lange geschiedenis van valse pogingen om de oude Egyptenaren te scheiden van de hedendaagse bevolking.

De mummies zijn afkomstig van één enkele archeologische site aan de Nijl, Abusir el-Meleq, die bewoond werd van 3.250 v.Chr. tot 700 na Christus en waar een cultus van Osiris, de god van de doden, woonde, waardoor het een goede plek was om begraven te worden.

Een volledige genoomsequentie werd verkregen voor drie mummies en het mitochondriaal DNA, dat door de vrouwelijke lijn wordt doorgegeven, werd verkregen van 90 individuen. Ze werden gedateerd tussen ongeveer 1.400 v.Chr. en 400 na Christus.

De onderzoekers, schrijvend in het tijdschrift Nature Communications, gaven toe dat hun monster “misschien niet representatief is voor het hele oude Egypte”.

Toch concludeerden ze dat de gemummificeerde mensen “anders waren dan de moderne Egyptenaren, en dichter bij steekproeven uit het Nabije Oosten en Europa”.

“Onze analyses tonen aan dat de oude Egyptenaren meer voorouders deelden met de Nabije Oosterlingen dan de huidige Egyptenaren,” schreven ze.

En zij voegden eraan toe: “We vinden dat de oude Egyptenaren het meest verwant zijn aan de neolithische en bronstijd steekproeven in de Levant, evenals aan de neolithische Anatolische en Europese bevolking.

“Wanneer we dit patroon vergelijken met de moderne Egyptenaren, vinden we dat de oude Egyptenaren nauwer verwant zijn aan alle moderne en oude Europese populaties die we getest hebben, waarschijnlijk vanwege de extra Afrikaanse component in de moderne bevolking.

In tegenstelling tot de veranderingen tussen de oude en de moderne periode, vonden de onderzoekers, van de Universiteit van Cambridge en instellingen in Duitsland, Polen en Australië, dat de genetische samenstelling van de mummies opmerkelijk constant was ondanks de komst van de Romeinen en andere vreemde mogendheden.

Dr. Wolfgang Haak, groepsleider aan het Max Planck Instituut voor de Wetenschap van de Menselijke Geschiedenis, zei: “De genetica van de Abusir el-Meleq gemeenschap onderging geen grote verschuivingen tijdens de 1.300 jaar durende periode die we bestudeerden, wat suggereert dat de bevolking genetisch relatief onaangetast bleef door buitenlandse verovering en heerschappij.

Professor Stephen Quirke, een egyptoloog aan het University College London, sprak echter zijn voorzichtigheid uit over de bredere beweringen van de onderzoekers.

“Er is in de geschiedenis van de Egyptologie een zeer sterke poging gedaan om de oude Egyptenaren te scheiden van de moderne bevolking,” zei hij.

“Ik ben bijzonder wantrouwig tegenover elke verklaring die de onbedoelde gevolgen kan hebben van de bewering – wederom vanuit een Noord-Europees of Noord-Amerikaans perspectief – dat er een discontinuïteit in de Egyptologie bestaat.

“Als we het erover hebben, moeten we veel gevoeliger zijn voor de manier waarop dit soort uitspraken buiten de huidige situatie worden gelezen.”

Professor Quirke voegde eraan toe dat hij het gevoel had dat “we nog lang niet in de buurt zijn” om “zeer drastische conclusies” te kunnen trekken over de tientallen miljoenen mensen die in Egypte wonen.

Hoewel er een aantal instromen van mensen van buiten Egypte zijn geweest, suggereerde hij dat de impact soms overschat kan worden.

Professor Quirke zei bijvoorbeeld dat vele duizenden soldaten hadden deelgenomen aan de Arabische invasie in Egypte in de 7e eeuw, maar dat zij nog steeds in de minderheid waren bij de ongeveer zes miljoen inwoners van Egypte.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.196 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1420 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

6 Comments on Oude Egyptenaren waren nauwer verwant aan Europeanen dan aan moderne Egyptenaren, beweren wetenschappers

 1. Ik ben heel erg sceptisch bij elke wetenschapper die het woord 6 miljoen inwoners gebruikt in een invasie in de 7de eeuw, (waarschijnlijk rond het jaartal 666).
  Die blanken zijn waarschijnlijk zo goed, dat ze ook de piramides in China gebouwd hebbem, die onder een dikke laag aarde met gras bedekt liggen, maar met moderne technieken eenvoudig te vinden zijn.

  Like

 2. stukatotherescue // juli 16, 2019 om 16:42 //

  Ongetwijfeld zijn we daar inderdaad weggewerkt, het zou zomaar kunnen dat het oude Israël het blanke ras was. Zie ook https://barnesreview.org/product/the-children-of-ra-artistic-historical-and-genetic-evidence-for-ancient-white-egypt/

  Like

 3. Beschaving komt uit Africa en the fertile crescent, dat het uit Europa komt is lachwekkend.

  Like

 4. Eurocentrische onzin. Omdat de hedendaagse Egyptenaren meer Sub Saharaans DNA hebben wil niet zeggen dat Europeanen meer verwant zijn aan oude Egyptenaren dat is puur onzin.

  Like

 5. Greengo // juli 16, 2019 om 22:40 //

  Ikzelf voel me alles behalve verwant aan oude of hedendaagse Egyptenaren. Brrrrrrrrrrrr, alleen de gedachte al doet me braken.

  Like

 6. vonpuffelen // juli 17, 2019 om 16:04 //

  @Garse // juli 16, 2019 om 18:49 //

  “Beschaving komt uit Africa”
  Precies, net zoals nu, het valt niet aan te slepen.

  Liked by 2 people

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s