Nieuw

Frankrijk dumpt jaarlijks 11.200 ton plastic in de Middellandse Zee

Jaarlijks wordt er door 22 landen 600.000 ton plastic in de Middellandse Zee gedumpt , zo meldt EURACTIV’s partner La Tribune. Als de mensheid in het huidige tempo doorgaat met het dumpen van plastic in de natuur, zal er tegen 2050 meer plastic dan vis in de wereldzeeën zijn.

Deze voorspelling achtervolgt al sinds 2016 de publieke opinie en de plasticindustrie toen dit in een studie van het World Economic Forum in samenwerking met de Ellen MacArthur Foundation in 2016 werd gepubliceerd. Op vrijdag (7 juni), de dag voor Wereldoceaandag, werd deze bewering nog eens versterkt door een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF). Gefocust op de Middellandse Zee blijkt dat jaarlijks 600.000 ton plastic in de wateren van de oude wieg van de westerse beschaving terechtkomt.

79% van het plastic in zee is toe te schrijven aan activiteiten aan de kust
Als grootste economie van de regio en het op twee na grootste land qua bevolking is Frankrijk ook de grootste verbruiker van kunststoffen in de regio en de grootste afvalproducent. In 2016 genereerde elke Fransman 66,6 kilo plastic, terwijl Frankrijk in totaal 4,45 miljoen ton produceerde. Van de 22 onderzochte landen bedraagt het plastic afval in Frankrijk 18,6%. Van dit Franse afval wordt 98% ingezameld, 76% wordt verbrand of gestort. 22% – minder dan in Italië, Spanje, Israël en Slovenië – wordt gerecycleerd. Toch komt er jaarlijks 80.000 ton plastic in de natuur terecht, waarvan 11.200 ton in de Middellandse Zee wordt gedumpt.

Het WWF maakt zich zorgen over deze cijfers.

79% van het plastic dat in zee wordt gedumpt, is toe te schrijven aan kustactiviteiten, met name toerisme en vrijetijdsbesteding, en 9% daarvan is rechtstreeks het gevolg van maritieme activiteiten (visserij, aquacultuur en transport). 12% van het plastic is afkomstig van rivieren, met name de Rhône. Frankrijk verliest jaarlijks 73 miljoen euro aan plastic afval. De impact van deze vervuiling is volgens het verslag aanzienlijk.

66% van het Franse afval bevindt zich na een jaar nog steeds op het wateroppervlak, 21% keert terug naar de Franse kusten en 11% spoelt aan op de zeebodem. Plastic afval verstopt scheepsmotoren en visnetten, doodt het leven in de zee, baart de consumenten van vis, schaal- en schelpdieren zorgen en ontmoedigt toeristen.

Kunststofafval kost de Franse economie jaarlijks 73 miljoen euro, schat het WWF. De totale verliezen voor het Middellandse Zeegebied bedragen 641 miljoen euro, terwijl de Blauwe Economie van de regio 6% van het BBP van de regio vertegenwoordigt.

Bovendien zijn er saneringskosten, die in de meest complexe situaties kunnen oplopen tot 18.000 euro per ton ingezameld afval en die vaak door de plaatselijke autoriteiten moet worden gedekt, om nog maar te zwijgen van de toenemende milieugevolgen van het gebruik van plastic, dat in Frankrijk het equivalent van 74 miljoen vaten olie vereist.

Frankrijk wordt aangedrongen op wijziging van wetsontwerpen
“Het is daarom absoluut noodzakelijk dat de landen in het Middellandse-Zeegebied ambitieuze maatregelen nemen om een einde te maken aan deze plaag”, concludeerde de Franse president van het WWF, Isabelle Autissier. De NGO dringt er met name bij de mediterrane landen op aan om te onderhandelen over een bindende multilaterale overeenkomst om vóór 2030 een einde te maken aan het dumpen van plastic in zee.

Ook dringt zij er bij de Franse regering op aan een wetsontwerp voor een circulaire economie goed te keuren, die naar verwachting op 3 juli aan de Franse Raad van Ministers zal worden voorgelegd. De Franse regering wordt met name aangespoord om de maatregelen ter vermindering van de productie en het gebruik van kunststoffen aan te scherpen, onder meer door bedrijfsmodellen op basis van recycling en hergebruik van producten aan te moedigen.

Hoewel het wetsontwerp voor een kringloopeconomie momenteel in behandeling is bij de Nationale Raad voor de Ecologische Transitie, hebben belanghebbenden uit de kunststofsector het wetsontwerp reeds verwelkomd vanwege het gebrek aan ambitie op het gebied van kunststoffen. Het nieuwe wetsvoorstel voorziet niet in een nieuw verbod op wegwerpverpakkingen voor eenmalig gebruik, dat reeds is voorzien in de wet op de energietransitie en de wet inzake voedsel en landbouw. Wat betreft de bepalingen om recycling en het gebruik van gerecycleerd materiaal aan te moedigen, zijn de recyclingbedrijven van mening dat de opstellers van het wetsvoorstel verder hadden kunnen gaan.

Sommige belanghebbenden vrezen dat het statiegeldsysteem dat in het wetsontwerp wordt genoemd, uiteindelijk alleen zal worden toegepast voor de eenvoudige recycling van het soort afval dat al goed wordt gerecycled, namelijk PET-flessen.

Maar parlementariërs zouden meer ambitie kunnen tonen door de wetsontwerpen aan te passen, aangezien het WWF-rapport ook aan hen gericht is.

Bron:

France dumps 11,200 tonnes of plastic in the Mediterranean every year

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.215 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (8670 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

1 Comment on Frankrijk dumpt jaarlijks 11.200 ton plastic in de Middellandse Zee

  1. Jack vanderVeen // juni 10, 2019 om 14:55 //

    Vandaar dat Frankrijk zoveel mogelijk ook landen in de EU wil hebben en houden. Dan kunnen die andere lidstaten mooi financieel bijdragen aan het opruimen van de Franse rommel.
    Maar hoe zit het met de Zweedse Rommel? En al die Afrikanen in de Europese staten? Want hun afval gereikt niet eens de rivieren. Die laten alles vallen waar ze lopen. Want zijn dat zo gewend uit hun thuisland. Ook Aziaten dien er driftig aan mee.

    Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s