Nieuw

Extreme bergbeklimmer Kammerlander over klimaatpaniek: “Gletsjers zijn weer gegroeid”

De Zuid-Tiroolse extreme bergbeklimmer Hans Kammerlander komt uit een boeren bergdorp en heeft wereldwijd twaalf 8000 meter hoge toppen beklommen. Hij observeert al sinds zijn jeugd natuurlijke fenomenen. In een recent interview waarschuwde hij voor respect voor het milieu. Hij ziet echter geen reden voor klimaathysterie.

Grossglockner

Het informatieportaal „Wetterversicherung“ sprak met de Zuid-Tiroolse bergbeklimmer Hans Kammerlander (58) over zijn perceptie van de klimaatverandering. „Wetterversicherung“ is een makelaarskantoor voor boeren dat verzekeringsoplossingen biedt om hen te beschermen tegen inkomensverlies als gevolg van weersomstandigheden.

De Kammerlander, die afkomstig is uit een bergdorp in het Tauferer Ahrntal, is al 25 jaar een extreme bergbeklimmer en heeft als zodanig gletsjers over de hele wereld veroverd. Hij zette onder andere twee keer het record in de snelste beklimming van de Mount Everest en klom in totaal twaalf pieken over 8000 meter. Kammerlander reist momenteel door Duitsland met zijn lezingenreeks “Matterhörner der Welt”.

“Er zijn altijd klimaatschommelingen geweest.”
Gevraagd door het portaal van de “Wetterversicherung” over rapporten over het gestage smelten van gletsjers als gevolg van de klimaatverandering, bevestigt het de beoordeling dat er de afgelopen jaren een wereldwijde daling van het aantal gletsjers heeft plaatsgevonden. Dit geldt echter niet overal in dezelfde mate en is geen fundamenteel nieuwe ontwikkeling.

“Ik heb echter geconstateerd dat de daling bij ons in Midden-Europa tot stilstand is gekomen. De gletsjers zijn groter geworden”, legt de bergbeklimmer uit.

De reden hiervoor zijn de strenge winters in de Alpen in de afgelopen jaren. Oude schilderijen laten daarentegen zien dat de gletsjers van de Grossglockner, de hoogste berg van Oostenrijk, in vroegere tijden veel kleiner waren: “Dit toont aan dat er altijd klimaatschommelingen zijn geweest”.

Een paar honderd jaar geleden was de boomgrens hoger.

Nog maar kort geleden, in de buurt van een schuilplaats in Zuid-Tirol, kwam hij oude boomstronken tegen die bewezen dat de boomgrens daar een paar honderd jaar geleden veel hoger was dan nu. Dit toont aan dat het op dat moment veel warmer moet zijn geweest.

Kammerlander maakt duidelijk dat hij zich “zeer betrokken” voelt bij “de zorg voor het milieu”. Hij is echter van mening dat de paniekzaaierij door rampscenario’s in verband met de vermeende “door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde”, die ook door wetenschappers naar beste vermogen wordt aangewakkerd, ongepast is.

“Zodra je in de Dolomieten afdaalt, zijn er meteen experts met helikopters ter plaatse en als je ze hoort praten, denk je dat er morgen een einde komt aan de wereld”, beschrijft de extreme bergbeklimmer. “Maar de weiden onder de bergwanden lagen altijd al vol met keien en niet alleen sinds gisteren”.

Vroeger maakten ze zich niet zo druk over zulke gebeurtenissen: “Vroeger zeiden ze alleen maar, “in de nacht is er weer wat van de berg gevallen” en dan vergaten ze de hele zaak weer”, legt Kammerlander uit. “De exacte blik en de notities van de wetenschappers maken mensen vandaag de dag bang.”

Bron:

Extrembergsteiger Kammerlander gegen Klima-Panikmache: „Gletscher sind wieder größer geworden“

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.168 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1115 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

1 Comment on Extreme bergbeklimmer Kammerlander over klimaatpaniek: “Gletsjers zijn weer gegroeid”

  1. skeeter // juni 16, 2019 om 18:45 //

    Er is geen klimaat probleem maar een “idioten op belangrijke posten” probleem

    Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s