Nieuw

Spaanse immigratie-kritische partij Vox uitgesloten van TV-debat

Santiago Abascal (Vox) - Foto: Facebook

De Spaanse verkiezingscommissie heeft de extreemrechtse Vox-partij verboden om deel te nemen aan het enige bevestigde tv-debat voor de verkiezingen van 23 april.

De controversiële, anti-immigratiepartij heeft bij de recente regionale verkiezingen een verrassende overwinning behaald.

Het Spaanse Atresmedia-netwerk koos de partij ervoor om zich op 23 april bij de vier belangrijkste nationale partijen aan te sluiten voor een debat.

De kiescommissie oordeelde echter dat de toetreding van Vox een schending van de kieswet zou betekenen.

Het netwerk zei dat het de uitspraak zou respecteren, maar bleef bij zijn besluit om Vox in het debat te betrekken.

“Atresmedia beweert dat een debat tussen vijf kandidaten van de grootste journalistieke waarde is en het meest relevant voor de kiezers”, aldus het netwerk in een verklaring na de uitspraak.

De huidige premier van Spanje, Pedro Sánchez, had ermee ingestemd om deel te nemen aan het vijfpartijendebat van het particuliere netwerk – met inbegrip van Vox – in plaats van de vierpartijenoptie die door een publieke omroep wordt voorgesteld.

De kiescommissie oordeelde echter dat de opname van Vox niet “proportioneel” was volgens het verkiezingsreglement, omdat het geen zetels in het nationale parlement heeft en een zeer klein percentage van de stemmen in de laatste algemene verkiezingen heeft gekregen.

Vox’s leider Santiago Abascal reageerde tegendraads op Twitter.

“Het is duidelijk wie in Spanje nog steeds de baas is: de separatisten. Tot 28 april. Omdat een grote overwinning voor #LongLiveSpanje zal zien dat de partijen die onze coëxistentie, grondwet en vaderland willen vernietigen, verboden worden”, zei hij.

Verschillende kleinere partijen hadden gevraagd om in het debat te worden opgenomen, gebaseerd op eerdere verkiezingsresultaten.

De stemming van 28 april wordt beschouwd als een strijd tussen de gevestigde partijen, Catalaanse en Baskische nationalisten en Vox.

Wie zijn Vox?
Opgericht in 2014, worstelde de partij om een impact te maken op het politieke landschap van Spanje tot het 12 parlementaire zetels won in Andalusië in december, waar de verwachting was dat het er vijf zou winnen.

Vox is belachelijk gemaakt als extreem-rechts en populistisch, anti-immigrant en anti-islam, maar haar leider Santiago Abascal gelooft dat de recente golf van steun komt omdat het “in de pas loopt met wat miljoenen Spanjaarden denken”.

De leiders verwerpen het extreem-rechtse label en houden vol dat het een partij van “extreme noodzaak” is in plaats van extremisme. De algemene steun voor het lidmaatschap van Spanje van de EU, zegt het, onderscheidt het van vele populistische en extreem-rechtse bewegingen in Europa.

De partij stelt voor om “Spanje weer groot te maken” en critici hebben haar ideologie beschreven als een nationalistische terugval op de dictatuur van Francisco Franco.

Bron:

Spanish far-right Vox party banned from TV debate

Zie ook:

Nieuwe rechtse partij VOX treedt toe tot regering Andalusië – nadat het de eis om buitenlanders te repatriëren inslikt

Rechtervleugel in Spanje is booming – een aardverschuiving komt eraan in mei

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.174 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

1 Comment on Spaanse immigratie-kritische partij Vox uitgesloten van TV-debat

  1. Ook in Spanje lopen er dus landverraders rond. Geen nood, het tij begint zich langzaam maar zeker te keren!

    Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s