Nieuw

Vox gebruikt het begrotingsgeschil in Andalusië om zijn ‘extreemrechtse’ agenda door te drukken….

Het nieuwe financiële plan zal onder andere een project omvatten om de verovering van Amerika door Spanje te vieren en verlaagt de financiering van "verenigingen die zich bezighouden met de bevordering en integratie van immigranten" 

Christopher Columbus's first landing in the Americas in 1492

De Spaanse extreemrechtse groep Vox heeft met succes onderhandeld over ingrijpende wijzigingen in de begroting van Andalusië voor 2019. De zuidelijke regio wordt geregeerd door een rechtse coalitie van de conservatieve Volkspartij (PP) en de centrum-rechtse groep Ciudadanos (burgers), maar is afhankelijk van de steun van Vox, die vorig jaar bij de regionale verkiezingen 12 afgevaardigden won en het in de positie van kingmaker plaatste nadat geen enkele partij een absolute meerderheid had behaald.

Vox heeft deze positie geëxploiteerd om voor uiterst-rechts beleid in het Andalusische parlement te duwen, en op 4 Juni, kondigde de partij aan het de begroting van de regionale overheid in zijn geheel zou blokkeren tenzij het een hardere lijn op kwesties zoals immigratie nam.

Het begrotingsgeschil is ook door Vox gebruikt om druk uit te oefenen op de PP en Ciudadanos, aangezien de drie partijen in verschillende regionale en gemeentelijke overheden over overeenkomsten inzake machtsdeling onderhandelen. De gefragmenteerde resultaten van de regionale en gemeenteraadsverkiezingen op 26 mei betekenen dat de PP en Ciudadanos, zoals in Andalusië, de steun van Vox nodig hebben om te kunnen regeren in regio’s als Madrid en in het stadhuis van Madrid. Maar de onderhandelingen zijn bemoeilijkt door de terughoudendheid van Ciudadanos om rechtstreeks met Vox in gesprek te gaan of de extreemrechtse partij in de regering toe te laten.

Tegen deze gespannen achtergrond handhaafde Vox zijn dreigement om de PP-Ciudadanos-begroting in Andalusië tot het allerlaatste moment te verwerpen, in afwachting van de laatste oproep van Vox’s president Santiago Abascal. Het resultaat van de Andalusische begroting hing minder af van regionale onderhandelingen en meer van wat er op nationaal niveau tussen de drie partijen gebeurde.

Over het begrotingsgeschil zei Guzmán Ahumada, de regionale woordvoerder van Adelante Andalusië (de regionale tak van de linkse Podemos): “De autonomie van Andalusië is in het kantoor van Abascal terechtgekomen, dat is erg triest.

Woensdag kondigde Vox’ parlementaire woordvoerder, Alejandro Hernández, eindelijk aan dat de partij haar amendement om de begrotingsplannen van de regering te verwerpen zou intrekken. Voor het eerst in bijna 37 jaar heeft Andalusië een budget van een rechtse regionale regering.

Het begrotingsakkoord tussen de drie partijen somt 34 punten op, waaronder maatregelen om de belastingen te verlagen, de overheidsinstellingen af te schaffen, het aantal audits te verhogen en de overheidssector in Andalusië te stroomlijnen. Het is de eerste keer dat de logo’s van Vox, Ciudadanos en de PP samen in hetzelfde officiële document voorkomen.

Bovendien heeft Vox ook concessies gewonnen op het gebied van “gezinsgeweld”. Dit is de term die de extreemrechtse groep gebruikt in plaats van “gendergerelateerd geweld”, omdat zij ervan overtuigd is dat de wetgeving inzake dergelijke misdrijven discriminerend is voor mannen.

In het kader van de overeenkomst zal het zogenaamde “democratisch geheugen”-programma – gericht op het bieden van schadeloosstelling op regionaal niveau voor slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog en de daaropvolgende Franco-dictatuur – alleen worden ontwikkeld om massagraven te onderzoeken, te lokaliseren en terug te vinden en DNA-banken op te richten; en een noodnummer voor “slachtoffers van geweld binnen het gezin” zal in 2020 worden opgezet. De regionale minister van Belastingen heeft duidelijk gemaakt dat deze lijn niet in de plaats komt van de hotline 016 voor mishandelde vrouwen.

De rechtse coalitieregering accepteerde ook de plannen van Vox om een project met de naam “1492: een nieuwe wereld” op te zetten. Dit initiatief is bedoeld om een positief licht te werpen op de “ontdekking van Amerika en andere latere wapenfeiten van Spanje, zoals de omzeiling van de wereld”.

Het begrotingsplan verlaagt ook 600.000 euro in de financiering van “verenigingen die zich bezighouden met de bevordering en integratie van immigranten” en herbestemd het voor “gebouwen en andere juridische constructies”.

Bron, El Pais:

Vox uses budget dispute in Andalusia to push its far-right agenda

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.175 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1146 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s