Nieuw

Deze voormalige synagoge in Krakau is nu een bar, en de Poolse Joden protesteren er tegen

The Facebook cover photo for Hevre in Krakow shows that it's a trendy destination. (Hevre Cafe/Facebook)

De Poolse joden protesteerden tegen het gebruik van een voormalige synagoge in Krakau als bar.

Het protest tegen Chevra Tehilim in Kazimierz, in de oude Joodse wijk van de stad, verscheen deze week in een verklaring op de website van FestivALT, een onafhankelijk kunstcollectief, in de aanloop naar het derde jaarlijkse alternatieve Joodse kunstfestival in Krakau.

De organisatoren van FestivALT, die protestinterventies in de voormalige synagoge hebben georganiseerd, noemden de opening van het Hevre Café in 2016 “een van de ergste voorbeelden van de exploitatie van het Joodse erfgoed van de buurt”. De exploitanten van het café hebben het gebouw gehuurd van een plaatselijke joodse gemeenschap, die het nog steeds in eigendom heeft.

Het programma van het FestivALT-festival dit jaar, een 10-daagse affaire die begint op 20 juni, omvat een paneldiscussie in het Galicia Joods Museum over de kwestie. Volgens FestivALT vernietigden de eigenaars van de bar in 2016 een muur en de originele nis die de Torah-ark bevatte om een ​​nieuwe deur te installeren, naast andere schade aan het gebouw dat in 2001 was teruggegeven aan de orthodox-joodse gemeenschap van Krakau.

FestivALT is van plan om een reproductie van de verwoeste muur tegenover het café te bouwen. Het gebouw begon in 1896 als synagoge te dienen. Tijdens de Holocaust hebben de nazi’s een groot deel van het interieur van de synagoge vernield, hoewel enkele indrukwekkende fresco’s van de voormalige synagoge bewaard zijn gebleven.

De progressieve joodse gemeenschap Beit Krakau probeerde in 2012 tevergeefs het gebouw in gebruik te krijgen. Vier jaar later werd er een café geopend. Sindsdien is de toestand van zeldzame fresco’s “aanzienlijk verslechterd”, schreef FestivALT.

Boaz Gadka, de orthodoxe rabbijn van de Krakau-gemeenschap, vertelde JTA dat de huur van de voormalige synagoge volgens de religieuze wetten werd gedaan en noodzakelijk was omdat zijn gemeenschap te veel synagoges heeft voor haar behoeften.

“Laten we de leiders van de gemeenschap prijzen voor hun inspanningen en ondanks het gebruik van de synagoge voor iets minder eerbaars. Het zal spoedig terugkeren naar de gemeenschap”, schrijft hij in een e-mail.

Hevre heeft niet geantwoord op verzoeken om commentaar op het protest van FestivALT. Het FestivALT-evenement van dit jaar richt zich op “vrouwen en organisaties”, inclusief hun seksuele uitbuiting tijdens de Holocaust. Er is theater, installaties voor beeldende kunst en burleske cabaretvoorstellingen te zien.

Bron, The Jewish Telegraph Agency:

This former Krakow synagogue is now a bar, and Polish Jews are protesting

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.196 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1393 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

5 Comments on Deze voormalige synagoge in Krakau is nu een bar, en de Poolse Joden protesteren er tegen

 1. Jaantje // juni 15, 2019 om 03:09 //

  Het gebouw begon in 1896 als synagoge te dienen, wat was het daarvoor?

  Like

 2. Hefzibah Yahudah // juni 15, 2019 om 10:13 //

  Revelation 2:9 synagogue of Satan😂🤣😂🤣😂

  Like

 3. Jaantje // juni 15, 2019 om 20:20 //

  Wat voor functie had het gebouw voor1896? ik kan het nergens vinden alhoewel de vorm van de ramen mij iets van de stijl vertellen, en wie heeft de fresco’s gemaakt?
  dr is verdorie niets over te vinden….

  Like

 4. Het Zonnetje in huis. // juni 16, 2019 om 14:08 //

  Goed zo,dat moeten ze in nl met alle Synagogen,kerken en vooral moskeeën doen.Van de Synagogen restaurants,van de kerken kroegen en van de Moskees koffieshops waar je een jointje kan halen.De synagogelaars gaan maar gewoon werken voor hun brood !

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s