Nieuw

Te diep in het moeras: Trump kan oorlog met Iran nauwelijks vermijden

De Amerikaanse president Donald Trump staat waarschijnlijk te diep in het moeras om een oorlog met Iran te vermijden. Ook al wil hij de oorlog helemaal niet.

De kortetermijnoverwegingen van Trump om Amerikaanse luchtaanvallen tegen Iran te lanceren, tonen aan dat een militair conflict in de Golf zeer waarschijnlijk is. Zijn aarzeling had hoogstwaarschijnlijk minder te maken met het neerschieten van een Amerikaanse verkenningsdrone door een Iraanse grond-luchtraket dan met zijn instinct dat het militariseren van de crisis niet in het belang van de VS was.

Als Trump zich niet had teruggetrokken en de aanvallen tegen de Iraanse radar- en lanceerinstallaties hadden plaatsgevonden, wat zou hem dat dan precies hebben opgeleverd? Dit type beperkte militaire operatie is in de regel meestal effectiever als dreiging dan in werkelijkheid. De VS zullen geen alomvattende oorlog tegen Iran voeren om een beslissende overwinning te behalen, en al het andere zorgt voor meer problemen dan dat het oplost.

Iran zou na de luchtaanval zeker nog steeds de mogelijkheid behouden om speldenprik-aanvallen uit te voeren in de Golf en vooral in en rond de 35 mijl brede Straat van Hormuz, die 30 procent van de wereldhandel in olie afwikkelt. Alles over deze flessenhals in een notendop: het nieuws van het neerschieten van de drone heeft de prijs van brandstofolie onmiddellijk met 4,75 procent doen stijgen.

Noteer dat de Iraanse grond-lucht raket een drone ter waarde van 130 miljoen dollar heeft neergehaald. In praktijk handelt het zich om een onbemand luchtvaartuig dat is uitgerust met elektronische apparatuur die het onkwetsbaar zou moeten maken voor een dergelijke aanval. De conclusie is dat Amerikaanse vliegtuigen – in tegenstelling tot raketten – verliezen kunnen lijden als ze over of nabij het Iraanse luchtruim vliegen.

Het dilemma voor Trump ligt echter op een dieper niveau. Zijn sancties tegen Iran, die hij opnieuw heeft opgelegd na de terugtrekking van de VS uit de nucleaire overeenkomst met Iran in 2018, zijn verwoestend voor de Iraanse economie. Het Amerikaanse ministerie van Financiën is een dodelijker internationale macht dan het Pentagon. De EU en andere landen hebben zich aan de overeenkomst gehouden, maar in de praktijk hebben ze de economische blokkade van Iran getolereerd.

Iran had geen andere keuze dan het conflict te laten escaleren. Zij wil ervoor zorgen dat de VS, de Europese en Aziatische mogendheden en de regionale bondgenoten van de VS, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten pijn lijden. Teheran heeft nooit veel verwacht van de EU-landen, die nog steeds onder het verdrag van de nucleaire overeenkomst van 2015 vallen, en heeft vastgesteld dat de lage verwachtingen van de EU-landen worden bevestigd.

Een fundamenteel misverstand over de confrontatie tussen de VS en Iran wordt door veel commentatoren gedeeld. Het mag duidelijk lijken dat de VS er belang bij hebben om hun enorme militaire superioriteit ten opzichte van Iran te gebruiken om te krijgen wat ze willen. Maar na het falen van de Amerikaanse grondtroepen om te zegevieren in Irak en Afghanistan, om nog maar te zwijgen van Somalië, kan geen enkele Amerikaanse leider een grondoorlog in het Midden-Oosten beginnen zonder zijn politieke voortbestaan in gevaar te brengen.

Trump nam deze les ter harte, lang voordat hij president werd. Hij is een echte isolationist in de Amerikaanse traditie. De Democraten en een groot deel van de Amerikaanse media hebben Trump afgeschilderd als een oorlogsstichter, ook al is hij nog geen oorlog begonnen. Zijn nationale veiligheidsadviseur John Bolton en zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo doen afschuwelijke dreigementen tegen Iran, maar Trump lijkt deze oorlogszuchtige retoriek eerder te zien als een andere manier om de druk op Iran op te voeren.

