Nieuw

Rapport – Turkije intensiveert de inlichtingenactiviteiten in Duitsland

In een officieel rapport van de deelstaat Baden-Württemberg werd gewaarschuwd dat een aantal landen, waaronder Turkije, hun inlichtingeninspanningen in Duitsland hebben opgevoerd, zo meldde de Turkse dienst van Deutsche Welle op vrijdag.

In het “Constitution Protection Report” van de binnenlandse veiligheidsdienst wordt onderstreept dat de buitenlandse inlichtingendiensten van Turkije, China, Iran en Rusland proberen invloed uit te oefenen op hun voormalige burgers en hun bedrijven in Duitsland, met name tegen de tegenstanders van hun regimes.

In het hoofdstuk over Turkije wordt er in het verslag aan herinnerd dat meer dan 3 miljoen Turken in Duitsland wonen en dat ongeveer een half miljoen Turken in Baden-Württemberg zijn gevestigd.

In het rapport worden verenigingen en religieuze structuren opgesomd die verbonden zijn met Turkije, zoals Milli Görüş, de huizen van İrfan, de Partij van de Gelukzaligheid en de Ağa-gemeente İsmail.

Het rapport noemde ook de aanwezigheid van sympathisanten van organisaties van extreem links, zoals de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK), de Revolutionaire Volkspartij/Front (DHKP-C), de Communistische Partij van Turkije (TKP) en de Marxistisch-Leninistische Communistische Partij (MLKP) en van rechtse organisaties zoals de Grijze Wolven, waarvan de sympathisanten volgens het rapport in 2018 in totaal 4.535 personen waren.

De Turkse regering in het bijzonder gaf een nieuwe impuls aan haar operaties die gericht waren tegen PKK-sympathisanten en aanhangers van de op geloof gebaseerde Gülen-beweging, die zij beschuldigt van een poging tot staatsgreep in juli 2016.

Turkije heeft zijn burgers die in het buitenland wonen, gevraagd om vermoedelijke Gülenisten aan te geven bij de Turkse veiligheidseenheden. Een mobiele app, ontwikkeld door de Turkse politiedienst, liet expats toe om verdachten aan te geven, en de mensen die zo gemeld worden, worden zich vaak pas bewust van de situatie als ze naar Turkije reizen.

Het rapport onderstreepte ook dat de Turkse regering haar leden en partners zoals de Turks-Islamitische Unie voor Religieuze Zaken (DİTİB) en de Unie van Europese Turkse Democraten (UETD) gebruikt om invloed uit te oefenen op Turkse groepen, en gaf een voorbeeld van de manier waarop moskeeën die verbonden zijn aan DİTİB kindervoorstellingen ensceneren ter ondersteuning van het Turkse militaire offensief in januari 2018 in het noorden van Syrië.

In 2017 was DİTİB het onderwerp van een federaal onderzoek in Duitsland, nadat was gebleken dat 19 van hun imams in opdracht van de Turkse regering  inlichtingen aan Ankara over in Duitsland wonende Gülen-aanhangers doorgaven.

Bron:

Turkey steps up intelligence operations in Germany: report

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.177 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1138 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s