Nieuw

Notre-Dame brand: Internationale oproep aan architecten om nieuwe spits te ontwerpen

Frankrijk nodigt architecten uit de hele wereld uit om hun ontwerpen in te dienen voor een nieuwe torenspits die bovenop een gerenoveerde Notre-Dame kathedraal komt te staan.

Premier Edouard Philippe vertelde de verslaggevers dat ze hoopten op “een nieuwe torenspits die is aangepast aan de technieken en de uitdagingen van onze tijd”.

De torenspits van het 850 jaar oude gebouw werd volledig verwoest in de brand.

Ondertussen luidden er woensdag in heel Frankrijk kathedraalklokken uit solidariteit met Notre-Dame.

Ze klonken om 16:50 GMT om het exacte moment te markeren waarop de brand op maandag precies begon.

De volledige kathedraal was slechts enkele minuten verwijderd van totale vernietiging, hebben de ambtenaren gezegd.

Veel van het Parijse gebouw – met inbegrip van de beroemde torens – is echter bewaard gebleven, en de gedachten zijn nu gericht op de reconstructie van wat verloren is gegaan.

President Emmanuel Macron zwoer dat het “nog mooier” zou worden herbouwd en voegde eraan toe dat hij wilde dat het werk binnen vijf jaar zou zijn voltooid – hoewel deskundigen waarschuwen dat de wederopbouw tientallen jaren kan duren.

De spits die in de vlammenzee werd vernield, werd aan de kathedraal toegevoegd tijdens een 19de-eeuws restauratieproject onder leiding van de Franse architect Eugene Viollet-le-Duc.

Maar de heer Philippe vroeg zich af “of we de torenspits zoals Viollet-le-Duc… of dat we, zoals vaak het geval is in de evolutie van het erfgoed, Notre-Dame een nieuwe torenspits moeten geven”.

De brand, die maandagavond begon en pas bijna 15 uur later volledig gedoofd was, vernielde het grootste deel van het dak van de kathedraal en leidde tot het instorten van de beroemde torenspits.

Bron:

Notre-Dame fire: International call for architects to design new spire

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.174 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

7 Comments on Notre-Dame brand: Internationale oproep aan architecten om nieuwe spits te ontwerpen

 1. “een nieuwe torenspits die is aangepast aan de technieken en de uitdagingen van onze tijd”

  Nou dan weet je het al. Dat wordt weer zo’n zielloos lelijk gedrocht.

  Like

 2. Like

 3. Ik niet trouwens.

  Ik zou het accepteren als er geen moskeeën en synagogen meer zouden zijn in Frankrijk, én er op alle overblijvende moskeeën en synagogen ter wereld een kruis zou staan.

  Like

 4. Zeker een minaret met speakers .

  Like

 5. Gladiator // april 18, 2019 om 11:41 //

  En ze vragen maar aandacht in DE WERELD om eenieder met de neus op de feiten (wel de verkeerde) te drukken…..

  De NOTRE DAME is aangestoken door het terroristenregime in Frankrijk, dus ik bedoel door op in opdracht van Macronnetje!!!!

  Wie me godverdomme met overtuiging probeert wijs te maken dat in Parijs maar 1 spuit op hoogwerker aanwezig is en daarbij ook nog eens erbij probeert deze onzin nog eens uit te breiden met de volslagen onzin dat hout wel goed brand natuurlijk, niet in overweging nemende dat hout wat zo oud is als dit nagenoeg niet in brand te steken is…..

  Heb in mijn leven al heel wat vuurtjes gestookt en laat ik duidelijk zijn, eiken en vooral OUD EIKEN krijg je bijna niet in de fik, eigenlijk bijna NOOIT!!!

  Maar we kunnen misschien toch maar beter de MSM geloven want die liegen natuurlijk nooit en hebben zodoende een hele goede naam opgebouwd!!!

  De Notre Dame beste mensen is zonder enig twijfel mijnerzijds AANGESTOKEN……

  Capiche….

  En dit betekend dan ook nog eens naar mijn bescheiden mening dat de eindronde is ingezet door……………ehhhhh…….tja, dat moge nu toch onderhand wel eens meer dan duidelijk zijn!!! Of niet soms!!!

  Avé,

  Gladiator
  ps ik zou me maar vast beginnen voort te bereiden op de megaklap die recht voor de deur staat maar in Pompeii geloofde men de onheils voorspellers ook niet en zie……..

  Like

 6. Like

 7. Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s