Nieuw

Rabbijn zegt dat de brand in de Notre Dame wraak is voor het verbranden van de Talmud in de 13e eeuw

"Het christendom is onze grootste vijand in de geschiedenis"

Foto Twitter.

Shlomo Aviner, die in de jaren zestig vanuit Frankrijk naar Israël verhuisde, suggereert dat het vuur dat de iconische kerk heeft vernietigd misschien een goddelijke vergelding is geweest voor het verbranden van Joodse manuscripten in 1242.

Een prominente religieus-zionistische rabbijn die bekend staat om zijn extremistische opvattingen stelde woensdag voor dat de brand die de beroemde Notre Dame kathedraal in Parijs eerder deze week heeft geteisterd, mogelijk een goddelijke vergelding is geweest voor de massaverbranding van Talmoed-volumes door Franse katholieke priesters in de stad acht eeuwen eerder.

Rabbijn Shlomo Aviner, de rabbijn van de nederzetting Beit El en hoofd van de Ateret Yerushalayim yeshiva, zei dat Joden geen brandstichting tegen kerken mogen plegen, maar ook dat het niet de plicht is om bedroefd te zijn door de brand, die de befaamde 12de-eeuwse kathedraal heeft geruïneerd.

Hij maakte de opmerkingen op de religieus-zionistische website Srugim als onderdeel van een vraag- en antwoord column (Hebreeuws).

Nadat hij in eerste instantie de bewering had geuit dat het Notre Dame brand een goddelijke wraakactie was, omdat “wij de geheimen van God niet kennen”, ging Aviner verder met te zeggen dat het “mogelijk was om dat te zeggen”.

Het christendom, legde hij uit, “is onze grootste vijand in de geschiedenis. Ze probeerden ons te bekeren met argumenten en met geweld, voerde een inquisitie tegen ons uit, verbrandden de Talmoed, uitwijzingen, pogroms. Westers antisemitisme komt voort uit de haat van het christendom tegen de ‘moordenaars van God’. Het had ook een rol in de Holocaust”.

Hij suggereerde dat het vuur van de Notre Dame een goddelijke vergelding zou kunnen zijn voor het massaal verbranden van Talmoed-manuscripten bij de kathedraal in 1242, na een Talmoedisch dispuut.

Talmoed verbranding in Parijs

“De eerste grote Talmoedverbranding vond plaats in Parijs, precies daar op het plein van de Notre Dame,” schreef Aviner. “Het was het resultaat van het proces in Parijs waarin Joodse wijzen gedwongen werden om met christelijke wijzen te debatteren, en het resultaat was het verbranden van de Talmoed. Volumes van de Talmoed werden in 20 karren gebracht en daar verbrand, 1.200 Talmud-volumes. Dus [het vuur toont] ‘er is gerechtigheid en er is een rechter’, ‘schreef hij, het citaat een verwijzing in de joodse religieuze literatuur naar goddelijke gerechtigheid.

De discussie van Parijs in 1240, waarin rabbijnen werden gedwongen om beschuldigingen te verdedigen dat de Talmoed antichristelijk was, werd door middeleeuwse joden herdacht als een traumatische gebeurtenis. Het publieke “proces” culmineerde in de verbranding van ongeveer 1200 delen van de Talmoed en andere Joodse heilige teksten in 1242 in Parijs.

In een periode voor de uitvinding van de boekdrukkunst betekende de vernietiging van zoveel manuscripten een aanzienlijke tegenslag voor de Joodse kennis in de regio.

Aviner, die in de jaren zestig van Frankrijk naar Israël verhuisde, is een vooraanstaand en productief schrijver en commentator van de actualiteit en heeft vaak radicale standpunten verdedigd die hij in het religieuze recht verankerd houdt. Hij heeft beweerd dat de Joodse wet Joden verbiedt om appartementen in Israël aan Arabieren te verhuren – een claim die door veel andere religieus-zionistische rabbijnen aan de kaak wordt gesteld – en hij heeft gepleit voor de zogenaamde “bekeringstherapie” voor homo’s.

