Nieuw

De machtsbalans in het nieuwe EU-parlement

Hoe ziet de samenstelling van het nieuwe parlement eruit? Volgende week zullen de 751 leden uit 28 landen in het nieuw gekozen Europees Parlement een standpunt innemen over het voorstel van de regeringsleiders voor het nieuwe hoogste leiderschap van de Unie in de komende vijf jaar.

Nog nooit eerder hebben zoveel nieuwe parlementsleden, 61%, zitting genomen in het parlement in Straatsburg. Het nieuwe parlement bestaat uit zeven fracties, wat minder fracties zijn dan in de vorige zittingsperiode.

Het is de fractie Europa van Vrijheid en Directe Democratie (EFDD) – waar de Britse Ukip en de Italiaanse Vijfsterrenbeweging voorheen domineerden – die ontbonden is en ze tot nu toe als partijloos worden beschouwd totdat ze een nieuwe fractie hebben gevonden.

De grootste partijgroepen
Eigenlijk zouden Nigel Farage en zijn nieuwe Britse Brexit-partij (die in de plaats van de Ukip kwam) kunnen worden geteld als de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), maar deze groepering werd opgericht door de Britse Tory, wat betekent dat dit niet functioneert – op het thuisfront zijn beide overtuigde tegenstanders van elkaar. De Italiaanse Vijfsterrenbeweging is normaliter links, maar is in principe EU-kritisch en wordt daarom niet toegelaten in links-liberale kringen.

De Conservatieven en Hervormers, waar ook de Forum voor Democratie deel van uitmaakt, heeft op dit moment formeel 62 mandaten. Maar samen met de voormalige EFDD en de nationalistische fractie Identiteit en Democratie (ID), die onder ander de Italiaanse Lega en Duitse AfD omvat, heeft men, in wat je een conservatieve “non-establishment” zou kunnen noemen, in totaal 179 mandaten. Bijna 24 procent van de leden van het Parlement.

Slechts het oude rechtse establishmentblok in de vorm van Europese Volkspartij en Europese Democraten (EEP) heeft er meer, 182 mandaten. Rond 24 procent van het EU-parlement. Waar ook de Nederlandse CDA en de Hongaarse Fidesz van Orban deel van uitmaken.

Als Fidesz met zijn 13 mandaten zou overstappen naar de ECR, zou het aantal conservatieve niet-establishment mandaten 191 bedragen, terwijl de EVP zou worden teruggebracht tot 169 mandaten.

Op de derde plaats komt de socialistische partijgroep Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D), die de Nederlandse Partij van de Arbeid omvat. Die groep is gedaald tot 154 mandaten, oftewel 20,5 procent van het EU-parlement.

Vierde grootste groep zijn de liberalen met 108 mandaten, onder de nieuwe naam Renew Europe (RE) – D66 en VVD uit Nederland maken er deel van uit. Deze fractie is dankzij de aansluiting van de nieuwe partij van de Franse president Macron flink gestegen.

Nu zullen de EPP, S&D en de liberalen (RE) waarschijnlijk samenwerken, zodat de oude gevestigde partijgroepen hun majoriteit in het EU-parlement behouden.

Tegelijkertijd zijn de EU-kritische partijen een bonte verzameling die verdeeld is in twee fracties en groeploze partijen. Maar er is een duidelijke richting onder de Europese kiezers: de EU-critici groeien en zou de grootste of op één na grootste fractie zijn als ze zich zouden verenigen. Nu zijn er een aantal tegenstrijdige eigenschappen die het verhinderen, maar in verschillende contexten kan men manieren vinden om bij de stemmingen op dezelfde manier te stemmen en op deze manier een krachtige stem te geven voor een groeiende opinie van de kiezers.

Grootste nationale partijen
Wie zijn de grootste spelers in het Europees Parlement? Hier zijn de partijen die alleen al meer mandaten hebben dan Nederland als geheel (26).

Ironisch genoeg staat de nieuwe Brexit-partij met Nigel Farage in de voorhoede van het Europees Parlement, samen met de Duitse christen-democraten van Angela Merkel in de CDU/CSU – beide hebben elk 29 zetels.

De derde grootste partij is de Italiaanse lega en Matteo Salvini, met 28 zetels.

De Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid heeft 26 mandaten.

Het Franse ‎Rassemblement National met Marine Le Pen hebben 22 mandaten, terwijl Emmanuel Macron en La République en marche! 21 mandaten hebben.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.168 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (8178 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

1 Comment on De machtsbalans in het nieuwe EU-parlement

  1. Greengo // juli 14, 2019 om 00:41 //

    Exposed! US official lies about Russian media – And so is Europe

    Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s