Nieuw

Duterte dreigt Canada met oorlog als ze hun afval niet ophalen

OTTAWA – De president van de Filippijnen zegt dat als Canada geen tonnen afval terugneemt binnen de komende week, hij “de oorlog zal verklaren” en de containers zelf zal terugsturen.

Filippijnse mediakanalen melden dat Rodrigo Duterte dinsdag bedreigingen maakte over tientallen containers die zijn gevuld met Canadees huishoudelijk en elektronisch afval dat al bijna zes jaar in een haven nabij Manila rot.

‘Ik wil dat er een boot wordt klaargemaakt,’ zei Duterte. “Ik zal volgende week misschien een waarschuwing geven aan Canada dat ze dat ding beter kunnen ophalen of dat ik hem zelf naar Canada zal sturen.”

Duterte, die bekend staat om zijn vechtlust, dreigde de oorlog aan Canada te verklaren als het probleem niet wordt opgelost.

“Ik zal Canada adviseren dat je afval onderweg is,” zei hij. “Bereid een grote receptie voor. Eet het op als je wilt. ”

In 2013 en 2014 kwamen in totaal 103 scheepscontainers uit Canada met het label ‘plastics’ naar de Filippijnen om te worden gerecycled, maar Filippijnse douanecontroleurs bepaalden dat de containers daadwerkelijk waren gevuld met puin uit Canadese vuilnisbakken.

Canada probeert al bijna zes jaar de Filippijnen ervan te overtuigen om het afval daar op te ruimen, ook al heeft een Filippijnse rechtbank bevolen dat het afval in 2016 naar Canada moest worden teruggebracht.

Premier Justin Trudeau werd gevraagd naar de kwestie tijdens zijn reizen naar de Filippijnen in zowel 2015 als 2017. Bij het eerste bezoek zei hij dat Canada geen wettelijke middelen had om het bedrijf dat het afval verscheepte te dwingen het afval terug te nemen. In 2017 zei Trudeau dat Canada heel hard werkte aan een oplossing en dat het “theoretisch” mogelijk was voor Canada om het afval terug te nemen.

Een jaar later vormden Canada en de Filippijnen een werkgroep van ambtenaren om het probleem op te lossen, maar bijna zes maanden daarna is er nog niets opgelost.

De Canadese regering leek niet van mening te veranderen na Duterte’s commentaar. Een woordvoerster van de minister van Milieu Catherine McKenna stuurde een schriftelijke verklaring die identiek is aan de verklaring van een andere woordvoerster vorige week, met vermelding van de werkgroep en de belofte om samen te werken met de Filippijnen “om ervoor te zorgen dat het materiaal wordt verwerkt op een milieuverantwoorde manier”.

“Canada zet zich sterk in om samen te werken met de Filippijnse regering om dit probleem op te lossen en is zich bewust van de rechterlijke beslissing van de rechter die de importeur gelast om het materiaal terug te sturen naar Canada,” schreef Sabrina Kim.

Ze noemde ook een wijziging van de regelgeving in 2016 bedoeld om te voorkomen dat zoiets opnieuw gebeurt. De verandering betekent dat Canadese bedrijven toestemming moeten krijgen om afval te verschepen als het land van bestemming zegt dat het gevaarlijk is, zelfs als Canadese ambtenaren het niet als zodanig beschouwen.

Vorige week werd in een juridisch advies van het in Victoria gevestigde Pacific Centre for Environmental Law and Litigation gesteld dat de Canadese acties met de zendingen in strijd zijn met meerdere delen van het Verdrag van Bazel, een 30 jaar oud verdrag dat landen ervan weerhoudt om gevaarlijk afval naar de ontwikkelingslanden te verschepen zonder de toestemming van het ontvangende land. De overtredingen houden onder meer in dat de inhoud van de containers onjuist wordt beschreven, dat ze niet binnen 30 dagen na melding van het gevaar worden teruggenomen en het proberen om de Filippijnen ertoe te brengen om de verplichting voor het verwijderen van het afval over te nemen.

Kathleen Ruff, oprichter van rightoncanada.ca, heeft geprobeerd Canada zover te krijgen dat het zijn afval terugneemt en is woedend.

“Het is ongelooflijk dat de Canadese regering gewoonweg het feit verwerpt dat ze de wet overtreedt,” zei ze. “Ik denk dat sommige mensen geloven dat ze boven de wet staan en rekenen erop dat ze ermee wegkomen.

Bron:

Filipino President Duterte gives Canada one week to take trash back

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.177 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1140 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

8 Comments on Duterte dreigt Canada met oorlog als ze hun afval niet ophalen

 1. Jack vanderVeen // april 24, 2019 om 10:50 //

  En Duterte heeft helemaal gelijk. Voor mij mag hij dat afval hoogst persoonlijk in de reet van Trudeau stoppen EN in de fik steken.
  Wie zijn kringspier verbrandt zal zijn levenslang incontinent van faeces blijven.
  Ik krijg de schijt van die Trudeau, laat hij dat nu ook eens van zichzelf krijgen.

  Like

 2. copywriter // april 24, 2019 om 12:30 //

  Het eerste de beste Canadeese schip wat aanmeert in de Filippijnen neem je in beslag haal je leeg en vult het met dit afval en dan stuur je het weer weg.
  Dikke doei.

  Like

 3. Wakkkere Joost // april 24, 2019 om 22:23 //

  Hij heeft helemaal gelljk Maar?
  Als hij nu ook is er voor zorgt dat zijn plastic soep niet via de revieren naar zee afdrijft
  Is het een fijne vent.

  Like

 4. skeeter // april 25, 2019 om 06:49 //

  Die godvergeten mongool Jihady justin wil ook nog een plastic tax invoeren, de pret kan hier niet op het is 1 groot gekkenhuis geworden.

  Like

 5. vonpuffelen // april 25, 2019 om 15:07 //

  @Wakkkere Joost // april 24, 2019 om 22:23 //

  Eerst de eigen tiefuszooi opruimen.

  Like

 6. skeeter // april 25, 2019 om 16:29 //

  vonpuffelen; We hebben hier 3 verschillende vuilnis bakken die op verschillende dagen worden opgehaald. Even de vrachtwagen volgen en je leert dat het allemaal op dezelfde dump gaat. Lekker hypocriet “feel good” progamma.

  Like

 7. vonpuffelen // april 25, 2019 om 17:01 //

  Ik weet niet wat er hypocriet aan is om te laten zien hoe er met afval verder down the drain wordt gerotzooid en waar het wordt gedumpt.

  Like

 8. skeeter // april 26, 2019 om 02:33 //

  hypocriete leiers van city hall die net alsof doen dat ze zo groen en schoon zijn terwijl er geen fuck van klopt

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s