Nieuw

De propagandaoorlog tegen de Gele Hesjes

Zowel in Frankrijk als in Groot-Brittannië worden giftige leugens verspreid over de opstandige Franse werknemers.

Vorige week, tijdens een rauw protest in mei, hebben de gilets jaunes het Pitié-Salpêtrière-ziekenhuis in Parijs geplunderd. Tweeëndertig demonstranten werden gearresteerd. Dit was een ‘aanval’ van ‘antikapitalistische, ultralinkse militanten’, volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner.

Maar dat was het niet. Videomateriaal van het incident toont duidelijk de demonstranten die hun toevlucht zoeken terwijl ze worden achtervolgd door tientallen politieagenten die traangasgranaten afvuren en hen met stokken slaan. De demonstranten werden allemaal vrijgelaten zonder aanklacht en de minister van Binnenlandse Zaken werd gedwongen om zijn bewering in te trekken.

Zulke ongegronde laster tegen de gilets jaunes, zowel van de media als van de overheid, is niet nieuw. Vanaf het moment dat de protesten in november 2018 begonnen, hekelde de regering onmiddellijk de gele vesten als extreemrechtse misdadigers. Een maand later gebruikte president Macron zijn nieuwjaarsboodschap om de demonstranten als een ‘haatvolle menigte’ te bestempelen, die ‘gekozen vertegenwoordigers, de ordehandhavers, journalisten, joden, buitenlanders, homoseksuelen’ aanvallen. Talrijke reguliere mediakanalen beweren dat de demonstranten ‘aangewakkerd’ en ‘gemanipuleerd‘ zijn door Vladimir Poetin.

Gezien de bedoelingen van de gele vesten om het Franse establishment op zijn kop te zetten, is deze reactie niet verrassend. Opvallender is echter het totale gebrek aan belangstelling van de media en politici aan deze kant van het Kanaal. De schaarste aan berichtgeving is zo groot dat er zelfs een gerucht de ronde doet dat de regering van Theresa May een zogenaamde ‘D-bericht’ heeft uitgegeven, dat de pers de mond snoert om te voorkomen dat er nabootsingsdemo’s van de Franse opstanden in Brexit-Groot-Brittannië volgen. Maar er is geen officieel verbod in Groot-Brittannië. De veel droevigere realiteit is dat er geen officieel verbod is.

De belangrijkste golf van protesten sinds 1968 is de afgelopen 26 weken – bijna zes maanden – aan de gang en toch lokt het nauwelijks een reactie uit op deze kusten. Dit is een beweging van mensen die meer democratische en economische controle eisen. Ze strijden tegen een neoliberale orde die hun levensstandaard heeft aangetast en hen van hun gemeenschappen en sociale solidariteit heeft beroofd. Het zou een natuurlijke zaak voor links moeten zijn. Waar zijn de toespraken waarin solidariteit tot uitdrukking komt? Waar zijn de parlementaire Early Day Motions? Arbeidsleider Jeremy Corbyn heeft in het verleden Early Day Motions ondertekend of geïnitieerd om zijn solidariteit te betuigen met het verre Venezuela, Palestina en vele anderen. Maar niets voor de gilets jaunes. En waarom hebben de zogenaamd ‘internationalistische’, pro-EU vakbondsleiders van Groot-Brittannië hun steun niet uitgebreid naar de strijdende Franse arbeiders?

Nog zorgwekkender is het stilzwijgen over het groeiende autoritaire karakter van de Franse regering. De onafhankelijke journalist David Dufresne heeft op het moment van schrijven meer dan 780 afzonderlijke en verifieerbare ernstige verwondingen door politiegeweld geteld. Demonstranten hun handen zijn eraf geschoten en tientallen zijn een oog verloren. De regering van Macron heeft nieuwe wetten ingevoerd die ongeoorloofde protesten verbieden en zogenaamd nepnieuws (ook wel anti-establishment content genoemd) op sociale media censureren. Oppositieleiders in hun kantoren zijn binnengevallen en aanklagers hebben geprobeerd om onderzoekskranten zonder bevelschrift te doorzoeken. Stelt u zich het koor van de veroordeling voor als dit in het Hongarije van Viktor Orban zou gebeuren? Toch is er nauwelijks sprake van een afkeuring van de liberale machthebber van Frankrijk.

Ja, sommige Britse journalisten en politici hebben de laster van de Franse regering zonder meer aangenomen, wat ongetwijfeld hun interesse in de strijd van de gele vesten heeft afgezwakt en hen in staat heeft gesteld de ernst van het autoritarisme van de regering te bagatelliseren. Propaganda doorspekt de weinige Engelstalige berichtgeving over de protesten. De Britse krant The Times, bijvoorbeeld, meldt dat de politie ‘overmeesterd’ en ‘machteloos’ is ten opzichte van de ‘gilets jaunes mob’ – ondanks het feit dat de verhouding tussen politie en demonstranten in het betrokken weekend, zoals de meeste weekends, volgens officiële cijfers rond de 1:1 lag.

Maar de echte oorzaak van deze onverschilligheid is een bewustzijn, althans op enig niveau, van wie de gilets jaunes zijn, hun plaats in de maatschappij en waar ze tegen vechten. Veel van de gele vesten hebben dezelfde demografische achtergrond als de ‘deplorables’ in Trump’s America en de ‘gammon’ van Brexit Britain, die alom verafschuwd worden door het politieke en media-instituut. Bovendien strijden de gilets jaunes tegen een ondemocratische, neoliberale orde die wordt gesteund door alle vleugels van het over het algemeen pro-Europese establishment. Zij zijn de zoveelste manifestatie van de populistische opstand die de politieke regels in heel Europa aan het afbreken is. Dat is de reden waarom de gilets jaunes waarnemers in het Verenigd Koninkrijk afschrikken – en dat is ook de reden waarom ze onze solidariteit verdienen.

door Fraser Myers

Bron:

The propaganda war on the gilets jaunes

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.177 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

1 Comment on De propagandaoorlog tegen de Gele Hesjes

  1. antiislamnu // mei 14, 2019 om 21:38 //

    Goed artikel en inderdaad echt schandalig wat de houding van de zogenaamde onafhankelijke media is.
    Wie de media in zijn macht heeft is altijd winnaar democratie is ver te zoeken in vele Europese landen.

    Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s