Nieuw

Zweedse douane gedwongen om camera’s tegen criminelen te verwijderen – worden beschouwd als schendingen van het recht op privacy

De zogeheten ANPR-camera’s van de Zweedse grensbewaking overtreden de wet, heeft de statelijke Inspectie voor Gegevensverwerking in een besluit bepaalt. De camera’s die de kentekenplaten van passerende voertuigen lezen om grensoverschrijdende criminaliteit op te sporen en te voorkomen, zijn in strijd met de persoonlijke levenssfeer, aldus de autoriteit en dringt er bij de douane op aan om deze te ontmantelen.

Het zijn de douanestations bij de Öresundbrug in Malmö, het veerstation in Helsingborg en de Värtahaven in Stockholm die ANPR-camera’s (afkorting voor automatische nummerplaatherkenning) hebben geïnstalleerd om de invoering van drugs, wapens en illegale immigratie met de bijbehorende terroristische dreiging te stoppen.

Als de camera’s een kentekenplaatnummer in het registratiesysteem detecteren, ontvangt het douanepersoneel direct een signaal en kan men het voertuig stoppen. Zonder camera’s moet de douane dagelijks handmatig de registratienummers van de tienduizenden voertuigen die de grens oversteken, noteren en controleren of ze zijn gemarkeerd voor vermeende criminele activiteiten.

Het uitvoeren van deze controles zonder technische hulpmiddelen is niet mogelijk. “Er kan informatie zijn over een voertuig dat is verlopen, die misschien twee tot drie maanden kan zijn verdwenen. Het is onmogelijk voor de individuele ambtenaar om al deze registratienummers te onthouden”, verklaart Håkan Hansson, plaatsvervangend hoofd van de grensbeschermingseenheid van Douanewerk Regio Zuid voor de Zweedse radio P4.

Maar de camera’s mogen na het besluit van de data-inspectie niet meer worden gebruikt. De juriste van de rood-groene regering, Linda Olander, is van mening dat het systeem een inbreuk vormt op de privacy. Het doel van het stoppen van grensoverschrijdende criminaliteit en terrorisme weegt niet op tegen het “risico van het in kaart brengen”.

Tegen de beslissing van de data-inspectie is beroep ingesteld bij de bestuursrechter. In afwachting van de uitspraak daarvan worden de camera’s stilgelegd en kunnen criminelen, illegale goederen en terroristen min of meer zonder risico van detectie Zweden binnenkomen.

Bron:

Tullens tvingas ta bort kameror mot kriminella – anses kränka integriteten

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.167 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (8172 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s