Nieuw

Turkije kocht Russische S-400 raketten die ontworpen zijn om NAVO-vliegtuigen neer te halen. Voor de VS, is dat een probleem

Twee jaar geleden verklaarde Turkije dat het het Russische S-400 raketverdedigingssysteem zou kopen omdat de Verenigde Staten de verkoop van een Amerikaans alternatief hadden uitgesteld.

Maar de overeenkomst, met een waarde van ongeveer 2 miljard dollar en voltooid deze week, heeft gevolgen die veel verder gaan dan de kosten voor de defensiebegroting van Ankara.

Het roept vragen op over de decennialange strategische relatie tussen Turkije en de VS, en zelfs de geloofwaardigheid van Turkije als NAVO-lid. Het vernietigt waarschijnlijk een massief contract voor Turkije om de V.S. F-35 gevechtsvliegtuigen te kopen — een vliegtuig waar de S-400 voor ontworpen werd om neer te schieten.

De overeenkomst verstevigt de band tussen de Turkse President Recep Tayyip Erdogan en zijn Russische tegenhanger Vladimir Putin — twee leiders die elkaar in Syrië nodig hebben. En het voorziet de Turkse strijdkrachten van een geavanceerd wapen geschikt om het grootste deel van Syrië en hun oude tegenstander Griekenland (ook een lid van de NAVO) te bestrijken.

De S-400 kan vliegtuigen neerschieten op een afstand van maximaal 240 km en ballistische raketten onderscheppen tot 38 mijl.

In wezen is het een destabiliserende aankoop in een regio die beter af zou zijn met minder destabilisatie. Het is ook een verklaring van Turkije van zijn onafhankelijkheid als een belangrijke regionale macht.

Bron:
Turkey bought Russian S-400 missiles designed to down NATO planes. For the US, that’s a problem
CNN

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.196 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1421 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

2 Comments on Turkije kocht Russische S-400 raketten die ontworpen zijn om NAVO-vliegtuigen neer te halen. Voor de VS, is dat een probleem

  1. Amerika weet dus ook al twee jaar lang van het voornemen. Tijd genoeg gehad om ze de NAVO uit te trappen en Griekenland sterker te bewapenen als alternatief. En misschien wat andere bondgenoten om Turkije heen. Het zijn er zat die de Turken haten. Maar ik zal het wel te zwart-wit zien.

    Like

  2. Vast Stef. Maar volg je wel

    Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s