Nieuw

De belangrijkste Groenlandse gletsjer groeit

June 6, 2019

Jakobshavn Gletsjer in het westen van Groenland staat bekend als de snelst bewegende gletsjer ter wereld. Het is ook een van de meest actieve gletsjers, die een enorme hoeveelheid ijs van de Groenlandse ijskap in Ilulissat Icefjord en de aangrenzende Disko-baai loost, met gevolgen voor de zeespiegelstijging. Bovenstaande afbeelding, verkregen op 6 juni 2019 door de Operational Land Imager (OLI) op Landsat 8, toont een natuurlijke kleurweergave van de gletsjer.

Jakobshavn heeft tientallen jaren in terugtrekking doorgebracht, dat wil zeggen, totdat wetenschappers tussen 2016 en 2017 een onverwachte vooruitgang waarnamen. Naast de groei in de richting van de oceaan, bleek de gletsjer te vertragen en te verdikken. De nieuwe gegevens die in Maart 2019 werden verzameld bevestigen dat de gletsjer voor het derde jaar op rij is gegroeid, en de wetenschappers schrijven de verandering aan koele oceaanwateren toe.

“Het derde jaar op rij van verdikking van Groenlands grootste gletsjer ondersteunt onze conclusie dat de oceaan de oorzaak is”, zegt Josh Willis, een oceaanwetenschapper bij NASA’s Jet Propulsion Laboratory en hoofdonderzoeker van de Oceans Melting Greenland (OMG) missie.

Bovenstaande kaarten laten zien hoe de gletsjer tussen maart 2016 en 2017 (boven), maart 2017 en 2018 (midden) en maart 2018 en 2019 (onder) in hoogte is veranderd. De hoogtegegevens zijn afkomstig van een radarhoogtemeter die elk voorjaar in het kader van OMG met onderzoeksvliegtuigen is gevlogen. Blauwe gebieden zijn gebieden waar de hoogte van de gletsjer is toegenomen, in sommige gebieden zelfs met 30 meter per jaar.

De verandering is vooral opvallend aan de voorzijde van de gletsjer (massief blauw gebied aan de linkerkant) tussen 2016 en 2017. Toen kwam de gletsjer het meest vooruit en verving open water en zee-ijs door torenhoog gletsjerijs. Sindsdien is de gletsjer minder ver gevorderd, maar hij blijft langzamer en dikker worden.

Willis vergeleek het gedrag van de gletsjer met domme stopverf. “Trek het van het ene uiteinde en het strekt zich uit en wordt dunner, of squash het samen en het wordt dikker,” zei hij. Het laatste scenario is wat er nu gebeurt als de gletsjer vertraagt: merk op dat tegen het derde jaar verdikking optreedt over een steeds groter gebied.

Willis en collega’s denken dat de gletsjer reageert op een verschuiving in een klimaatpatroon genaamd de Noord-Atlantische Oscillatie, die koud water naar het noorden langs de westkust van Groenland heeft gebracht. Metingen van de temperaturen verzameld door het OMG-team tonen aan dat het koude water aanhoudt.

“Zelfs drie jaar nadat het koude water is aangekomen, reageert de gletsjer nog steeds,” zei Willis. “Ik ben echt heel enthousiast om in augustus terug te gaan en de temperatuur opnieuw te meten. Is het nog steeds koud? Of is het weer opgewarmd?”

Bron:

Major Greenland Glacier Is Growing


NASA Earth Observatory images by Joshua Stevens, using Landsat data from the U.S. Geological Survey, and data courtesy of Josh Willis/NASA JPL and the Oceans Melting Greenland (OMG) Program. Story by Kathryn Hansen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.167 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1106 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

3 Comments on De belangrijkste Groenlandse gletsjer groeit

 1. Interessant

  Like

 2. Lezen jullie eigenlijk ooit een volledig wetenschappelijk artikel of halen jullie gewoon die zinnetjes uit hun context die in je kraam passen? De onderzoekers besluiten als volgt:
  “When the climate pattern flips again, Jakobshavn will most likely start accelerating and thinning again. Josh Willis of JPL, the principal investigator of OMG, explained, “Jakobshavn is getting a temporary break from this climate pattern. But in the long run, the oceans are warming. And seeing the oceans have such a huge impact on the glaciers is bad news for Greenland’s ice sheet.”
  https://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=7356

  Like

 3. @Emma // juli 9, 2019 om 09:04

  Niemand hier ontkent dat een klimaatpatroon weer kan omslaan en op lange termijn oceanen wederom doet opwarmen (of afkoelen), met gevolgen voor gletsjers. Want dat gebeurt namelijk al sinds het bestaan van deze planeet. Wat wij echter niet geloven is dat de klimaatverandering door de mens veroorzaakt wordt.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s