Nieuw

Europa’s formidabele Gevleugelde Huzaren

Tussen 11 en 12 september 1683 hebben de Poolse Gevleugelde Huzaren, door het verslaan van de Turkse troepen en belegering van Wenen, Europa gered van de Ottomaanse dreiging. De strijd was een bloedbad waarin de christelijke strijdkrachten onder leiding van Johannes III Sobieski het laatste grote Turkse moslimoffensief in het hart van Europa afsloegen, de Habsburgse hoofdstad van de islamitische belegering bevrijdden en het christelijke tegenoffensief in gang zetten.

In de laatste stadia van de veldslag bleven de overwonnen Turkse legers bloedend achter tegen de muren van Wenen geperst. De christelijke strijdkrachten die de grote belegerde stad, die eerder bereid was te capituleren, te hulp kwamen, stonden nu op het strijdtoneel voor. Het was laat in de middag toen de koning van Polen, Sobieski, het fatale bevel gaf: 3.000 Gevleugelde Huzaren onder zijn bevel, samen met andere Duitse en Poolse cavalerie-eenheden stormden van de Kahlemberg-heuvel af en vielen de moslims aan.

De aanblik van de cavalerie in stormaanval moet magnifiek zijn geweest. In het kleurrijke en samengestelde leger van de Heilige Liga moeten de Poolse Gevleugelde Huzaren echter boven alles opgevallen zijn. Gewapend met rood geschilderde lange speren, ijzeren bepantsering en mantels van luipaardvellen; maar bovenal de gracieuze ranken met lange gevederde vleugels op de rug die hun naam kenmerkten.

Het militaire orgaan van de huzaren werd in de vijftiende eeuw opgericht door Servische huurlingen die na de Ottomaanse verovering van Servië in het koninkrijk Hongarije dienden. De term huzaar is afgeleid van het Hongaarse woord huszàr, aanpassing van het Servische gusar, letterlijk “piraat”. Aanvankelijk gebruikt door de Hongaarse koning Mattia Corvino onderscheidden de eerste huzaren zich door hun lichte bewapening en grote mobiliteit en aanpassingsvermogen op het slagveld.

In tegenstelling tot de zware West-Europese cavalerie bedekt met ijzer en ongeschikt voor snelle reacties, waren de huzaren snel en angstaanjagend. De overwinningen van Matthias Corvinus op de Turken en Duitsers maakten zijn leger tot een voorbeeld om te volgen. De geboorte van de Poolse Gevleugelde Huzaren is echter te danken aan een andere Hongaar: Stefan Batory, die later koning van Polen werd.

Koning Batory reorganiseerde de Poolse cavalerie op het winnende model van Corvino’s leger. Maar hij maakte een fundamentele verandering: de Poolse huzaren waren bewapend met lange lansen en bepantserd met harnassen. Op deze manier combineerden de nieuwe Gevleugelde Huzaren van het Koninkrijk Polen snelheid en mobiliteit met een indrukwekkende impactkracht. In tegenstelling tot de huzaren van andere Europese legers verlieten de Poolse huzaren het schild om hun strategie op de aanval te baseren. Deze “zware” huzaren stonden in Polen bekend als Husaria. Samengesteld uit de aristocratische elite en de rijkste en meest strijdlustige jongeren, verloren de Gevleugelde Huzaren geen enkele slag.

De bewapening van de Husaria verschilde volledig van die van de Servisch-Hongaarse huzaren of andere Midden-Europese legers. In de strijd droegen ze een kopia, een lange lans (4,5-6,2 m) met een greepeinde van meer dan twee meter. Een zware zwaard, szabla, waarvan de westelijke sabel samen met andere slagwapens (bijl, hamer of strijdknots) is afgeleid.

De Husaria droegen ook een pistool, maar het element dat hen het meest kenmerkte waren hun ‘vleugels’, gebogen houten steunen, vaak geschilderd, versierd met leer en bevestigd aan de zadels of aan de achterkant van het harnas. Deze veren, als de huzaren aanvielen, bliezen en floten in de wind, wat een ontmoedigende emotionele impact op de vijand veroorzaakte.