Als echter een grondoorlog wordt uitgesloten, wordt Iran betrokken bij een beperkt conflict waarin het land jarenlange ervaring heeft. Een hooggeplaatste Iraakse ambtenaar vertelde me ooit dat de Iraniërs dit soort oorlogsvoering, deels politiek, deels militair, “gecultiveerd” hadden. Deze tactiek heeft de afgelopen 40 jaar voor Teheran zijn waarde bewezen in Libanon, Irak en Syrië. De Iraniërs hebben veel pressiepunten tegen de VS en vooral tegen hun bondgenoten in Saoedi-Arabië en de Emiraten in de Golf.

De Iraniërs kunnen hun hand overspelen: Trump is een isolationist, maar hij is ook een populistische nationalistische leider die in zijn eerste verkiezingscampagnes voor de volgende presidentsverkiezingen beweert “Amerika weer groot te hebben gemaakt”. Zulke opschepperij maakt het moeilijk om geen wraak te nemen op Iran. Een land dat hij demoniseerde als de bron van alle problemen in het Midden-Oosten.

Een Amerikaanse militaire optie ziet er oppervlakkig aantrekkelijk uit, maar houdt veel gevaren in. Het doel is om te proberen operaties uit te voeren in de lijn van het beperkte militaire conflict tussen de VS en Iran, dat bekend staat als de “tankeroorlog”. Dit was onderdeel van de Iran-Irak oorlog in de jaren tachtig – en de VS won.

Saddam Hoessein probeerde de Iraanse olie-export in te dammen en Iran probeerde hetzelfde te doen met Irak. De VS en haar bondgenoten hebben toen openlijk de kant van Saddam Hoessein gekozen – een episode die ze al snel vergaten nadat de Iraakse leider in 1990 Koeweit was binnengevallen. Vanaf 1987 werden de nieuw geregistreerde Koeweitse tankers door de Golf begeleid door Amerikaanse oorlogsschepen. Amerikaanse luchtaanvallen op Iraanse schepen en faciliteiten aan land leidden ertoe dat een Iraans burgervliegtuig met 290 passagiers in 1988 per ongeluk, maar zeer vermijdbaar, door de USS Vincennes werd neergeschoten. Iran werd gedwongen om te procederen voor vrede in zijn oorlog tegen Irak.

Sommige gepensioneerde Amerikaanse generaals spreken van een herhaling van de tankeroorlog, maar de omstandigheden zijn veranderd. De belangrijkste tegenstander van Iran in 1988 was het Irak van Saddam Hoessein, en Iran was goed op weg om de oorlog te verliezen, waarin er maar één front was.

Vandaag de dag is Saddam weg en wordt Irak geregeerd door een door sjiieten gedomineerde regering. Bagdad probeert neutraal te blijven in de VS-Iran-crisis, maar geen enkele Iraakse leider kan het zich veroorloven Iran te verwerpen als de grootste sjiitische mogendheid. De politieke geografie van dit deel van het Midden-Oosten is sinds de oorlog tussen Iran en Irak fundamenteel veranderd, en in het voordeel van Iran. Vanaf de Afghaanse grens tot aan de Middellandse Zee – in Iran, Irak, Syrië en Libanon – hebben sjiitische gemeenschappen de controle over of zijn ze de machtigste krachten in de staat. De VS en Groot-Brittannië noemen ze vaak “Iraanse proxies”, maar in de praktijk leidt Iran een confessionele coalitie met een religieuze basis.

Het is een coalitie die haar belangrijkste gevechten al heeft gewonnen – met sjiitische bondgenoten in Irak, Bashar al-Assad in Syrië, Hezbollah in Libanon – en dit resultaat zal niet veranderen. De Houthis in Jemen, die tot een andere sjiitische variant behoren, hebben een langdurige poging van Saoedi-Arabië en de VAE om hen te verslaan overleefd.

Vergeleken met 28 jaar geleden in de Golf, toen de VS voor het laatst een beperkte oorlog met Iran voerde, bevinden de VS zich in een zwakkere positie. Israël, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben misschien Trump aangemoedigd om de nucleaire deal te breken en Iran te confronteren, maar ze tonen geen enthousiasme om zich aan te sluiten bij een oorlog die zal volgen. Aangenomen dat de aanvallen van deze maand op tankers daadwerkelijk door Iran zijn uitgevoerd, was het doel om een signaal af te geven dat als de Iraanse olie-export zou worden stopgezet, dit ook gevolgen zou hebben voor die van de andere olieproducenten in de Golfstaten.

