Nieuw

“De man in jezelf doden”- Poster voor ‘vrouwenstaking’ zorgt voor ophef in Zwitserland

Linkse Zwitserse feministen hebben op 14 juni opgeroepen tot een zogenaamde "vrouwenstaking". Foto: Comet Photo AG / wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Op 14 juni zou de jaarlijkse “vrouwenstaking” weer moeten plaatsvinden in Zwitserland. Om ook daar de aandacht te vestigen op de zogenaamd nog steeds onderdrukte rol van vrouwen, riepen initiatiefnemers van extreem links op tot participatie. Maar vlak naast een kinderspeelplaats zorgde een dubieuze poster voor sensatie en nam de ernst van de protestactie weg. Daar, een paar dagen voor de geplande mars, was het mogelijk om te lezen “De man in zichzelf doden”. De schrijver Jürgen Halter nam er een foto van en zorgde voor beroering op de sociale media.

Coöperatieve nederzetting distantieert zich

“Wat zou een vrouw die zwanger is van een jongen denken als ze het zo leest,’ vroeg hij zich publiekelijk af en kreeg applaus. Het spandoek dat in de Kalkbreite-nederzetting in Zürich werd geplaatst, trok vervolgens zo’n brede aandacht dat ook de woordvoerster van de coöperatieve nederzetting tussenbeide kwam en aankondigde dat het in geen geval een officiële verklaring van haar kant was.

Vrouwenstakingscollectief wil “opzettelijk schandaliseren”…

Integendeel, in de woonwijken wordt veel belang gehecht aan verschillende genderrollen en hun respect voor elkaar. Salome Schaerer van het Vrouwenstakingscollectief vindt het statement van de poster echter minder problematisch. Ze wilde bewust “belangstelling en discussie oproepen over wat de geaccepteerde normen in de samenleving zouden moeten zijn”.

Bron:

“Den Mann in sich töten”: Plakat vor Frauenstreik in der Schweiz regt auf

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.215 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1744 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s