Nieuw

Officieel WHO-rapport: Een op de drie Somaliërs heeft een psychische aandoening

© World Health Organization.

Uit een uitgebreid WHO-rapport blijkt dat één op de drie Somaliërs lijdt aan een of andere vorm van geestesziekte. Zo lijdt bijvoorbeeld maar liefst 20 procent van de Somalische bevolking aan schizofrenie. Het rapport schetst de belangrijkste oorzaken als armoede, oorlog en slechte gezondheidszorg.

Een groot officieel onderzoek, getiteld ‘A Situation Analysis of Mental Health in Somalië’, in opdracht van het VN-agentschap WHO (World Health Organization), toont aan dat een derde van de Somalische bevolking lijdt aan een of andere vorm van geestesziekte.

Uit de gepresenteerde resultaten blijkt dat maar liefst 20 procent van de Somaliërs lijdt aan schizofrenie, dat bijna 34 procent van de mannen een of andere vorm van psychose heeft, dat meer dan 16 procent van de vrouwen lijdt aan manische of bipolaire syndromen en dat bijna 11 procent van de mannen problemen heeft met drugsmisbruik.

Het rapport waarschuwt dat de sociale stress van de Somalische samenleving met zo’n groot deel van geesteszieke mensen onhoudbaar zal worden, tenzij er snel maatregelen worden genomen om de situatie te veranderen.

Volgens het rapport zijn er verschillende redenen waarom een slechte geestelijke gezondheid zo groot is onder Somaliërs: langdurige oorlog en conflicten die hebben geleid tot posttraumatische stress (PTSS), ondermaatse psychiatrische gezondheidszorg, armoede en culturele factoren die ervoor zorgen dat grote delen van de bevolking een gebrek hebben aan of weinig kennis hebben van geestesziekten.

De culturele oorzaken houden onder andere in dat vernederende en gevaarlijke methoden, zoals ketenen van geesteszieken, zowel sociaal als medisch worden geaccepteerd. Bovendien worden zieke mensen vaak verwezen naar traditionele genezers en “toverdokters”, omdat de perceptie dat geestesziekten te wijten zijn aan boze geesten wijdverbreid is.

Naast de gigantische uitdaging om een goed functionerende psychiatrische gezondheidszorg op te bouwen in Somalië, heeft de VN ook veel steun verleend om deze psychisch zieke mensen in staat te stellen te migreren naar rijkere landen in West-Europa, waar Nederland een van de ontvangende landen is geweest.

Bron:

A Situation Analysis of Mental Health in Somalia (PDF)

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.174 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (8219 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

2 Comments on Officieel WHO-rapport: Een op de drie Somaliërs heeft een psychische aandoening

 1. We hebben hier niet de capaciteit, noch het geld, noch de kennis om dat op te lossen. Om die arme zielige Somali’s te helpen kunnen we ze het beste terug sturen. De hoogwaardige en verfijnde islamitische cultuur waaraan we alle moderne wetenschap te danken hebben is zelf het beste toegerust om dergelijke getraumatiseerde gevallen op te vangen.

  Het beste kun je ze opsluiten met een hyena:

  Many Somalis attribute behavioural problems to bad spirits and seek help from religious leaders or traditional healers. One of the most extreme treatments involves locking a person up with a hyena.

  “In Somalia, there’s this belief that hyenas can see everything including the thing that causes mental illnesses,” says Habeeb.

  “Two hyenas were brought from the bushes and brought to Mogadishu. Patients were locked in a room with the hyena with the belief that when the thing that caused the mental problem sees the hyena it would leave the body of the patient and the patient would be fine after that.”

  This treatment is not cheap – the cost can be around $560, according to Habeeb. It’s also highly dangerous. Patients are left with long lasting trauma, physical injuries and even die, according to a WHO report on mental health in Somalia.

  https://fubar.mobi/2015/04/04/zon-somalier-gun-je-een-hyena-en-de-sharia-voor-de-overheid/

  Like

 2. vonpuffelen // april 27, 2019 om 11:05 //

  Ze kunnen eventueel ook wel wat minder met hun familie fokken, dat scheen in het westen altijd wel goed te werken.
  Zo goed zelfs dat we alsnog dood moeten.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s