Trump gelooft dat hij het moeras van een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten kan vermijden, maar waarschijnlijk staat hij er al te diep in.

Bron:
Trump May be in Too Deep to Avoid War with Iran
The Unz Review

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.215 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (8669 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

4 Comments on Te diep in het moeras: Trump kan oorlog met Iran nauwelijks vermijden

 1. Horatius // juni 26, 2019 om 13:28 //

  De enige effectieve oplossing is het in konvooi laten varen van de olietankers onder begeleiding van een maritieme VN-strijdmacht in de Golf en de Straat van Hormuz.

  Donald Trump is volledig omgeven door adviseurs en ministers met een militaire achtergrond en die denken dus uitsluitend in militaire termen en maatregelen in tegenstelling tot hun voorgangers die echte diplomaten waren van de oude stempel.

  Met een z.g. geheime diplomatie achter de schermen kan men vaak veel meer bereiken dan de inderdaad afschuwelijke dreigementen die een escaleren van dit slepende conflict kan opleveren.
  Men moet een tegenstander zoals Iran die wordt geleid door religieuze baardmannen niet in een dusdanige positie brengen dat ze openlijk gezichtsverlies leiden t.a.v. hun eigen bevolking dan kunnen ze worden gedwongen actie te ondernemen met zeer onvoorspelbare gevolgen.

  Een nieuwe oliecrisis te vergelijken met die van de jaren 70 met de autoloze zondagen is niet geheel ondenkbaar als er openlijke vijandigheden ontstaan in o.a. de Straat van Hormuz.

  Een kat in het nauw kan hele rare sprongen maken dus in samenwerking met Rusland en wat geheime diplomatie kan er veel onheil zoals stijgende benzineprijzen en een nieuwe economische crisis worden voorkomen.
  Het woord en actie dus aan de diplomaten maar niet zoals in de jaren 70 een compromis wat het begin was van de islamisering van Europa.

  Like

 2. vonpuffelen // juni 26, 2019 om 16:24 //

  @Horatius // juni 26, 2019 om 13:28 //

  Die religieuze baardmannen valt wel mee, als je ergens je vrijmetseldiploma wil halen dan moet je in Iran zijn.
  Er is altijd maar 1 partij die aan oorlogen verdient (aan beide zijden), dat is toch wel bekend dacht ik.

  Like

 3. Horatius // juni 26, 2019 om 18:26 //

  @vonpuffelen,
  Die z.g. cryptojoden zijn dus oorspronkelijk in de 15e eeuw door de Spaanse inquisitie gedwongen om zich te bekeren tot het christendom.

  In een groot aantal landen spelen zij een prominente rol in de politiek, de industrie en de financiële wereld. Dat zij zelfs binnen de islam een min of meer dominante rol vervullen was mij overigens onbekend. Maar dat werpt ook een nieuw licht op de rol van George Soros in zijn geslaagde pogingen om via zijn financiële steun aan het omvolkingsproces in Europa de islam een dienst te bewijzen.

  We mogen dus aannemen dat ook hij een cryptojood is met een zeer sinistere agenda. Dat een select gezelschap van deze cryptojoden daar dik geld aan verdienen (o.a. de wapenindustrie) acht ik zeker niet uitgesloten.

  Like

 4. Wilfred // juni 26, 2019 om 19:19 //

  Spit met zijn allen dit kanaal eens door, ik was in ieder geval meer dan verrast wat deze figuur bij elkaar sprokkeld, de moeite waard om te bekijken, hij gaat snel ja, zeer snel, maar als je de tijd neemt ontdek je verrassende gein waar wij geen weet van hebben, (volgens mij snuift hij als een speer, maar dat terzijde) hij knoopt dingen aan elkaar waar ik jaloers op kan worden.

  Plezier !
  https://www.youtube.com/channel/UCjgMgpXmEI5EJSJGjSntWxA/videos

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s