Nieuw

Senator waarschuwt dat Trump ‘duistere maas in de wet’ kan gebruiken om bommen aan Saoedi-Arabië te verkopen…

Senator Chris Murphy waarschuwde woensdag dat president Donald Trump overweegt een ‘duistere maas in de wet’ te gebruiken die zijn regering toestaat om een ​​nieuwe partij bommen aan Saudi-Arabië te verkopen zonder goedkeuring van het Amerikaanse Congres.

Het Congress omzeilen om munitie te verkopen aan de Saoedi’s zou een volledig misbruik van macht zijn, vertelde Murphy aan CNN, eraan toevoegend dat de administratie haar plan al deze week in werking zou kunnen stellen.

“De Wet inzake wapenbeheersing staat het Congres toe een verkoop aan een ander land af te wijzen, maar Trump zou beweren dat de verkoop een” noodgeval” is, wat betekent dat het Congres geen afkeurende stemming kan aannemen. Het zou automatisch doorgaan,” zei de Connecticut-democraat en lid van de Senaatscommissie Buitenlandse Betrekkingen in een tweet.

“Er is geen noodgeval dat een nieuwe reden schept bommen aan Saoedi-Arabië te verkopen om op Jemen te gooien. De Saoedi’s hebben de bommen op burgers laten vallen, dus als er een noodsituatie is, is het een humanitaire noodsituatie die wordt veroorzaakt door de bommen die we de Saoediërs verkopen,” voegde hij eraan toe.

Gevraagd naar de kwestie woensdag, zei Murphy dat hij zijn collega’s wilde waarschuwen dat de actie “mogelijk zou gebeuren” en hoopte dat zijn mede-wetgevers de administratie onder druk zouden zetten om het te stoppen.

“Ik weet niet wat het precedent is voor het gebruik van deze maas in de wet,” zei hij. “Ik had er nog niet van gehoord totdat ik informatie kreeg dat ze het overwogen.”

Murphy wou niet onthullen wie hem op de hoogte bracht dat de Trump-regering dergelijke actie overwoog en gaf geen details met betrekking tot het specifieke type bommen dat mogelijk in verkoop is opgenomen.

De “maas in de wet” die Murphy noemt, lijkt te verwijzen naar een specifiek onderdeel van de Wet op de controle op de wapenexport, dat de president de mogelijkheid biedt om af te zien van de goedkeuringseisen van het congres indien “er een noodsituatie bestaat die de voorgestelde verkoop in het belang van de nationale veiligheid van de Verenigde Staten vereist”.

Woordvoerder Morgan Ortagus van het Ministerie van Buitenlandse Zaken wou geen commentaar geven op het door Murphy opgeworpen probleem, noch wou hij bevestigen dat er een dergelijk loophole in de Wet op de controle op de wapenexport bestaat dat de administratie in staat zou stellen eenzijdig door te gaan met de verkoop aan Saudi-Arabië.

Sen. Bob Menendez, de hoogste Democraat in de commissies van de Senaat voor Buitenlandse Betrekkingen, zei dat hij “geruchten gehoord had” dat de regering “onze greep” wil doorbreken op de wapenverkoop.

“Dat zou een gevaarlijk precedent zijn en zou een hele reeks andere acties als gevolg daarvan ontsluiten,” voegde hij eraan toe.

Sen. Lindsey Graham en Rand Paul, die op tal van andere fronten van het buitenlands beleid elkaar hebben gevochten, zeiden dat zij zich zouden verzetten tegen het beleid dat wapens aan Saoedi-Arabië verkoopt zonder goedkeuring van het congres.

“Ik blokkeer momenteel vrijwel alle wapenverkopen die ik kan, vooral met betrekking tot het Midden-Oosten”, zei Paul. “Ik denk dat we daar in een wapenwedloop zitten en een groep mensen voeden die elkaar haten, wapens zijn niet de beste manier voor wereldvrede. We zullen alles doen wat we kunnen om te proberen elke wapenverkoop aan Saoedi-Arabië te stoppen.”

Bron:

Senator warns Trump may use ‘obscure loophole’ to sell bombs to Saudi Arabia

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.196 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1397 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s