Nieuw

Oostenrijk neemt maatregelen om de anonimiteit van het internet te elimineren

Wie in Oostenrijk in de toekomst commentaar op het internet wil schrijven, kan dat in de toekomst niet meer anoniem doen. Volgens een nieuw wetsvoorstel “Nauwkeurigheid en Verantwoordelijkheid Online” moeten gebruikers gedwongen worden hun voor- en achternaam en adres te geven aan degenen die het platform waarop zij commentaar willen geven. Als de autoriteiten een onderzoek instellen, bijvoorbeeld naar laster, dan wordt de exploitant verplicht om de informatie openbaar te maken.

Commentaar kan nog steeds worden geschreven onder het pseudoniem, aldus Mediaminister Gernot Blümel van de partij ÖVP, die de regering leidt.

De wet treedt in 2020 in werking en zou van toepassing zijn op alle platforms met meer dan 100.000 gebruikers, inkomsten van meer dan 500.000 euro per jaar of staatssteun van meer dan 50.000 euro.

Hoe de platforms ervoor kiezen om de gebruikers te identificeren is aan hen, maar sinds het begin van het jaar zijn alle SIM-kaarten in Oostenrijk geregistreerd met een foto-ID, dus twee-factor verificatie met een telefoonnummer zou moeten werken.

E-commerce platforms zijn uitgezonderd, evenals platforms die geen geld verdienen aan hun inhoud of reclame.

Velen zijn kritisch
IT-jurist Markus Dörfler bekritiseerde de wet met dat “het in de echte wereld niet vereist wordt om geïdentificeerd te worden als een preventieve maatregel” en ziet de wet als een stap in de richting van censuur.

Hij voegde er ook aan toe dat het Europees Hof van Justitie heeft verklaard dat “algemene en willekeurige bewaring van gegevens” niet is toegestaan en dat het een inbreuk is op de persoonlijke levenssfeer.

– Er is een potentieel voor een gigantisch controlemechanisme om de politieke opvattingen in Oostenrijk te volgen, aldus Nikolaus Forgó, jurist en hoogleraar technologie aan de Universiteit van Wenen.

Een andere IT-expert, Lukas Feiler van advocatenkantoor Baker McKenzie, is van mening dat het wetsvoorstel in strijd is met de EU e-commerce richtlijn. Hij vertelde in een interview dat exploitanten zich alleen hoeven te houden aan de wetten van het land waar ze gevestigd zijn. Daarom kan Oostenrijk geen wetten invoeren die strenger zijn dan die in het land van oorsprong van de exploitant.

Verschillende partijen in Oostenrijk hebben ook kritiek geuit op het wetsvoorstel, waaronder de Groene Partij, SPÖ en NEOS samen met verschillende organisaties op het gebied van digitale rechten.

Bron:

Government Seeks to Eliminate Internet Anonymity – With Severe Penaltie
Österrike tar steg för att eliminiera anonymiteten på internet

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.177 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (8211 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

2 Comments on Oostenrijk neemt maatregelen om de anonimiteit van het internet te elimineren

 1. Jack vanderVeen // april 21, 2019 om 06:42 //

  op internet is niets meer geheim. ook niet onze comments hier bij FENIXX.
  men kan nog een kleinigheidje er aan doen: VPN (tegen betaling) en pseudoniem.
  dan moet men meer moeite doen om je te ontmaskeren.
  doch met standaard internetaansluitng, zonder VPN en onder eigen naam, kan iedereen meelezen hetgeen je hier bij FENİXX intikt.
  Althans is mij enige tijd geleden gebleken. Of dit nu nog zo is?
  onder Yoors sowieso wel helaas, ook Youtube. en ook FENİXX komt tevoorschijn, alsook andere sites waar ik steevast reageer onder pseudoniemen.
  sociale media sites heb ik in zijn geheel afgeschaft, dus die connecties zijn er absoluut (niet meer).
  mijn conclusie: internet is een volledig open boek. afschuwelijk.

  Like

 2. walterh66 // april 22, 2019 om 07:36 //

  Halverwege richting de Gulag ligt censuur.

  Like

1 Trackback / Pingback

 1. Oostenrijk neemt maatregelen om de anonimiteit van het internet te elimineren – LekwaalMedia.nl

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s