Nieuw

Nederlandse Mali-missie groot succes – Maand na vertrek schieten alle negers elkaar dood

Nederland had volgens experts vooral een politiek-diplomatiek motief om mee te doen aan de strijd. Nederland wilde graag een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad. Dat lukte: vorig jaar was ons land een jaar lang een van de tien niet-permanente leden van de raad.

Bovendien bood Mali de kans om eindelijk een baantje bij de VN voor Bert Koenders te kopen, nadat de 90 miljoen die Nederland in 2010 betaald had om Bert bij de UNFPA te stallen niet voldeed. Dat er vier Nederlandse soldaten stierven omdat Bert ze met afgedankte Bulgaarse mortieren naar de Sahara stuurde mocht de pret niet drukken.

Inmiddels heeft elk dorp zijn eigen militie en schiet iedereen op iedereen. In maart kwamen er bij een aanslag nog 160 mensen om en vandaag weer 95.

AP:

Aanvallers plunderden maandag een dorp in centraal Mali en doodden minstens 95 mensen in het laatste bloedbad in een groeiend etnisch conflict dat door islamitische extremisten is ontstoken, zeiden regeringsfunctionarissen.

Negentien mensen werden vermist nadat het etnische Dogon dorp Sobame Da rond 3.00 uur werd aangevallen, zei woordvoerder Amadou Sangho van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Huizen werden verbrand en dieren werden afgeslacht, zei de regering.

Er was geen directe verantwoordelijkheidsclaim, hoewel de spanningen hoog waren sinds een Dogon-militie werd beschuldigd van het plegen van een bloedbad in een etnisch Peuhl dorp in maart dat minstens 157 doden achterliet. Het was de dodelijkste aanval van het conflict tot nu toe.

Het laatste bloedbad herinnert ons eraan dat het conflict geen gemakkelijk te omschrijven goede of slechte kanten heeft, zei het hoofd van de vredesmissie van de Verenigde Naties, Mahamat Saleh Annadif, in een verklaring. “Iedereen is verantwoordelijk,” zei hij.

Het geweld in het centrum van Mali wordt gekenmerkt door moorden, verdwijningen en het verbranden van dorpen “op een verschrikkelijke schaal”, zei Amnesty International maandag.

“De beschikbaarheid van oorlogswapens en het voorwendsel om jihadistische groepen te bestrijden heeft de sluizen geopend voor een niveau van etnisch geweld dat in de regio geen precedent kent,” zei hij.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.215 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1744 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

2 Comments on Nederlandse Mali-missie groot succes – Maand na vertrek schieten alle negers elkaar dood

 1. Jack vanderVeen // juni 11, 2019 om 14:59 //

  gewoon doorgaan. lijkt me ten goede te komen aan de hongersnood en bevolkingsafname. wel even tempo maken mannen.

  Like

 2. vonpuffelen // juni 11, 2019 om 16:27 //

  Er vielen daar nogal wat grondstoffen veilig gesteld te moeten worden (voor de elites).
  Dat is de enige reden dat Nederlandse militairen op “vredesmissies” moeten.
  Waar was het dit keer om te doen, Goud, Olie, Drugs, uranium, jachtgebieden via het WNF, ivoor, kinderhandel?
  Afrika is geen onbekend terrein voor de clan nep-oranjes.
  https://www.groene.nl/artikel/het-wereld-natuur-leger

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s