Nieuw

Bevolkingsexplosie duurt voort – straks 10 miljard mensen op aarde

In slechts enkele decennia tijd is de wereldbevolking bijna verdubbeld, van 4 tot bijna 8 miljard mensen, en de zorgwekkende trend zet zich voort. Reeds in de voorzichtige voorspellingen van de VN worden er in het midden van de eeuw over ongeveer 10 miljard mensen gesproken. De grootste toename is de bevolkingsgroei in Afrika, waar het aantal mensen in korte tijd meerdere malen verdubbeld is, en dat zal in 2050 opnieuw gebeuren.

Volgens de VN zal de vertraging van de bevolkingsexplosie, die nu niet waarneembaar is, na 2050 plaatsvinden. In de resterende halve eeuw tot 2100 wordt gehoopt dat de wereldbevolking slechts met ongeveer een miljard mensen zal toenemen tot een totaal van 11 miljard mensen.

Tegelijkertijd garanderen de voorspellingen dat het rond de eeuwwisseling ongeveer 13 miljard mensen kunnen zijn, wat bijna een verdubbeling is ten opzichte van vandaag. Tegelijkertijd is de VN voortdurend genoodzaakt geweest haar voorspellingen naar boven bij te stellen, zodat zelfs deze cijfers op de bodem kunnen uitkomen.

De bevolkingstoename is het grootst in Afrika, met name in het Sub-Sahara deel van het continent, de Afrikanen kunnen over drie decennia al twee keer zo veel zijn als nu, en dan nog eens twee keer zo veel rond de eeuwwisseling De beoordelaars vinden het moeilijk in te zien hoe Afrika een bevolking van bijna 4,5 miljard mensen kan verzorgen.

Een soortgelijke ontwikkeling is te zien in Pakistan, dat naar verwachting ook zijn toch al grote bevolking in 2050 zal hebben verdubbeld. Ook in Afghanistan en grote delen van het Midden-Oosten is de bevolkingsgroei in dezelfde orde van grootte.

Op basis van de eerdere ontwikkelingen in de westerse wereld hebben beoordelaars voorspeld dat een hogere levensstandaard in Afrika zal leiden tot minder kinderen die daar geboren zullen worden. Dat is echter niet het geval. Het geboortecijfer is nog steeds hoog en door de hogere levensstandaard en de beschikbaarheid van zorg en medicijnen uit de westerse wereld overleven aanzienlijk meer kinderen dan voorheen, terwijl de gemiddelde levensverwachting voor volwassenen toeneemt.

Ten tweede kan de ontwikkeling leiden tot een dramatische toename van de migratie van de derde wereld naar de ontwikkelde westerse wereld. Nu al migreren volgens onderzoeken zo mogelijk ongeveer 750 miljoen mensen in westelijke richting, en dat cijfer kan snel stijgen wanneer de overbevolking de problemen in de laagontwikkelde landen verergert.

De bevolkingsexplosie kan ook leiden tot grondstofgerelateerde problemen betreffende economische groei in de derde wereld. Velen waarschuwen dat de druk op de hulpbronnen van de aarde onredelijk groot zou zijn als de huidige levensstandaard van de bevolking naar het westerse niveau wordt getild. Volgens berekeningen zouden er minstens vier wereldbollen nodig zijn om alle mensen op aarde een materiële norm te geven die overeenkomt met die in Nederland.

Tegelijkertijd zou het in de westerse wereld zeer moeilijk of onmogelijk zijn om politieke acceptatie van de burgers te krijgen voor een verlaging van de materiële levensstandaard tot een zo laag niveau als nodig is om de hulpbronnen van de aarde gelijkmatig over de nu alle levende mensen te verdelen, laat staan de noodzakelijke verlaging van de levensstandaard als we nog eens met vijf of zes miljard mensen meer op de planeet worden.

De snelle populatieontwikkeling leidt er ook toe dat veel andere levensvormen op aarde worden verdrongen of uitgeroeid. Het WWF schat dat de populaties van wilde gewervelde dieren de afgelopen 50 jaar met 60 procent zijn afgenomen. Het leeg vissen uit de oceanen is een andere grote bedreiging. Ook het plantenleven staat onder grote druk.

Overbevolking is ook niet alleen een probleem in termen van wat de mens uit de planeet haalt aan hulpbronnen, maar ook wat we teruggeven in de vorm van afval en de uitstoot van giftige stoffen – de totale zogeheten ecologische voetafdruk. De zogenaamde kooldioxidetoename in de atmosfeer die tot een temperatuurstijging zou leiden, is slechts het topje van de ijsberg. In tegenstelling tot de meeste stoffen die de mens in de natuur uitstoot, is kooldioxide niet giftig en een natuurlijk onderdeel van de natuurlijke cyclus.

Bron:
Befolkningsexplosionen fortsätter – snart 10 miljarder människor på jorden
Samhällsnytt

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.167 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (8174 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

6 Comments on Bevolkingsexplosie duurt voort – straks 10 miljard mensen op aarde

 1. Frauke // juni 19, 2019 om 11:22 //

  Like

 2. Dagroosje // juni 19, 2019 om 14:53 //

  Rutte zal niet erg vinden als een paar millioen van hen Nederland komen bezoeken.

  Like

 3. vonpuffelen // juni 19, 2019 om 21:03 //

  Met een beetje geluk komt er weer eens een meteoriet(enregen) naar beneden of we krijgen een soiar blast of poolwissel, mogelijkheden genoeg voor moeder natuur om wat useless eaters te recyclen.

  Like

 4. Greengo // juni 20, 2019 om 13:14 //

  June 17, 2019
  Indian government prepares all-out assault on tribal rights
  8 million at risk of eviction from India’s forests
  https://survivalinternational.org/news

  May 17, 2019
  WWF support for sterilization programs and “shoot on sight” uncovered by Dutch TV
  https://survivalinternational.org/news/12142

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s