Nieuw

V.S. probeert een ‘internationale consensus’ op te bouwen die Iran de schuld geeft voor de olietanker aanvallen

De V.S. probeert te doen wat het eerder deed met Irak en Afghanistan. Het probeert een consensus te bereiken om Iran de schuld te geven als voorwendsel voor militaire actie tegen het land. Nochtans koopt niet iedereen de versie van de gebeurtenissen van de V.S. Vooral omdat de Japanse scheepsexploitanten de Amerikaanse beweringen over mijnen botweg hebben tegengesproken.

Yutaka Katada, directeur van Kokuka Sangyo, vertelde vrijdag aan verslaggevers dat zeelieden aan boord van de olietanker “vliegende objecten” zagen vlak voordat het schip in brand vloog. Het gevolg is dat de V.S. problemen heeft om anderen van haar versie van de gebeurtenissen te overtuigen.

Tot nu toe hebben alleen Saoedi-Arabië en het Verenigd Koninkrijk hun steun betuigd. Met de aankondiging van het Verenigd Koninkrijk dat het 100 Royal Mariniers zal inzetten om Britse schepen in de Golf te beschermen. Dat is waarschijnlijk veel minder dan het soort militaire inzet dat Washington wil en hoe langer dit aansleept, hoe moeilijker het voor de V.S. zal zijn om steun voor militaire actie te vinden. Vergis je niet, de haviken in de Trump-regering werken aan een oorlog met Iran, maar of ze hun doel zullen bereiken is een andere zaak.

De V.S. hoopt “een internationale consensus op te bouwen” rond overheidsfunctionarissen die overtuigd zijn dat Iran verantwoordelijk is voor het beschadigen van de twee olietankers in de Golf van Oman, terwijl Britse overheidsfunctionarissen zich al bij de VS hebben aangesloten om Iran formeel te beschuldigen van uitvoering van de aanvallen.

De inspanningen komen nadat de V.S, korrelige bewakingsbeelden heeft vrijgegeven van een vermeende Iraanse patrouilleboot van de Revolutionaire Garde, met mannen die een magnetische mijn op de romp van een van de schepen lijken te verwijderen. De waarnemende defensiesecretaris, Patrick Shanahan, zei op vrijdag dat de V.S. op zoek was naar “een internationale consensus over dit internationale probleem”. De aanval was niet alleen een “Amerikaanse situatie”, zei Shanahan. Hij somde een lijst van verschillende andere landen die schepen in de wateren exploiteerden. “Als je kijkt naar de situatie, een Noors schip, Japans schip, Koninkrijk Saoedi-Arabië, VAE,” zei Shanahan, verwijzend naar de aanvallen van een paar weken eerder.

De olieprijzen zijn met 3,4% gestegen na de aanval die plaatsvond in de Straat van Hormuz, een cruciaal transportkanaal voor de internationale olievoorziening. De verzekering voor scheepsexploitanten in het gebied sprong met 10% omhoog.

Saudi-Arabië, een van de grootste olieproducenten ter wereld, maakt ook gebruik van de Straat van Gibraltar. Op zaterdag zei de Saoedische minister van Energie, Khalid al-Falih, “er moet snel en doortastend worden gereageerd op de dreiging” om de energievoorziening van de Golf en het vertrouwen van de consument veilig te stellen, aldus een Tweet van het ministerie.

Het bericht werd geëchood door de Japanse minister van Industrie, Hiroshige Seko, die zei dat de ministers het eens waren over de noodzaak om “samen te werken om de recente incidenten vanuit een oogpunt van energiezekerheid aan te pakken”.

Het Pentagon gaf op donderdag een video vrij met de bewering dat het de Revolutionaire Garde van Iran toonde die achter de explosies zouden zitten die de Noorse Front Altair en Japanse Kokuka Courageous hebben beschadigd.

Het V.K. sloot zich op vrijdagavond officieel bij de beschuldiging van de V.S. aan met een verklaring van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: “Het is bijna zeker dat een tak van de Iraanse militairen – de Islamitische Revolutionaire Garde – de twee tankers op 13 juni heeft aangevallen. Geen enkele andere staat of niet-statelijke actor kan aannemelijk verantwoordelijk zijn geweest.”

