Nieuw

Slechts 9% van de miljoenen die zijn toegezegd voor Notre-Dame overhandigd

Minder dan een tiende van de honderden miljoenen beloofde gelddonaties voor de wederopbouw van de Notre-Dame kathedraal in Parijs is gedoneerd, aldus het Franse ministerie van Cultuur vrijdag.

Slechts 80 miljoen euro van de 850 miljoen die zijn toegezegd om het iconische monument te restaureren, is overhandigd – en het grootste deel daarvan is in kleine bedragen die door gewone mensen zijn gegeven.

Twee van de rijkste mannen van Frankrijk, de mode-mogols Bernard Arnault en Francois-Henri Pinault, beloofden al snel 300 miljoen euro tussen hen nadat het middeleeuwse monument was verwoest door een brand die de wereld twee maanden geleden schokte.

Het gewelfde dak van de kathedraal “kan nog steeds elk moment instorten”, waarschuwde minister van Cultuur Franck Riester vrijdag, toen hij het trage tempo bevestigde waarin de beloftes in geld veranderden.

De familie Bettencourt, die eigenaar is van de cosmeticagigant L’Oreal, zei ook dat ze 200 miljoen euro in de pot zouden stoppen. Maar Riester zei dat het totaal tot nu toe afkomstig is van kleine donaties.

Vorige maand heeft de aartsbisschop van Parijs, Michel Aupetit, zijn bezorgdheid geuit over de toezeggingen en verklaarde dat “het grootste deel van deze donaties nog niet is gematerialiseerd”.

Kathedraal in ‘fragiele staat’

– Ten eerste zijn er wellicht mensen die beloofd hebben om te geven, maar die dat uiteindelijk niet zullen doen, zei hij.

– Maar meestal – en dat is normaal – is dat de donaties zullen worden overhandigd naarmate het werk vordert.

Riester zei dat zijn ambtenaren samenwerkten met de belangrijkste donoren en de vier Franse stichtingen die een oproep hadden gedaan om de Notre-Dame te restaureren.

Zijn ministerie benadrukte dat de grootste donoren willen weten wanneer en hoe hun geld zal worden besteed.

Hij drong erop aan dat, ondanks het feit dat een van de vier organisaties vorige maand haar belofte opschortte, “de golf van vrijgevigheid zou moeten doorgaan. Donaties zijn duidelijk welkom”.

“De Notre-Dame is nog steeds in een fragiele staat, met name het gewelfde dak dat nog niet is beveiligd” en “dat nog steeds kan instorten”, voegde Riester eraan toe.

Zijn commentaar komt als de eerste mis in de kathedraal op zaterdag zal worden gehouden, sinds het verlies van het grootste deel van het dak en de spits in de brand op 15 april.

De ondersteuningswerkzaamheden aan het 12e-eeuws gebouw zullen waarschijnlijk nog enkele weken duren voordat de complexe studies over de restauratiewerkzaamheden kunnen worden uitgevoerd.

Slechts 30 mensen — de helft van hen geestelijken — zal in de Notre-Dame voor de dienst van de zaterdag worden toegestaan, die live op het katholieke kanaal KTO op tv wordt uitgezonden.

Bron:

Only 9% of millions pledged for Notre-Dame handed over

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.196 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (8472 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

3 Comments on Slechts 9% van de miljoenen die zijn toegezegd voor Notre-Dame overhandigd

 1. Is fubar ziek?

  Like

 2. Ik heb daar net een teken van leven gezien. Excusez moi

  Like

 3. Strike // juni 15, 2019 om 12:42 //

  Ze zijn goed, maar niet gek.
  Laat eerst maar een een fatsoenlijk plan zien voor de restauratie en dan zullen ze heus over de brug komen.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s