Nieuw

Leider van rechtse militie door de FBI gearresteerd ‘wegens het vasthouden van migrantengezinnen onder bedreiging van een wapen in New Mexico’

De FBI arresteerde zaterdag de leider van een rechtse militie die migrantengezinnen arresteerde en onder schot hield nabij de grens in Zuid-New Mexico, nadat de groep een stortvloed van kritiek onderging vanwege haar tactiek.

Hector Balderas, de procureur-generaal van New Mexico, zei dat federale agenten de leider, Larry Mitchell Hopkins, die onder de naam Johnny Horton Jr. opereerde, had gearresteerd. De heer Balderas zei in een verklaring dat Hopkins werd gearresteerd op beschuldiging van vuurwapenbezit.

“Dit is een gevaarlijke misdadiger die geen wapens rond kinderen en gezinnen zou moeten hebben,” zei de heer Balderas. “De arrestatie van vandaag door de FBI geeft duidelijk aan dat de rechtsstaat in handen moet zijn van getrainde ordehandhavers, niet van gewapende burgerwachten.”

De vuurwapenaanklacht tegen Hopkins is relatief gering. Maar het is waarschijnlijk het begin van een diepgaander onderzoek naar zijn activiteiten en die van de milities, en opent de weg voor de autoriteiten om ernstiger aanklachten in te dienen, zoals ontvoering en het zich voordoen als een politieagent of een werknemer van de Verenigde Staten.

De arrestatie van Hopkins’ arrestatie komt als de spanningen toenemen over ultraconservatieve paramilitaire groepen die langs de zuidwestelijke grens opereren. De bekende milities hebben een lange geschiedenis van doelwitten tegen immigranten uit Latijns-Amerika, die teruggaan tot de oprichting van een eigen grenspatrouille door de Ku Klux Klan in de jaren zeventig van de vorige eeuw. De recordaantallen Midden-Amerikaanse migranten die de afgelopen maanden door de federale autoriteiten zijn aangehouden, zijn gepaard gegaan met een nieuwe golf van militieactiviteiten aan de grens.

De organisatie onder leiding van Hopkins, de United Constitutionally Patriots, heeft onlangs video’s geupload van gewapende leden die kinderen en hun ouders vasthielden in een deel van de woestijn in New Mexico in de buurt van El Paso, Texas, voordat ze de migranten overgaven aan de Border Patrol.

Politieke leiders in New Mexico, een staat grotendeels gecontroleerd door de Democraten, reageerde met woede. Gouverneur Michelle Lujan Grisham zei dat elke mishandeling van asielzoekers aan de grens “onaanvaardbaar” was. De twee Democratische senatoren, Tom Udall en Martin Heinrich, verklaarden in een verklaring dat de acties van burgerwachtengroepen “niet getolereerd kunnen worden.”

De American Civil Liberties Union hekelde de acties van de milities in een brief van donderdag, waarin stond dat de acties neerkwamen op ontvoering door ‘racistische en gewapende burgerwachten’.

Toch waren dergelijke klachten verre van unaniem in de staat. Een prominente New Mexico Republikein, Gavin Clarkson, een voormalig ambtenaar van de Trump-administratie die nu kandidaat is de Amerikaanse Senaat, heeft in maart gemaskerde leden van de groep ontmoet en hun inspanningen geprezen, volgens een video van de ontmoeting die naar Facebook is geüpload.

Maar Clarkson zei zaterdag op Twitter dat hij militie-activiteiten veroordeelde. “Gemaskerde militiemannen zijn de antithese van hoe een vrije republiek eruit ziet,” zei hij.

Jim Benvie, woordvoerder van de militie, heeft niet onmiddellijk gereageerd op verzoeken om commentaar over de arrestatie van Hopkins.

De FBI zei in een verklaring dat het politiebureau van Sunland Park, New Mexico, had geholpen met de arrestatie. Hopkins, 69, staat gepland om maandag te verschijnen in het Amerikaanse arrondissementsrechtbank in Las Cruces, New Mexico.

Hopkins, wiens woonplaats is in Flora Vista in het noordwesten van New Mexico, was al onder de controle gekomen van groepen die rechtse milities volgen in de Verenigde Staten. Hij werd in 2006 veroordeeld voor het imiteren van een officier en voor het bezit van een vuurwapen, volgens The Daily Beast.

Ondanks de recente kritiek op haar activiteiten in New Mexico, behoudt de militie onder leiding van Hopkins een groot bereik op Facebook en YouTube.

Sprekend met iemand die een stemvervormer gebruikt terwijl hij een gasmasker draagt, verscheen Hopkins in november op een extreemrechts YouTube-kanaal. Hij beweerde in contact te zijn met president Donald Trump na een toevallige ontmoeting in een casino in Las Vegas.

Bron:

Leader of right-wing militia arrested by FBI ‘for detaining migrant families at gunpoint in New Mexico’

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.174 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

2 Comments on Leider van rechtse militie door de FBI gearresteerd ‘wegens het vasthouden van migrantengezinnen onder bedreiging van een wapen in New Mexico’

  1. Ik zal niks over de FBI zeggen. Nederland levert je sneller uit dan je kutjebef kan zeggen.

    Like

  2. Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s