Het gebruik van deze lange gevederde vleugels is op verschillende manieren geïnterpreteerd, maar het is zeker dat de huzaren al voor de hervorming van Batory veren op hun schilden bevestigden. Samen met de gevederde vleugels droegen de Poolse Huzaren luipaard, tijger, leeuw, wolf, lynx en zelfs bruine beren vachten.

De Husarias versmolten oosterse bewapening met de westerse en werd een van de meest fascinerende militaire organen uit de militaire geschiedenis. Ze gebruikten metalen pantserplaten, vaak geproduceerd in West-Europa. De helmen, szyszak, waren samen met andere elementen van de bewapening van Turkse afkomst.

Als ze op het slagveld werden ingezet, waren de Husaria vrijwel onoverwinnelijk. In feite wonnen ze alle veldslagen waarin ze vochten, op één na, maar misschien wel hun grootste verdienste was de vernietiging van het grote Turkse leger in 1683. Zonder hun ingrijpen zou de stad Wenen zeker in Ottomaanse handen gevallen zijn, waarmee het proces van verovering van de Balkan, dat de Osmaanse Turken in de Middeleeuwen weer begonnen waren, zou zijn voltooid.

Na de overwinning op Constantinopel en de laatste Romeinse keizer Constantijn XI Palaeologus, vonden de islam en de Ottomanen geen grote rivalen op hun pad. Servië, Moldavië, Roemenië, Walachije, Griekenland en Hongarije vielen allemaal achter elkaar onder het bewind van de sultan. De verovering van Wenen zou het hoogtepunt zijn geweest van een ononderbroken seculier militair en politiek succes. En toch, dankzij het offer van de soldaten van de Heilige Liga en van de Gevleugelde Huzaren, werden de Turken teruggeslagen.

Bron:

EUROPE’S FORMIDABLE WINGED HUSSARS
This is Europa

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.214 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (8627 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

11 Comments on Europa’s formidabele Gevleugelde Huzaren

 1. 1) Mooi zeg, mooi, door de mitrailleur en al die bommenwerpers is de evolutie nu gestopt. Vrijdag middag nog zat ik in de trein naar Utrecht tussen jonge kadetten van het Nederlandse leger, puur toeval op weg naar discussie Alliantie Genderdiversiteit, voor veldonderzoek naar de Anti White Race krachten. Ja, dacht ik toen, terwijl ik kletste over militaire technologieen, het leger moet de ruggegraat zijn van het blanke Europese RAS/ en VOLK, ook nu is dit noodzakelijker dan ooit. Hou het Nederlandse leger keihard raszuiver blank Hollands, veranker dit in de grondwet van de Nieuwe Republiek Der Germanilanders die in 2040 moet worden opgericht, zoals Wieroe het dagdroomt nu in zijn luie, warme kattenmandje en maak er een Arisch katten paradijs van miaauw miaauw.

  2) Echte mannen he waren dat vroeger, nu mag je geen man meer zijn in Nederland, Alliantie Genderdiversiteit krijgt een slordige 150.000 euro om de blanke heteromannen trots te vernietigen in Nederland, zodat hun ras sneller gedecimeerd en omgevolkt kan worden door zwarten uit India, Antillen, Suriname, Brazilie, Afrika en heel Azie. Misdadig is dit ok, misdadig en RESPECTLOOS VOOR HET blanke ras,

  3) Als deze noeste, citaat: ‘Tussen 11 en 12 september 1683 hebben de Poolse Gevleugelde Huzaren, door het verslaan van de Turkse troepen en belegering van Wenen…’.
  ja als zij deze slag niet hadden gewonnen dan bestond ik nu niet en ik zou zelfs nooit geboren zijn. Mijn leven heb ik aan deze Poolse Gevleugelde Huzaren te danken, althans in theorie, volgens de Arische Leer van de Vedanta, omdat deze historische veldslag een karmische, tijddynamische schokgolf veroorzaakte op onze hele planeet die tot de dag van vandaag nog voelbaar is. Reken het maar na.

  4) Wij moeten nu maar braaf wachten in onze graf of urn he tot het jaar 2083 of eerder in 2040 tot de reincarnatie van al deze Poolse Gevleugelde Huzaren.

