Nieuw

Erdogan verliest herverkiezing Istanboel

klik om de volgende zin ook te lezen

De oppositiekandidaat voor de burgemeesterpositie van Istanboel vierde een mijlpaal en won zondag in een nauwlettend in de gaten gehouden herhalingsverkiezing die weken van politieke spanningen beëindigde en de 25-jarige greep van President Recep Tayyip Erdogan op de grootste stad van Turkije brak.

De overwinning van Ekrem Imamoglu, 49, is een verbluffende overwinning voor de oppositiepartij in Turkije, die aanvankelijk de burgemeestersverkiezingen had gewonnen in maart voordat de stem werd betwist door de regeringspartij van Erdogan.

“Dank je wel, Istanbul,” zei Imamoglu, een voormalig zakenman en districtsburgemeester, in een televisietoespraak nadat uit onofficiële resultaten bleek dat hij een duidelijke meerderheid van de stemmen had gewonnen.

De kandidaat van de regeringspartij, de voormalige Turkse premier Binali Yildirim, gaf kort na zijn terugkeer toe dat hij met 54 tot 45% achter Imamoglu aanloopt. Imamoglu verhoogde zijn voorsprong na een burgemeestersverkiezing in maart met honderdduizenden stemmen, waardoor elke poging van de regerende partij om zijn overwinning te weerleggen steeds onwaarschijnlijker werd.

Erdogan feliciteerde Imamoglu ook in een tweet, een afwijking van hoe de oude leider van Turkije reageerde op de eerste stemming in maart. Imamoglu won de eerdere burgemeesterswedstrijd van Istanbul op 31 maart, maar Erdogan’s conservatieve, op islamitische leest geschoeide Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling, AKP, daagde de verkiezingen uit vanwege vermeende stemonregelmatigheden en eiste een herstemming van dezelfde verkiezingen in mei.

Imamoglu heeft 20 dagen in functie doorgebracht voordat het verkiezingsbestuur van Turkije de resultaten nietig verklaarde na weken van gedeeltelijke hertellingen. De gemeente Istanboel verwijderde alle tweets die door Imamoglu werden gepost tijdens zijn 20 dagen in functie als burgemeester.

De vernietigde verkiezingsuitslag gaf aanleiding tot bezorgdheid in binnen- en buitenland over de toestand van de Turkse democratie en over de vraag of de partij van Erdogan een electoraal verlies zou accepteren. Turkije is een NAVO-lid dat formeel nog steeds kandidaat is voor toetreding tot de Europese Unie. De AKP-partij van Erdogan bestuurt Turkije sinds 2002. Zondag markeerde Imamoglu’s overwinning voor de seculiere Republikeinse Volkspartij een nieuwe koers voor de Turkse politiek.

“Jullie hebben de reputatie van de democratie in Turkije beschermd, terwijl de hele wereld toekeek”, vertelde Imamoglu, zijn stem schor na weken van campagne voeren, zijn aanhangers.

Erdogan voerde campagne voor Yildirim in Istanbul, waar de president in 1994 zijn politieke carrière als burgemeester begon. De regerende partij controleert nog steeds 25 van de 39 districten van Istanbul en een meerderheid in de gemeentelijke vergadering. Imamoglu zal met die ambtsdragers moeten samenwerken om Istanbul te regeren en beloofde zondag met zijn politieke tegenstanders samen te werken.

AKP verloor ook de controle over de hoofdstad Ankara tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Turkije in maart, die werden gehouden toen het land te maken kreeg met een economische neergang, een hoge inflatie en twee kredietwaardigheidsafwaarderingen in het afgelopen jaar.

In zijn toespraak richtte Imamoglu zich tot Erdogan en zei: “Ik ben klaar om met u te werken” om de problemen van Istanbul op te lossen. De president heeft eerder aangegeven dat hij niet bereid is om dit te doen.

Istanbul, een stad met meer dan 15 miljoen inwoners, trekt jaarlijks miljoenen toeristen en is het commerciële en culturele centrum van Turkije. Istanbul, dat zich tussen Europa en Azië uitstrekt, was in 2017 goed voor 31 procent van het Turkse BBP.

Ozgur Unluhisarcikli, directeur van het German Marshall Fund in Ankara, betoogde dat het verlies van Istanbul waarschijnlijk de speculatie van verdeeldheid binnen de regerende partij en onder haar aanhangers zal aanwakkeren.

“Het is nu duidelijk dat een aanzienlijk deel van de AKP-stemmers ernstig ontevreden is over het beleid van de AKP,” zei hij. “De (oppositie) was een huis dat verenigd was. Het huis van de AKP zag eruit als een huis dat al verdeeld was.”

Het verlies heeft volgens hem ook internationale implicaties. Erdogan was al op gespannen voet met westerse bondgenoten over de plannen van Turkije om het Russisch gemaakte S-400 raketafweersysteem te kopen en de uitdaging van het EU-lid Cyprus om aardgas te boren. Donderdag zei Erdogan dat hij “geen enkele mogelijkheid” zag van Amerikaanse sancties die plaatsvonden in reactie op de raketafname en dreigende vergeldingsmaatregelen.

Bron:

Opposition party candidate Ekrem Imamoglu wins mayoral election in Istanbul, defying President Erdogan

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.168 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1115 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

1 Comment on Erdogan verliest herverkiezing Istanboel

  1. Eerst zien …. en dan geloven.

    Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s