Nieuw

Fridays for Future – Waarom niemand de ‘beweging’ buiten West-Europa kent

Was het vandaag zaterdag, was ik niet hier.

De media wekken de indruk dat Fridays for Future een wereldwijd fenomeen is. Greta staat zelfs ter discussie voor de Nobelprijs voor de Vrede. Maar hoe wijdverbreid is de beweging werkelijk buiten West-Europa?

Auteur: Thomas Röper

We lezen steeds weer in de media dat er over de hele wereld studentenstakingen en Fridays for Future zijn. Nog maar een paar dagen geleden was er een uitgave van de Spiegel die berichtte over de beweging “in andere landen”. Het artikel was onvrijwillig informatief omdat het de aandachtige lezer liet zien dat de beweging buiten West-Europa geen belangrijke aanhangers heeft. Het handelt zich om een fenomeen dat de West-Europese pers kunstmatig heeft gecreëerd. En zelfs in alle onderzoeken in Duitsland, die vragen naar de grootste zorgen van de Duitsers, valt de klimaatverandering ondanks de inmiddels zes maanden durende mediacampagne slechts onder “het zal wel”.

Aangezien ik in Rusland woon, is de hype in Duitsland nogal aan mij voorbijgegaan. In Rusland heeft bijna niemand ooit gehoord van de Fridays for Future en niemand weet wie Greta is of dat ze zelfs maar bestaan. Ik werd me van het onderwerp pas voor het eerst bewust door een lezersvraag en schreef vervolgens een artikel over hoe in Rusland over Greta wordt gerapporteerd.

Men kan de omvang van de populariteit van Fridays for Future heel goed op Wikipedia aflezen. In een land waar het onderwerp wordt gepropageerd en dus bekend is bij de mensen, zijn de artikelen dan ook dienovereenkomstig lang. In landen waar de “studentenprotesten” geen rol spelen, is er zelfs geen Wikipedia-artikel over. Het Duitse artikel op Wikipedia heeft 271 bronverwijzingen en is dus erg lang. Het Russische artikel heeft slechts 19 bronnen en is dus zeer kort. Langer dan het Duitse artikel is alleen het artikel in het Engels, het heeft 353 bronvermeldingen. In het Zweeds, het land waar het onderwerp naar verluidt met grote weerklank aan de orde is gekomen, is er niet eens een artikel over. In het Fins, bijvoorbeeld, is het zeer kort en heeft het slechts 5 bronvermeldingen.

Ook globaal ziet het er voor de beweging nogal somber uit. In Oekraïne, die zo graag deel zou willen uitmaken van het Westen, bevat het artikel toch nog 52 verwijzingen. In Israël lijkt het onderwerp niemand te interesseren, het artikel is erg kort en bevat slechts 8 bronvermeldingen. Er is geen Wikipedia-artikel over Fridays for Future in één Afrikaanse taal. In de Aziatische talen zijn er 4 artikelen: in het Perzisch een artikel met 8 bronverwijzingen, in het Koreaans is het slechts een korte paragraaf met 2 bronverwijzingen, het artikel in het Vietnamees met 54 bronverwijzingen is in vergelijking vrij lang, terwijl er in het Thais weer 7 bronverwijzingen zijn.

Zoals u kunt zien, vindt het thema eenvoudigweg niet buiten West-Europa plaats. En u kunt zien dat het Duitse Wikipedia-artikel na het Engels veruit het langste ter wereld is. Als je in Duitsland woont, zou je binnen de Duitse mediale filterbubble moeten geloven dat de hele wereld in dit onderwerp geïnteresseerd is, maar dat is onzin. Deze indruk ontstaat alleen binnen de Duitse mediale filterbubble, terwijl bijna niemand daarbuiten er zelfs maar van gehoord heeft.

Ik zei aan het begin dat het artikel in de Spiegel onvrijwillig informatief was. Ik wil dat nu graag uitleggen. In het artikel schrijft de Spiegel over hoe studenten in andere landen demonstreren voor het klimaat. Reeds het eerste voorbeeld uit China is veelzeggend. Volledig in tegenstelling tot Duitsland heeft China echt ernstige milieuproblemen en China investeert massaal in alternatieve energieën, er zijn al bussen en zelfs vrachtwagens die elektrisch rijden. Dit vermindert de uitstoot niet, want elektriciteit moet ergens vandaan komen, maar je doet iets aan de alomtegenwoordige smog als je emissies in energiecentrales buiten de stad op het platteland produceert, in plaats van in de motoren van auto’s in de stad.

In China zou vanwege de alomtegenwoordige milieuproblemen de kwestie dus eigenlijk op vruchtbare grond moeten vallen. Maar in China kun je zien wat er gebeurt als de media het publiek niet maandenlang manipuleert met een mediacampagne: “Zweeds meisje protesteert eenzaam voor school”. De Chinese overheid staat geen schoolstakingen toe; er waren geen bijeenkomsten buiten de speciale administratieve zone van Hong Kong in China. In Hongkong had een demonstratie op 15 maart 2019 tot zo’n duizend “deelnemers” geleid, waarbij de link naar het aantal deelnemers naar de Fridays for Future pagina verwijst, er wordt dus geen neutrale bron gegeven als bevestiging.