Hij ging verder: “Er is een recent precedent voor aanvallen van Iran op olietankers. Het door de Emiratis geleide onderzoek van de aanval op 12 mei op vier olietankers dichtbij de haven van Fujairah [in de VAE] heeft geconcludeerd dat het door een geavanceerde statelijke actor werd uitgevoerd. Wij zijn ervan overtuigd dat Iran de verantwoordelijkheid draagt voor die aanval”.

Hoewel Donald Trump beweerde dat de aanslagen “alle tekenen van Iran hadden”, zijn andere staatshoofden voorzichtiger geweest bij het toewijzen van de schuld.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, riep op tot een onafhankelijk onderzoek.

“Het is heel belangrijk om de waarheid te weten en het is heel belangrijk dat de verantwoordelijkheid wordt verduidelijkt. Dat kan natuurlijk alleen als er een onafhankelijke entiteit is die deze feiten verifieert”, vertelde Guterres vrijdag aan verslaggevers.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken was ook voorzichtig en zei dat de video van het Amerikaanse opperbevel “niet genoeg” was om een beoordeling te maken, aldus ABC News.

Verscheidene wereldmachten hebben ondertussen diplomatieke inspanningen gevraagd om spanningen te verminderen, met inbegrip van China en Rusland, die nauwere banden met Iran hebben. De Europese Unie riep op tot “maximale terughoudendheid”.

Iran heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval afgewezen. De ambassadeur van Iran in het V.K., Hamid Baeidinejad, zei dat de beweringen hetzelfde als “de valse verzinsels tijdens Wereldoorlog I, de Vietnam oorlog en Irak oorlog waren, die werden gefabriceerd om tot militaire acties en gewapende conflicten in verschillende delen van wereld aan te sporen.”

De aanval kwam toen de Japanse premier, Shinzo Abe, Iran bezocht in een poging om te bemiddelen bij nieuwe gesprekken over een nucleaire overeenkomst. Een van de aangevallen schepen was een Japans schip genaamd de Kokuka Courageous.

Bron:
US seeks to build ‘international consensus’ blaming Iran for tanker attacks
The Truth Seeker

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.176 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (8198 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

5 Comments on V.S. probeert een ‘internationale consensus’ op te bouwen die Iran de schuld geeft voor de olietanker aanvallen

 1. Iran grenst niet aan ons of de VS. Niet mee bemoeien toch? Echter is het wel vlak bij Israël, die het waarschijnlijk net behulp van onderzeeër een drone aanval inzette, wat ook speculatie is. Maar feit is wel dat ze er de meeste belang in hebben. En zelf kunnen ze die klus niet aan. Daar mogen weer eens de blanken hun nek voor uitsteken. En als dank uiteraard een vluchtelingen stroom. En in welke richting zou die gaan? Geen Irak, Israel of Saudi Arabië.

  Like

 2. Saudi-Arabië is de trouwste bondgenoot van Amerika op Israël na. Die lullen wel naar de mond van hun beschermer. Ik zeg dat de Amerikanen het in scene hebben gezet.

  Like

 3. vonpuffelen // juni 18, 2019 om 14:32 //

  Ze moeten ff met die vetklep op soestdijk bellen, die lui zijn meestal wel vlot als het om oorlog gaat, ook de hielen nemen met de goudvoorraad trouwens.
  Een van zijn voorgangers (geen familie) was in WO2 de yanken voor.
  https://gerard1945.wordpress.com/2015/10/25/de-oorlogsverklaring-van-de-nederlandse-ballingenregering-werd-door-japan-terzijde-gelegd/

  Like

 4. Greengo // juni 18, 2019 om 23:49 //

  Why Do Iranians Burn Obelisk ? – English

  Like

 5. vonpuffelen // juni 19, 2019 om 15:13 //

  “White House insider who predicted Iran False Flag, David Goldberg found dead in his New York apartment”

  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=190059

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s