  Liked by 2 people

 2. Prachtig artikel, heb er van genoten.
  Groetjes
  Den Theo

  Like

 3. Chris Dirick // juli 1, 2019 om 01:36 //

  Oh, wat was ik graag getuige geweest van deze strijd! En wat spijtig dat wij heden ten dage de Polen enkel zien als onderbetaalde, uitgebuite werkers in onze westerse economie. Wat wij de Polen schuldig zijn: Jan Sobieski cs, is niet in geld uit te drukken! Is er ook een volledige film van deze historische strijd te bekijken?

  Liked by 2 people

 4. Chris Dirick // juli 1, 2019 om 01:36

  Niet volledig en anders. Maar toch …

  Liked by 1 persoon

 5. copywriter // juli 1, 2019 om 05:48 //

  Hier nog een een goede vid over The Winged Hussars van Sabaton.

  Voor de tekst kun je hier terecht.
  https://www.sabaton.net/discography/the-last-stand/winged-hussars/
  Remember in September when The Winged Hussars arrived.

  Liked by 1 persoon

 6. copywriter // juli 1, 2019 om 05:50 //

  Verkeerde video sorry.

  Liked by 1 persoon

 7. copywriter // juli 1, 2019 om 05:52 //

  Ik geef het op

  Liked by 1 persoon

 8. Chris Dirick // juli 1, 2019 om 13:32 //

  Rommel, hartelijk bedankt! Hartverwarmend!

  Liked by 1 persoon

 9. En nu zit de turkse fascist ingegraven in geheel W Europa, dankzij de linkse collaborateurs.
  Met zijn drugs- en vrouwenhandel, BTW carrousels en fraude.

  Liked by 1 persoon

 10. Veni Vidi Foetsie // juli 1, 2019 om 19:21 //

  Helaas voor de Polen is de evolutie sneller dan hun aanpassings-vermogen…zoals men in 1683 te paard in slagorde op de vijand afging, zo deed men dat ook in 1939 tegen Duitse tanks….je hoeft geen raketgeleerde te zijn….

  De laatste cavalerie aanval uit de tweede wereldoorlog vond plaats in Brabant, iets Oostelijk van de plaats Ommel…waar Duitse soldaten te paard Engelse troepen aanvielen……maar jongeuh,. die Brenguns he, die Brenguns…allemaal Kaput !

  Verleden is mooi, maar vandaag is het probleem. In oplossingen gaan denken mensen, niet gaan hangen en zwijmelen in wat was geweest en vroeger….NU, ICI, Maintenant !

  De vijand zit al in het zwembad tegenwoordig….

  p.s. misdaadcijfers asieleisers blijkt ruim 40% hoger te liggen dan officieel werd aangegeven, dus zo onbetrouwbaar als een marekaan die regering, totaal.
  En dat zijn dan de “officiële” gefilterde cijfers…van alle misdrijven word van ongeveer 10 procent ook daadwerkelijk aangifte gedaan…gezien daar ook vaak niets mee gebeurd zal het aantal aangiftes alleen maar lager zijn geworden….
  Som: 2400 misdrijven die 3700 bleken te zijn (overig) zijn dus misschien 5% van de werkelijke misdrijven….dus van 2400 naar 74.000 mogelijke misdrijven door asielzoekers in 2018….enkel asielzoekers, dus geen dubbel paspoortigen of illegalen in dit trieste optel sommetje…

  Aangifte is een procenten som van het totaal, omdat het bijna geen nut heeft…

  welkom in mijn land….

  Liked by 1 persoon

 11. Chris Dirick // juli 2, 2019 om 14:07 //

  Veni Vidi Foetsie, inderdaad, en charge te paard is niet meer van deze tijd. Toen herkende men zijn vijand nog, je stond tegenover elkaar en in de melée herkende je je tegenstander aan zijn kleuren. Dat neemt niet weg dat ik zo’n charge uitermate impressionant vind.Wat rest ons tegenwoordig nog? Het leger is voor de huidige problematiek geen optie meer. Het recht in eigen handen nemen? Guerilla? Onze wapens zijn ons ontnomen door de overheid. Diezelfde overheid die beloofde ons te beschermen in ruil voor belastingafdracht. Diezelfde overheid die hierin uitermate tekort schiet.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s