Nieuw

Joden spannen rechtszaak aan om reliëf te verwijderen van de kerk waar Martin Luther predikte in Wittenberg

De rechtszaak heeft betrekking op het beruchte 13de-eeuwse ‘Judensau’-reliëf dat de gevel van de kerk in Wittenberg siert, waar ooit de protestantse theoloog Martin Luther predikte.

The Judensau at Wittenberg. (Wittenberger Judensau (Wolfgang Meissner 1596. Source: German wikipedia, original upload 18. Jun 2005 by de:Benutzer:Finanzer )

Een juridische campagne van Duitse Joden om een 700 jaar oud antisemitisch beeldhouwwerk dat in een kerkmuur is gebeiteld te verwijderen, heeft weinig steun gekregen van Joodse historici en educatoren in het Verenigd Koninkrijk.

De rechtszaak heeft betrekking op de beruchte 13e eeuwse ‘Judensau’, een zandstenen reliëf dat de gevel van de kerk in Wittenberg siert, waar ooit de protestantse theoloog Martin Luther predikte.

Het toont drie jonge joden die uit de spenen van een zeug drinken, terwijl een rabbijn haar staart en achterpoten optilt om haar aars te inspecteren op voortekenen. Het is een van 30 zulke reliëfs die te vinden zijn in Europese middeleeuwse kerken, voornamelijk in Duitsland.

Luther was de vader van de protestantse reformatie en was een fel antisemitisch schrijver van een essay van 60.000 woorden met de titel: ‘Over de Joden en hun leugens’, waarin hij pleitte voor het verbranden van synagogen, het verwoesten van Joodse huizen, het vernielen van Joodse gebedsboeken, de inbeslagneming van Joodse bezittingen, en het dwingen van Joden om te arbeiden of te worden uitgezet.

Vorig jaar heeft Michael Düllmann, 75 jaar, lid van een Berlijnse synagoge, een rechtszaak aangespannen en gedreigd de zaak aanhangig te maken bij het Europese Hof van Justitie. Hij zei dat het beeldhouwwerk een strafbaar feit was tegen het moderne Duitse jodendom en dat Wittenberg van zijn UNESCO-werelderfgoedstatus zou moeten worden ontdaan als de Judensau niet werd verwijderd.

Ondanks de daaropvolgende verzoekschriften en protesten zeiden de gemeenteraad en de burgemeester dat de Judensau weliswaar onaangenaam was, maar dat de Judensau een bewijs was van het antisemitisme van zijn tijd en als een herinnering aan de donkere kant van de Duitse geschiedenis moest worden gelaten.

Vorige maand stemde de rechtbank in met de uitspraak dat het een “getuige van zijn tijd” was, maar de advocaten van Düllmann zijn in hoger beroep gegaan en de nieuwe bisschop van het omringende bisdom wordt verondersteld voorstander te zijn van de verwijdering van het snijwerk.

Deze week zijn er educatoren en historici uit het Verenigd Koninkrijk bij gekomen.

Ben Barkow, directeur van de Wiener Library, zei: “Het is een authentiek monument voor een vreselijk verleden. Het verwijderen ervan zou verwant zijn aan een poging om de geschiedenis te herschrijven. Moeten we Auschwitz afbreken omdat het tot de verschrikkingen van de geschiedenis behoort? Niemand zou zoiets bepleiten”.

Hij voegde eraan toe: “We kunnen de geschiedenis niet veranderen. We moeten ermee in het reine komen. Het verwijderen van historische monumenten zal ons niet helpen”.

Rabbijn Barones Julia Neuberger, die zojuist een boek over antisemitisme heeft gepubliceerd, zei: “Het is echt verschrikkelijk, maar ik denk dat het beter is om de geschiedenis te onthouden dan de gevel van de kathedraal te vernietigen”.

Neuberger, wiens familie uit Duitsland komt, voegde eraan toe dat ze graag een monument in de buurt van de kathedraal zou willen zien “dat uitlegt wat het is of dat de vermoorde joden uit Wittenberg herdenkt”.

“Dit moet prominent op de site worden weergegeven, niet verborgen, zodat ze de afbeeldingen niet zien en niet kunnen worden gebruikt.”

Ook Danny Stone, chief executive van het Antisemitism Policy Trust, zei: “Dit schokkende beeldhouwwerk symboliseert de lelijke realiteit van het antisemitisme in de ogen van de makers ervan”.

