Nieuw

Frank Kameny – Vader van de homorechten-beweging

Frank_Kameny_in_June_2009

Frank Kameny diende tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Amerikaanse leger en promoveerde in de astronomie aan Harvard voordat hij in 1957 een baan bij de regering kreeg. Maar kort nadat hij was ingehuurd als astronoom voor de Army Map Service, werd Kameny geconfronteerd met berichten dat hij een homoseksueel was. Kameny werd al snel ontslagen, en in januari 1958, op de leeftijd van 32 jaar, werd hij uitgesloten van ooit nog te werken voor de federale overheid.

Echter, in tegenstelling tot de meeste van de duizenden homoseksuele en lesbische federale werknemers die tijdens de zogenaamde Lavendel Scare werden ontslagen, besloot Kameny terug te vechten.

“Zijn hele carrière werd verwoest en al zijn aspiraties, en hij was zo woedend dat hij het op nam tegen de Civil Service Commission en de rest van zijn leven wijdde aan het vechten voor de rechten van homo’s en om een einde te maken aan het soort discriminatie waar hij mee te maken had”, vertelde George Chauncey, een LGBTQ historicus en hoogleraar aan de Columbia University (dat is die van de Frankfurter Schule), aan NBC News.

Kameny klaagde de regering aan in een rechtszaak uit 1960 die helemaal tot aan het Amerikaanse Hooggerechtshof liep. Hij won de zaak niet – beschouwd als de eerste burgerrechtenclaim op basis van seksuele geaardheid die bij het Hooggerechtshof werd ingediend – maar dat was nog maar het begin voor Kameny. In 1961 was hij mede-oprichter van de Mattachine Society of Washington, een van de eerste LGBTQ belangengroepen. In 1965 behoorde Kameny tot een kleine groep die de eerste homodemonstratie buiten het Witte Huis organiseerde. Niet lang daarna besloot hij tegen de American Psychiatric Association op te nemen en diens classificatie van homoseksualiteit als een geestelijke stoornis.

Na een halve eeuw van activisme werd Kameny op het hoogste niveau erkend voor zijn bijdragen aan LGBTQ gelijkheid. Hij kreeg zelfs een formele verontschuldiging van de Amerikaanse regering in 2009 voor zijn ontslag in 1958.

“Hij hielp het mogelijk te maken dat talloze vaderlandslievende Amerikanen een veiligheidsmachtiging konden krijgen en hoge regeringsposten konden bekleden, waaronder ik”, vertelde John Berry, de openlijk homoseksuele voormalige directeur van het Office of Personnel Management, die de verontschuldiging van de regering uitbracht, aan The New York Times na Kameny’s dood.

Frank Kameny stierf op de leeftijd van 86 jaar op 11 oktober 2011. Zijn dood viel samen met de National Coming Out day, die sinds 1987 jaarlijks wordt gevierd.

Bron:

#Pride50: Frank Kameny — Father of the gay rights movement

Kameny was born to Ashkenazi Jewish parents in New York City. He attended Richmond Hill High School and graduated in 1941. In 1941, at age 16, Kameny went to Queens College to learn physics and at age 17 he told his parents that he was an atheist.

After devoting himself to activism, Kameny never held a paid job again and was supported by friends and family for the rest of his life. (Wiki)

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.197 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1389 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

4 Comments on Frank Kameny – Vader van de homorechten-beweging

 1. Dit was ook discriminatie. Het gaat om je kennis en functioneren, het maakt niet uit of je op mannetje of vrouwtje valt.

  Liked by 1 persoon

 2. syberspees // juni 10, 2019 om 16:29 //

  Helemaal mee eens.

  Like

 3. Yoshidepossi // juni 11, 2019 om 00:15 //

  prachtig en goed, maar waarom dat idiote LGBTQ? De beste man was enkel homoseksueel.

  Like

 4. syberspees // juni 12, 2019 om 00:07 //

  Vernietigen wat je heb opgebouwd is een linkse hobby

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s