Nieuw

Nieuwe Israëlische regering zal het uitzettingsbeleid voor Afrikanen nieuw leven inblazen

Partijbronnen zeggen dat wetgeving om het Hooggerechtshof te overrulen zal worden gebruikt bij het aannemen van wetten die erop gericht zijn Afrikaanse migranten te verdrijven en de familieleden van terreurdaders te herlokaliseren.

De Likud-partij eist naar verluidt dat potentiële coalitiepartners twee controversiële wetsvoorstellen steunen, waarvan er een eerder door het Hooggerechtshof als ongrondwettelijk werd bestempeld en een andere door de advocaat-generaal als een schending van de mensenrechten.

Likud neemt de wetsvoorstellen, die de opsluiting van migranten tot drie jaar toestaan en de gedwongen verhuizing van familieleden van Palestijnse aanvallers uit hun huizen mogelijk maken, op in een wettelijke bijlage bij de coalitieakkoorden, zo meldt de Ynet nieuwssite maandag.

De wetsvoorstellen zullen worden aangenomen door gebruik te maken van aanvullende wetsvoorstellen die de regering in staat zouden stellen om het Hooggerechtshof te overrulen, zo werd een Likud-bron geciteerd.

“Het doel van de terzijdestellingsclausule is de Knesset, die door het volk werd gekozen, in staat te stellen het beleid waarvoor zij werd gekozen uit te voeren,” aldus de bron, volgens het rapport. “We zullen dit op vele niveaus doen, waaronder de campagne tegen het terrorisme en ook het verwijderen van migranten uit Israël.

In 2013 oordeelde het Hooggerechtshof unaniem dat een amendement dat de staat toestaat om illegale migranten tot drie jaar vast te houden zonder hen te beschuldigen van een misdrijf, ongrondwettelijk was. De Knesset keurde in december 2014 uiteindelijk een afgezwakte wet goed die de detentieprocedures voor Afrikaanse migranten versoepelt, maar ook mensen in het land motiveert om te vertrekken door hun opsluiting in een detentiecentrum voor maximaal 20 maanden mogelijk te maken.

Als onderdeel van een reeks maatregelen tegen Palestijnse daders van aanslagen stemde het Ministerieel Comité voor Wetgeving in december 2018 voor een wetsvoorstel dat het Centrale Commando van de IDF in staat zou stellen om de familieleden van Palestijnse aanvallers binnen een week na een aanval of poging tot een aanval uit te zetten uit hun geboorteplaats naar andere delen van de West Bank. De volgende dag kondigde procureur-generaal Avichai Mandelblit zijn officiële verzet tegen het wetsvoorstel aan, waarbij hij waarschuwde dat het voorstel een inbreuk zou kunnen vormen op de mensenrechten en een internationale veroordeling van Israël zou kunnen uitlokken.

Maandag rapporteerde Haaretz dat de eerste minister Benjamin Netanyahu van plan was om een wet voor te stellen die de overheid zou toestaan om het Hoge Hof van Justitie op administratieve evenals wetgevende kwesties te negeren.

Vorig jaar gaf de regering haar goedkeuring aan een zogenaamde ‘override bill’ die een meerderheid van 61 MK’s de mogelijkheid zou geven om beslissingen van het Hooggerechtshof om de Knesset-wetgeving als ongrondwettelijk te schrappen, te verwerpen. Opperrechter Esther Hayut van het Hooggerechtshof waarschuwde toen dat de wet “constitutionele chaos” in Israël zou veroorzaken en de inspanningen om de mensenrechten te beschermen zou belemmeren.

Hoewel de wet niet verder is gevorderd, zal Netanyahu na de verkiezingen van afgelopen maand waarschijnlijk een nieuwe coalitie vormen die steunt op rechtse nationalistische partijen die in het algemeen de wetgeving steunen.

Sinds 2006, zijn zowat 50.000 Eritreeërs en Soedanezen illegaal Israël binnengekomen via de Sinaïwoestijn, wat de autoriteiten ertoe aanzette om een hek langs de grens te bouwen en de grote Holot-detentiefaciliteit in de Negev-woestijn te bouwen om hen onder te brengen.

De afgelopen acht jaar heeft Israël moeite gehad om een duidelijk wettelijk kader op te zetten en te implementeren om de instroom van migranten, waarvan velen zich in Zuid-Tel Aviv hebben gevestigd, aan te pakken, wat heeft geleid tot een verwarrend en vaak tegenstrijdig ad hoc immigratiebeleid.

Bron:

Likud plans to revive bids to expel migrants, terrorists’ families – report

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.177 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1140 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s