Hoewel hij zei dat hij geen steun gaf aan brandende kerken in het buitenland, beweerde Aviner dat de “kwestie ingewikkelder is” in Israël en noemde hij het Christendom een afgodenreligie.

“De [antizionistische] Satmar Rebbe schreef in een van zijn argumenten tegen de terugkeer naar het land Israël dat er een verbod is om kerken te verbranden, en dat het nalaten om dat te doen een overtreding is – en daarom, omdat Joden niet op het punt stonden om kerken te verbranden, moeten ze niet naar het land Israël emigreren.

Aviner zei ook dat het verbranden van kerken geen geweldige oplossing is, omdat de brandstichters hierdoor onbewust de kerk in staat stellen om opnieuw te bouwen.

Het bouwen van een kerk in het land Israël “is een grotere overtreding dan er een intact te laten”, beweerde hij.

De laatste jaren is er een golf van van vandalisme ontstaan tegen christelijke kerken in Israël door verdachte joodse extremisten en terroristen. Zij zijn op grote schaal veroordeeld door Israëlische leiders en anderen, maar de pogingen om de daders te identificeren en te vervolgen, die geacht worden deel uit te maken van hechte groeperingen van extreemrechtse activisten, zijn grotendeels vruchteloos gebleken.

In februari 2015, bijvoorbeeld, vonden functionarissen van de Dormition Abbey in Jeruzalem delen van het seminarie verbrand, samen met Hebreeuwse haatleuzen die op de muren zijn gegraffitieerd. Boodschappen omvatten “dood aan christenen”, “dood aan Arabieren” en “Jezus is een aap”.

De Dormition Abbey ligt naast het Cenakel buiten de Zion Gate van de Oude Stad, een complex dat door Joden wordt vereerd als de plaats waar het graf van Koning David zich bevindt en door Christenen als de kamer van het Laatste Avondmaal. Het is de plaats geweest van talrijke graffitiaanvallen in de afgelopen tien jaar. In 2014, uren nadat paus Franciscus in de benedictijnenabdij, waar de christenen geloven dat de Maagd Maria stierf, de mis vierde, staken brandstichters de compound in brand en veroorzaakten kleine schade.

Bron:

Times of Israel >>

En hij was niet de enige:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.176 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1138 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

5 Comments on Rabbijn zegt dat de brand in de Notre Dame wraak is voor het verbranden van de Talmud in de 13e eeuw

 1. Jack vanderVeen // april 19, 2019 om 17:48 //

  Nummer twee die denkt dat engeltjes echt onder ons zijn. En de duivel daarvan mee profiteert.

  Die brand? Menselijk falen geholpen door aanwezigheid van techniek of een gestoorde die fikkie heeft gestoken.

  Like

 2. Jack vanderVeen // april 19, 2019 om 17:50 //

  Gestoken, i.p.v. gestookt, daar er momenteel veel mensen uit bepaalde hoek in Europa de behoefte hebben om met messen eropuit te trekken en soms eentje met benzine.

  Like

 3. Geronimo // april 19, 2019 om 18:10 //

  Al op gelet dat het altijd religieuze steenezels zijn die menen dat hun God de God van anderen eens een lesje heeft willen spellen.
  In feite is dat heerschap in zijn religieuze waanzin geen haar beter dan gelijk welke imam van de haatideologie bij uitstek. Die denken ook altijd zo.
  Het mensdom, jawel, met de klemtoon op de tweede lettergreep.

  Like

 4. Johan P // april 19, 2019 om 21:20 //

  ROFLMAO
  Zelfs voor een rabbijn is dit wel erg dom. Als God zou bestaan zou hij dan echt 8 eeuwen wachten om het verbranden van geschriften te vergelden? Als dat zijn reactietijd zou zijn dan zouden de joden nu nog steeds als slaven in Egypte leven.

  Like

 5. Hopelijk is dit het vuurtje dat er voor zorgt dat er een begin wordt gemaakt met het verwijderen van alles wat islam is uit Europa.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s