En ik vraag me af of stakingen op school in Duitsland zijn toegestaan. In mei 2018 heeft de politie op luchthavens gezinnen die hun kinderen een paar dagen voor de vakantie van school hadden gehaald om op vakantie te gaan in een hinderlaag gelokt. Er werden boetes opgelegd en er werden zelfs kinderen door de politie terug naar school gebracht. Zo belangrijk was de leerplicht nog maar een jaar geleden in Duitsland.

Ik kan me niet herinneren dat in Duitsland de wetten inzake de leerplicht zijn gewijzigd. Dus als de Duitse staat vandaag de dag de kinderen op vrijdag van school laat spijbelen, schendt het zijn eigen wetten. En de staat doet dat alleen als zij een kwestie vooruit wil helpen. Het is dus niet alleen een ongekende mediacampagne die Greta pusht, het wordt allemaal met de steun van de staat gedaan.

Maar ook de andere voorbeelden in de Spiegel waren informatief. Zoals eerder gezegd, is er in de Afrikaanse Wikipedia geen enkel artikel over Fridays for Future te vinden. Het meisje uit Oeganda dat in de Spiegel werd getoond, stond dan ook alleen. Vanuit India kon de Spiegel ten minste nog een foto laten zien van 22 jongeren, wat je zelfs met de beste wil geen massademonstratie kan noemen.

Het is een Europees fenomeen. In de VS waren er in totaal zes demo’s, de laatste eind mei met 100 deelnemers. Als u het Wikipedia-artikel in het Engels bekijkt, vindt u een lijst met demo’s wereldwijd. De grootste studentendemonstratie buiten de invloedssfeer van de West-Europese media vond plaats op 15 maart in Chili. In totaal waren er 2000 deelnemers aanwezig.

De lijst is ook interessant omdat het aantal demo’s per land wordt weergegeven. In West-Europa, waar de media het onderwerp het meest in de belangstelling pusht, zijn er het meest. Voor Duitsland zijn er 13 demo’s vermeld, voor Zweden, het land van herkomst van Greta, zijn er slechts drie. En één van hen had maar één deelnemer: op 20 augustus 2018, toen Greta alleen voor haar school stond en de mainstream media er ‘merkwaardigerwijs’ bij waren om deze “geboorte van het wereldwijde protest” naar behoren te presenteren. En uit de VS worden 6 demo’s vermeld, maar 4 van hen hadden weinig deelnemers: in december was het één deelnemer, in januari waren het er 3, in februari 9 en in mei 100. Ik moest zelf een beetje lachen toen ik dit schreef, maar iedereen kan het nakijken.

De Fridays for Future zijn dus aantoonbaar een West-Europees fenomeen, kunstmatig gecreëerd door de media en gesteund door regeringen, zoals de tolerantie voor illegale studentenstakingen in Duitsland illustreert.

De zogezegd kritische jongeren worden door de politiek en de media gemanipuleerd in een – om welke reden dan ook – gewenste richting.

En nu wordt het volslagen belachelijk: als Greta daadwerkelijk de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst zou mogen nemen. Dat zou de wereld illustreren hoe knettergek inmiddels de mensen in West-Europa zijn als er zo’n belangrijke prijs naar Greta gaat. Waarbij er mensen zijn die de prijs echt verdienen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Julian Assange, die zijn vrijheid en gezondheid riskeerde om oorlogsmisdaden aan het licht te brengen? Dat zou een kwestie voor de Nobelprijs voor de Vrede moeten zijn. Maar als de commissie de prijs toekent aan Greta, zal zij zichzelf na de toekenning van de prijs aan Obama voor de tweede keer globaal belachelijk maken en zichzelf voor eeuwig als een instrument van de West-Europese propagandamachine in diskrediet brengen.

Bron:

Fridays for Future – Warum die „Bewegung“ außerhalb Westeuropas niemand kennt

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.177 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (8198 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

2 Comments on Fridays for Future – Waarom niemand de ‘beweging’ buiten West-Europa kent

 1. Er zijn nu eenmaal beangrijkere dingen dan het klimaat. Al roeptoeterend door een megafoon schreew je anderen toe waar jij wil dat anderen de aandacht aan besteden en dat is het klimaat,
  en dat terwijl er ondertussen twee moslims uw hol uitboren.

  Like

 2. Jack vanderVeen // juni 18, 2019 om 10:01 //

  open dagen van de luchtmacht is een echte CO2 bom. hoeveel kerosine wordt nutteloos verstookt in de lucht en op de grond? hoeveel honderdduizenden zijn per auto in beweging om dit alles van dichtbij of verderaf gade te slaan.
  hoeveel toeristenfiles op de europese wegen waren er weer met/tussen hemelvaart en pinksteren.
  CO2 is een commercieel linkse fabel

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s