Nieuw

Dreigende Turkse ambtenaar roept Cyprus op om “1974 te herinneren”

Te midden van Ankara’s verklaarde plannen om te boren in de exclusieve economische zone (EEZ) van Cyprus, heeft een andere Turkse ambtenaar de spanningen tijdens het weekend verder opgeschroefd, waarbij Cyprus werd opgeroepen om “1974 te herinneren”, verwijzend naar de Turkse invasie van het eiland.

“Het zou voor Anastasiades goed zijn om 1974 te herinneren en het vers in zijn geheugen te houden,” zei de woordvoerder van de AKP partij, Omer Celik, zaterdag, verwijzend naar Cypriotische President Nicos Anastasiades.

De invasie in 1974, zei hij, was gericht op het ,,beschermen van het leven, de rechten en de belangen van Turks-Cyprioten.”

De opmerking scheen een reactie op een commentaar door Anastasiades eerder in de week te zijn, die zei dat de boring van Turkije in de EEZ van Cyprus gelijk zou staan aan een nieuwe invasie van het eiland.

Celik zei dat twee Turkse schepen “betrokken waren bij activiteiten” van Cyprus “en onze marine-troepen beschermen hen.” Hij bekritiseerde ook de Griekse en Cypriotische leiders voor “het ondertekenen van deals met landen die problemen hebben met Turkije”, in een duidelijke verwijzing naar Israël.

De retoriek door Turkse ambtenaren intensiveerde vorige week aangezien de Cypriotische ambtenaren zeiden dat de besprekingen met Frans-Italiaanse consortium Total en ENI voor een exploratievergunning voor Blok 7 in de EEZ van Cyprus vorderen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan deed er donderdag nog een schepje bovenop tijdens een toespraak voor Turkse cadetten, verwijzend naar “toenemende pogingen om onze rechten in de oostelijke Middellandse Zee en de Egeïsche Zee te schenden”.

“U zult een reactie van staal geven op elke bedreiging van een centimeter van onze grenzen, maar ook buiten onze grenzen,” vertelde hij de kadetten.

Zijn commentaar kwam toen ambtenaren van de Europese Unie hun steun betuigden aan Cyprus in het boorgeschil met Turkije. De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, zei dat de EU “verenigd” is achter Cyprus en voegde eraan toe dat het blok “verwacht dat Turkije de soevereine rechten van een lidstaat eerbiedigt”.

Bron:

Turkish official calls on Cyprus to ‘remember 1974’

Vandaag werd ook bekend dat Turkije bij zijn beslissing blijft om Russische S-400 luchtafweer aan te schaffen:

En in dit verband is het interessant dat Turkije dan het luchtruim boven Cyprus beheerst:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.177 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1138 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

3 Comments on Dreigende Turkse ambtenaar roept Cyprus op om “1974 te herinneren”

 1. Allée …. Turkije provoceert wéér een oorlog ….
  Nu Cyprus …. dan weer Armenie …. en dan ….

  Like

 2. Jo lul niet je weet niet eens waar het over gaat leer eerste Nederlandse geschiedenis Turkije heeft alle recht om Turkse Kıbrıs te beschermen en zal uitbreiden met militaire ik hoor niemand over Amerikaanen die hele midden oosten heeft bezet en Israël genocide uitvoert op palstaenin
  Dus ik zo zeggen kijk even in de boeken dan je commentaar geven

  Like

 3. @Tayfun // juni 25, 2019 om 15:34

  “Dus ik zo zeggen kijk even in de boeken dan je commentaar geven”

  En ik zou op mijn beurt dan weer zeggen kijk op dit blog eens verder dan je neus lang is voordat je kritiek geeft. Wij van Fenixx zijn een van de weinige sites die zich totaal onafhankelijk opstelt en zich aan niemand lieert, alles en iedereen onder de loep neemt en indien nodig hekelt.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s