“In plaats van het te verwijderen, zou ik voorstander zijn van een begeleidende educatieve raad die de groteske anti-joodse beeldvorming voor voorbijgangers belicht en het belang van uitgesproken verzet tegen antisemitisme in detail beschrijft”.

Abigail Morris van het Joods Museum bekritiseerde de oproep om het te verwijderen. Zij zei: “Het besluit om de verwijdering van de Wittenberg Judensau af te dwingen komt in wezen neer op het wissen en ontkennen van een antisemitisch verleden. In het huidige klimaat wil men de geschiedenis en oorzaken van het antisemitisme dringend begrijpen. In plaats van dit moeilijke verleden weg te nemen, zouden we het moeten onderzoeken en het als basis gebruiken om de racistische attitudes van toen en nu aan te vechten, om een betere toekomst voor iedereen te creëren”.

Schrijvend in The Times, zei Professor Geoffrey Alderman van de Universiteit van Buckingham: “Hoewel de reliëfs gênant en verontrustend zijn, komt hun verwijdering neer op een schaamteloos iconoclasme”.

Hij zei dat het “de vernietiging van een historisch verslag zou betekenen, dat getuigt van de opvallende aanwezigheid van onbeschaamd antisemitisme in de middeleeuwse katholieke wereld”.

Hij voegde eraan toe: “Als jood kan ik zelf de gevoelens van mijn Duitse coreligionisten begrijpen, die aandringen op de verwijdering van het antisemitisme. Toch hoop ik dat het precies blijft waar het altijd al bedoeld was”.

Bron:

Legal bid struggles to remove 700-year-old antisemitic carving in Germany

De Engelse Wikipedia zegt:

The city of Wittenberg contains a Judensau from 1305, on the facade of the Stadtkirche, the church where Martin Luther preached. It portrays a rabbi who looks under the sow’s tail, and other Jews drinking from its teats. An inscription reads “Rabini Schem HaMphoras,” gibberish which presumably bastardizes “shem ha-meforasch” (see Shemhamphorasch). The sculpture is one of the last remaining examples in Germany of medieval “Jew baiting.” In 1988, on the occasion of the 50th anniversary of the Kristallnacht, debate sprung up about the monument, which resulted in the addition of a sculpture recognizing that during the Holocaust six million Jews were murdered “under the sign of the cross”.

In Vom Schem Hamphoras (1543), Luther comments on the Judensau sculpture at Wittenberg, echoing the antisemitism of the image and locating the Talmud in the sow’s bowels:

Here on our church in Wittenberg a sow is sculpted in stone. Young pigs and Jews lie suckling under her. Behind the sow a rabbi is bent over the sow, lifting up her right leg, holding her tail high and looking intensely under her tail and into her Talmud, as though he were reading something acute or extraordinary, which is certainly where they get their Shemhamphoras.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.215 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1742 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

5 Comments on Joden spannen rechtszaak aan om reliëf te verwijderen van de kerk waar Martin Luther predikte in Wittenberg

 1. Na 700 jaar willen ze de geschiedenis van duizenden kleine rokende gebeurtenissen herschrijven om het vuur te verdoezelen?

  De geschiedenis wordt altijd herschreven om de schaamte te verdoezelen…

  Van wie eigenlijk?

  Liked by 1 persoon

 2. vonpuffelen // juni 12, 2019 om 13:53 //

  Het zal aan mij liggen maar wat is nu het probleem? dat ding hangt daar al eeuwen, ineens beginnen er een paar te janken wat ze altijd doen en schiet policor Duitsland in de houding.

  Like

 3. Hefzibah Yahudah // juni 12, 2019 om 15:39 //

  @vonpuffelen met recht JANKEN.

  Like

 4. Wakkere joost // juni 13, 2019 om 00:05 //

  Dan vind ik dat de Talmoed met onmiddellijke ingang verboden word en vernietigd
  moet worden.Want dat is ook aanstootgevend.

  Like

 5. syberspees // juni 13, 2019 om 18:09 //

  Eigenlijk vragen ze of ze onze “schuld” willen uitwissen, dit komt het autochtone volk alleen maar ten goede
  Nu nog even onze holocaust uit de geschiedenisboeken en we kunnen opnieuw beginnen met een holocaust op die kutgeitenneukers

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s