Nieuw

Hongarije roept 2020 uit tot het jaar van de nationale cohesie – grensoverschrijdende samenwerking

Boedapest wil de nationale cohesie bevorderen. Roemenië en Slowakije reageren verontwaardigd. Foto: Julian Nitzsche / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Volgend jaar is het de honderdste verjaardag van het vredesdictaat van Trianon. Met dit verdrag werd Groot-Hongarije na de Eerste Wereldoorlog verpletterd en verloor het twee derde van zijn grondgebied. Het Hongaarse parlement heeft nu met een grote meerderheid besloten om 2020 uit te roepen tot het jaar van de “volkscohesie” en verzekert de Hongaren in het buitenland van hun volledige steun. In Roemenië en Slowakije was de reactie onmiddellijk negatief.

De spanningen nemen toe

De huidige stemming tussen Hongarije en Roemenië heeft een dieptepunt bereikt. Sinds de ontheiliging van een Hongaarse militaire begraafplaats in Transsylvanië, die tot de eerste wereldoorlog in het bezit was van (Oostenrijk) Hongarije, is de situatie gestaag verslechterd. De geesten aan beide zijden lijken extra verhit te zijn, omdat het volgend jaar de verjaardag van het Verdrag van Trianon zal zijn. Deze voorstad van Parijs was voor de Hongaren wat Saint-Germain was voor de Republiek Duits-Oostenrijk en Versailles voor het Duitse Rijk. In deze verdragen in de voorsteden verpletterden de zegevierende machten, vooral Frankrijk en Engeland, aan de tafel de oude rijken van de verliezers en zetten een koers uit naar de conflicten die leidden tot de Tweede Wereldoorlog.

Het gaat om miljoenen mensen….

In tegenstelling tot Oostenrijk en de Bondsrepubliek Duitsland, waar men vandaag de dag de media “nazi-knuppel” moet vrezen voor het uitspreken van historische feiten, is de herdenking van de “nationale tragedie” van honderd jaar geleden nog steeds alomtegenwoordig in Hongarije.

Dit is zeker ook te wijten aan het feit dat het aantal Hongaarse minderheden in de verloren gebieden honderd jaar later nog steeds enorm is. Volgens de laatste grote volkstelling van 2011 woonden meer dan twee miljoen Hongaren in deze gebieden, waarvan meer dan de helft in Transsylvanië. Ter vergelijking: in Zuid-Tirol wonen ongeveer 300.000 Duitsers. Nu heeft het Hongaarse parlement besloten, mede gezien de laatste ontwikkelingen, om 2020 uit te roepen tot het jaar van de nationale cohesie.

Verschil tussen de grenzen van het Koninkrijk Hongarije binnen Oostenrijk-Hongarije en het onafhankelijke Hongarije na het Verdrag van Trianon. Gebaseerd op de Hongaarse volkstelling van 1910. Administratief Koninkrijk Hongarije in groen, autonoom Kroatië-Slavonië grijs.

Overheid verzekert volledige steun

In de officiële verklaring van de regering staat dat deze maatregel noodzakelijk is.

….] vanwege de politieke, economische, juridische en psychologische problemen die door het vredesdictaat werden veroorzaakt en die vandaag de dag nog steeds niet zijn opgelost, maar ook vanwege het geloof in het behoud van het Hongaarse volk buiten de huidige grenzen.

Bovendien werd volledige steun verzekerd voor alle herdenkings- en culturele evenementen van de Hongaarse minderheden in het buitenland. De Hongaarse regering zal deze ook financieel ondersteunen.

Roemenië en Slowakije ontkennen problemen

In de context van de huidige spanningen tussen Hongarije en Roemenië wordt dit project in Boekarest gezien als verbale agressie. De Roemeense regering antwoordde onmiddellijk dat de verklaringen van Hongarije

Naar de parafrasering van de geschiedenis en het revisionisme gaan. Er zijn eenvoudigweg geen “politieke, economische, juridische of psychologische problemen” die door het vredesverdrag zijn ontstaan.

Er wordt met geen woord gerept over de recente rellen. Ook Slowakije is allesbehalve tevreden. De regering in Bratislava klaagde over het feit dat

De verklaringen van Hongarije klinken alsof er in de buurlanden sprake is van discriminatie van minderheden.

Misschien heeft de Slowaakse regering de laatste beelden van de grafschennis in Transsylvanië gemist. Overigens heeft Slowakije onder de nieuwe wet van de regering-Orbán ter vergemakkelijking van de dubbele nationaliteit,  onmiddellijk besloten dat alle Hongaren automatisch hun Slowaakse paspoorten zouden verliezen als ze hun Hongaarse paspoorten zouden accepteren.

Bron:

Ungarn erklärt 2020 zum Jahr des Volkszusammenhaltes – über die Grenzen hinweg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.177 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1138 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

1 Comment on Hongarije roept 2020 uit tot het jaar van de nationale cohesie – grensoverschrijdende samenwerking

 1. Dagroosje // juni 25, 2019 om 10:05 //

  De Hongaren die buiten hun schuld van één op de andere dag zich in een andere land bevonden waren direct en nog steeds dag in dag uit gediscrimineerd, gekleineerd, bedreigd en gestraft, waaar behalve Orban en zijn regering geen haan naar kraait. De omliggende landen willen kennelijk de in hun schoot geworpen gratis grondstuk, bezitten, maar geen verantwoordelijkheid dragen voor de mensen die tot dit grondstuk van oorsprong behoren.

  De Trianon is ook weer te danken aan een paar linksliberare halfgare idioten, die inmiddels al zullen zijn overleden, maar zij hebben zulk mensenleed en chaos als erfenis nagelaten die hun weerga niet kennen.

  En weer en steeds is de Hongaarse linksliberale bende die deze uitgesloten mensen blijven hekelen en alles aan doen om de rechten van deze inwoners door de omliggende landen met laarsen blijven betreden.

  Daaraan helpt iedereen aan mee, met name Brussel en in geen geval vergeten te noemen de schijheilige voeten en schoenenkussende paus, want voor hen zijn de “zielige” economische migranten vele malen belangrijker dan het Hongaarse volk, dat tijdens de 1000 jaren bestaan, nog nooit rust heeft gekend. Eerst de bezettingen en de oorlog met de moslims en daarna de bezettingen door de diverse grootmachten.

  Als je de tijden van tegenwoordig zou moeten analyseren, dan gaan wijj weer naar deze wantoestand toe, want wat Brussel pretendeert zich te kunneen permitteren, leidt al weer bijna er na toe dat zij Hongarije voor zich zelf willen kapen,.Terwijl zij de gechreven wetten stuk voor stuk overtreden en aan hun laars lappen, willen ze zelfbedachte politiek gemotiveerde regels en wetten Hongarije gaan opleggen en als dat ook niet zou lukken, dan zie ik ze nog voor aan, dat zij het land met tanks gaan binnenvallen (bij wijze van spreken). Om dit te bewerkstelligen heb je hiervoor alleen maar een paar ultralinkse brusselse psychopaten nodig, die nog steeds met de skepter aan het zwaaien zijn, die overigen op hun buurt ook het Europese volk met oorlog bedreigen als hun multiculti plannen niet zouden lukken.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s