Nieuw

Niet Rusland maar Israël bemoeide zich met verkiezingen

Facebook heeft een Israëlische lobbybedrijf verbannen voor het plaatsen van nepnieuws om verkiezingen te beïnvloeden

Een mysterieus Israëlisch politiek advies- en lobbybedrijf werd onlangs van Facebook verbannen omdat het nepnieuws en desinformatie verspreidde dat bedoeld was om de verkiezingen in verschillende landen over de hele wereld te verstoren en te beïnvloeden.

In de nasleep van de zuivering legde Facebook uit dat de personen die geassocieerd werden met de verboden accounts gebonden waren aan Archimedes Group, een in Tel Aviv gevestigde tech startup, waarvan de gemelde CEO, Elinadav Heymann, eerder diende als woordvoerder en adviseur in de Knesset. Heymann was ook een senior intelligence agent in de Israëlische luchtmacht en had gewerkt als directeur van de pro-Israëlische lobbygroep European Friends of Israel, een belangrijke speler in Brussel en de politieke wereld van de Europese Unie.

De officiële website van de Archimedes-groep lijkt na het schandaal buiten werking te zijn gesteld en personen die met het mysterieuze bedrijf geassocieerd worden, hebben geweigerd om vragen van de media te beantwoorden. Voorafgaand aan de identificatie van de groep op Facebook als betrokken bij verkiezingsinmenging en het verspreiden van desinformatie, schepte de website van het bedrijf op dat het “een belangrijke rol had gespeeld in vele politieke campagnes, waaronder presidentiële campagnes en andere sociale mediaprojecten over de hele wereld,” en dat de organisatie zich specialiseert in het gebruik van “alle voordelen die beschikbaar zijn om de realiteit te veranderen in overeenstemming met de wensen van onze klant”, meldde The Times of Israël onlangs.

Gleicher beschuldigde de Archimedes Groep van het leiden van een campagne van “gecoördineerd, niet-authentiek gedrag”, ontworpen om Facebook-gebruikers in een aantal landen te bereiken, waaronder in sub-Saharaans Afrika, Latijns-Amerika en Zuidoost-Azië.

“De mensen achter dit netwerk gebruikten groepen nepaccounts om pagina’s te beheren, inhoud te verspreiden en om de betrokkenheid kunstmatig te vergroten en de inhoud populairder te maken dan het was,” aldus Gleicher.

Volgens Facebook-functionarissen heeft de Archimedes Groep ongeveer 800.000 dollar uitgegeven aan valse Facebook-advertenties die teruggaan tot 2012. De advertenties werden betaald met Braziliaanse reals, Israëlische shekels, en Amerikaanse dollars door de jaren heen, met de meest recente advertentie aankoop die vorige maand heeft plaatsgevonden.

“Ons team oordeelde, dat omdat deze groep in de eerste plaats is georganiseerd om bedrieglijk gedrag te vertonen, we ze van het platform verwijderen en ze tegenhouden om terug te komen,” kondigde Gleicher aan.

Veel Israëli’s die tijdens hun verplichte militaire diensttijd aan inlichtingendiensten zijn toegewezen, verlaten het leger met gespecialiseerde kennis en vaardigheden, waaronder het gebruik van avatars of valse identiteiten op sociale media, sociale-media-beïnvloedingscampagnes en andere technische vaardigheden. Eenmaal in de particuliere sector, zijn er talloze Israëlische technologiebedrijven die gespecialiseerd zijn in online marketing, sociale mediacampagnes en andere online diensten, vaak met dubbele motieven zoals het verspreiden van desinformatie en het manipuleren van buitenlandse verkiezingen.

“De IDF gebruikt graag avatars’, vertelde een niet nader genoemde bron binnen de Israëlische regering aan The Times of Israel. “Ze gebruiken ze tegen de grootste vijanden van Israël en ze zijn uiterst effectief. Het probleem is dat je al die jonge mensen hebt die in de 8200 inlichtingendienst hebben gediend en die weten hoe ze valse profielen kunnen maken, en wanneer ze het leger verlaten zeggen sommigen van hen, ‘Ik wil geld verdienen’, en ze verkopen hun vaardigheden aan die ze wil betalen’.

Israëlische activiteit op het Dark Web

In gerelateerd nieuws kondigde de FBI aan dat vlak voordat Facebook het in Israël gevestigde bedrijf voor sociale mediamanipulatie en het verspreiden van desinformatie verbande, nog een ander Israëlisch team dat betrokken was bij het opzetten en exploiteren van een illegale online marktplaats op het zogenaamde “darknet” was gearresteerd.

Twee Israëliërs werden begin deze maand gearresteerd op beschuldiging van een samenzwering om geld wit te wassen, zo meldde AP. Een jury in Pittsburgh klaagde de twee Israëliërs aan, die uiteindelijk werden gearresteerd, een in Frankrijk en de andere in Israël. Het team heeft blijkbaar meer dan 15 miljoen dollar verdiend met hun illegale regeling, waarbij ze een online marktplaats in gebruik hadden die bekend staat als “DeepDotWeb”.

“DeepDotWeb” voorzag naar verluidt “gebruikers van toegang tot marktplaatsen waar de verkopers alles verkochten van onwettige verdovende middelen zoals fentanyl, heroïne, en kristalmethamfetamine, tot geweren, kwaadaardige software, hacking tools en gestolen financiële informatie,” volgens het AP rapport.

Veel geavanceerde Israëlische technologiebedrijven en starters worden georganiseerd, geleid en gefinancierd door personen die voorheen in het Israëlische leger of inlichtingendiensten dienden en die vaak diepe banden hebben met het militaire en politieke establishment in de Joodse staat. De Mossad, de Israëlische primaire inlichtingendienst, heeft zelfs een technologisch innovatiefonds genaamd Libertad, dat investeert in starters, technologiebedrijven en andere particuliere bedrijven om economische groei en innovatie te vergemakkelijken, met name in bedrijven die van strategisch belang zijn voor de Israëlische staat en inlichtingendiensten.

Libertad kondigde onlangs aan dat het actief op zoek was naar investeringsmogelijkheden bij een grotere verscheidenheid aan technologiebedrijven dan voorheen, en heeft Israëlische starters en andere bedrijven aangemoedigd om financiering aan te vragen.

“We hebben besloten om het toepassingsgebied van het fonds uit te breiden en het open te stellen voor een breed scala aan technologieën,” verklaarde Libertad’s CEO onlangs. “De afgelopen twee jaar hebben we veel aanvragen ontvangen. Elk van de bedrijven werd onderzocht, met de nadruk op hun innovatieve technologie, de kwaliteit van hun team en het gedeelde potentieel van de investering. We hebben verschillende strategische en kwalitatief hoogstaande investeringen gedaan en hebben de voordelen ervan voor de Mossad al gezien. We doen nu een beroep op andere bedrijven en ondernemers om ons te benaderen. We werken graag samen met de juiste ondernemers”.

Libertad wil investeren in bedrijven die gespecialiseerd zijn in verschillende domeinen, waaronder financiële technologie, automatisering, 3D-scanning en -drukwerk, AI, machine-leren, online privacy, slimme stadstechnologieën en nog vele andere gebieden die te maken hebben met hightech.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.215 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1744 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

2 Comments on Niet Rusland maar Israël bemoeide zich met verkiezingen

  1. Daniel // juni 11, 2019 om 07:45 //

    Goh, nee toch?!…

    Like

  2. tim pietersen // juni 11, 2019 om 10:44 //

    yup

    Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s