Nieuw

Waarom kust de paus de voeten van deze man?

Afrikaanse ex-krijgsheer voor het gebed in Rome

Salva Kiir was ooit een rebellenleider in Zuid-Soedan. Tegenwoordig is hij de president van het land, dat al jaren geplaagd wordt door een burgeroorlog – en gaat de paus voor hem op zijn knieën.

Zuid-Soedan is pas sinds 2011 een onafhankelijke staat. Na tientallen jaren van conflict scheidde het olierijke Zuid-Soedan zich af van het arme Noorden, dat vervolgens de naam “Soedan” voor zichzelf opeiste. De vrede duurde niet lang: in 2013 brak in Zuid-Soedan een burgeroorlog uit die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Paus Franciscus probeert nu met een zeer ongebruikelijk gebaar vrede te brengen in het verscheurde, overwegend christelijke land: Tijdens een bezoek van de leiders van de conflictpartijen in het Vaticaan ging hij op zijn knieën voor beide partijen, kuste hij hun voeten – en verloor zelfs zijn pet, de zogenaamde Pileolus.

Cadeau van George W. Bush.
De Zuid-Soedanese burgeroorlogspartijen zijn aan de ene kant het leger van de voormalige rebellenleider en huidige president van het land, Salva Kiir. Zijn handelsmerk is een zwarte cowboyhoed, die hij ooit kreeg van de voormalige Amerikaanse president George W. Bush. Kiir behoort tot het Dinka-volk en controleert het westen van het land en de hoofdstad Juba.

Zijn tegenstander is voormalig vicepresident Riek Machar, die behoort tot het Doc-Nuer volk en gebieden in het oosten van Zuid-Soedan controleert. Zij leiden beiden de twee grootste etnische groepen in hun land.

De burgeroorlog in Zuid-Soedan heeft volgens schattingen al honderdduizenden levens gekost. Ongeveer vier miljoen mensen zijn op de vlucht in het land en in de buurlanden. In Zuid-Soedan is de hongersnood een terugkerend probleem als gevolg van de burgeroorlog.

Blijf in vrede
De “spirituele retraite” met paus Franciscus vond op woensdag plaats en volgens het Vaticaan was dit een “vruchtbare gelegenheid tot bezinning en gebedd”. Francis zei tegen de twee krijgsheren: “Aan u die het vredesverdrag heeft ondertekend, vraag ik als een broeder: blijf in vrede. Ik vraag je uit het diepst van mijn hart, laten we verder gaan.”

Of de gebeden verhoord zullen worden, valt nog te bezien. Het is optimistisch dat er op 12 mei een overgangsregering zal worden geïnstalleerd. Maar de twee leiders verliezen hoe langer hoe meer de controle over hun grondgebied – veel van hun gevechtstroepen hebben nu zelfverzekerde krijgsheren aan de top. Zij worden steeds onafhankelijker en profiteren financieel van de burgeroorlog omdat zij de rijke natuurlijke hulpbronnen van het land op eigen kracht exploiteren.

Bron:

Weshalb küsst der Papst diesem Mann die Füsse?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.174 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

6 Comments on Waarom kust de paus de voeten van deze man?

 1. trebor2110 // april 18, 2019 om 23:10 //

  Waarom moet je als paus labiel zijn ik heb volgens mij nog nooit een heldere paus mee gemaakt . Bedankt voor die bloemen

  Like

 2. Jack vanderVeen // april 19, 2019 om 06:26 //

  Fetishisme voor zweetpoten een andere verklaring heb ik er niet voor.

  Like

 3. Hielenlikkende paus? 😉

  Like

 4. Zeer gênante vertoning, de misplaatste kruiperij is nummer zoveel van de verkeerde beslissingen die deze paus neemt.

  Liked by 1 persoon

 5. vonpuffelen // april 19, 2019 om 11:09 //

  Omdat het een jesuit is.

  “I furthermore promise and declare that I will, when opportunity present, make and wage relentless war, secretly or openly, against all heretics, Protestants and Liberals, as I am directed to do, to extirpate and exterminate them from the face of the whole earth; and that I will spare neither age, sex or condition; and that I will hang, waste, boil, flay, strangle and bury alive these infamous heretics, rip up the stomachs and wombs of their women and crush their infants’ heads against the walls, in order to annihilate forever their execrable race. That when the same cannot be done openly, I will secretly use the poisoned cup, the strangulating cord, the steel of the poniard or the leaden bullet, regardless of the honor, rank, dignity, or authority of the person or persons, whatever may be their condition in life, either public or private, as I at any time may be directed so to do by any agent of the Pope or Superior of the Brotherhood of the Holy Faith, of the Society of Jesus.”

  http://www.reformation.org/jesuit-oath.html

  Like

 6. Mijn 2 centen. Omdat het een gek is. Waarom wordt toch iedereen zo overschat. Massaal minderwaardigheidscomplex?

  Dus ik hou het op een gek. Meer kan ik er niet van maken.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s