Nieuw

Kindbruiden in Afrika worden op Facebook geadverteerd en aan oude mannen verkocht

foto slechts ter illustratie - pixabay

Monica, 16, is een van de twee zussen die als vrouw worden verkocht aan mannen die hun foto’s op de Facebook-pagina van hun vader hebben gevonden en contact met hem hebben opgenomen. Zij en haar 14-jarige jongere zus wilden nooit trouwen voordat ze hun middelbare school hadden voltooid in Ogbakoko, een klein dorpje in het lokale bestuursgebied van Obanliku in de deelstaat South-Central Cross River in Nigeria. Maar de tienerzusjes werden het slachtoffer van een cultuur waarin kleine meisjes, sommigen zo jong als 10, de facto aan slavernij onderwerpt door een traditie die ‘geldhuwelijk’ wordt genoemd.

De zusters behoren tot de Becheve-gemeenschap, een grote stam van 17 dorpen in Obanliku, waar er een lange traditie bestaat waarin jonge meisjes – vaak aangeduid als “geldvrouwen” of “geldvrouwen” – worden verkocht in ruil voor voedsel, vee of geld, of om schulden te betalen.

Net als honderden, of misschien wel duizenden meisjes uit de Becheve-clan die het slachtoffer zijn van geldhuwelijken, werden Monica en haar zus verkocht zonder hun toestemming. Hun vader wilde de schuld die hij aan een ver familielid verschuldigd was laten kwijtschelden. De twee zusters trouwden een maand later met mannen die ze helemaal niet kenden en die oud genoeg waren om hun grootvader te zijn.

Hun respectieve echtgenoten kwamen in contact met hun vader na het zien van de Facebookpagina waar hij foto’s van zijn zes dochters postte om de aandacht van zijn stamleden te trekken. De mannen van de clan hebben ontdekt dat de nieuwe technologie helpt om hun oude, uitbuitende tradities uit te breiden en uit te breiden.

In de Becheve-gemeenschap nemen de ouders van de geldbruiden de meisjes meestal mee naar mannen die het zich kunnen veroorloven om voor hun dochters te betalen wanneer ze denken dat ze geschikt zijn voor het huwelijk, of wachten tot geïnteresseerde mannen de hand van hun dochter vragen om te trouwen. Maar in de afgelopen maanden wenden gezinnen die zo wanhopig zijn om hun kinderen weg te geven voor geld, zich tot Facebook, zodat hun verwanten ze kunnen bekijken.

In feite gebruiken ze Facebook, heel letterlijk, als facebook, hoewel de eigenlijke uitwisseling van geld of goederen niet online plaatsvindt.

Woordvoerders van Facebook zeiden, toen The Daily Beast contact met hen opnam, dat ze niet bekend waren met het fenomeen zoals dat in de Becheve-gemeenschap wordt beoefend.

Rapporten over het gebruik van Facebook als instrument om het kinderhuwelijk te vergemakkelijken zijn niet uniek voor Nigeria. Afgelopen november kwam het sociale mediaplatform onder vuur te liggen na berichten over de verkoop van een 16-jarig meisje in Zuid-Soedan. Het slachtoffer was getrouwd nadat haar vader, in ruil voor zijn dochter, 530 koeien, drie Land Cruiser V8 auto’s en $10.000 had gekregen. Op de tiener werd naar verluidt door vijf mannen geboden, waaronder hoge ambtenaren van de Zuid-Soedanese regering.

Maar de geldvrouwen van Becheve krijgen zelden publiciteit en hebben het vaak erg moeilijk, ze zijn in feite bezit. Ze mogen meestal niet naar school en kunnen aan een andere man worden gegeven als hun echtgenoten dat wensen. Als de man van een geldvrouw overlijdt, wordt zijn nabestaande haar nieuwe man. Het gebruik van Becheve eist dat als een geldvrouw sterft zonder dat ze een kind krijgt, haar ouders een ander meisje in het gezin kunnen brengen om haar te vervangen. Ongeacht de behandeling die ze krijgt in het huis van haar man, moet een geldvrouw niet teruggaan naar haar ouders.

“De praktijk is bedoeld om de status van de mannen in de Becheve-gemeenschap te verbeteren”, vertelde Magnus Ejikang, een lokale leider in Ogbakoko, aan The Daily Beast. “Hoe meer bruiden je hebt, hoe meer respect je krijgt in de gemeenschap.”

Facebook is enorm populair in Nigeria: ongeveer een vijfde van de 98 miljoen internetgebruikers van het land is aangesloten op de site. Maar op het platteland, zoals in de Becheve-gemeenschap, waar de alfabetiseringsgraad onder ouderen niet zo hoog is, is het sociale-mediaplatform vooral populair onder jongeren, die de grootste eigenaars zijn van smartphones. Activisten zeggen dat jongeren in de clan het brein zijn achter mannen die op Facebook op zoek zijn naar geldvrouwen.

In de Becheve-gemeenschap is de praktijk van het kinderhuwelijk diep geworteld in de gewoontes en tradities van de Becheve-gemeenschap. Hoewel de voorvechters van de rechten toegeven dat het een uitdaging zal zijn om de eeuwenoude traditie te veranderen, geloven ze toch dat de omvang van de praktijk gemakkelijk kan worden verminderd.

Bron:

Child Brides in Africa Are Advertised on Facebook and Sold to Old Men

Gelukkig is blank nationalisme wél verboden op Facebook, want dat is natuurlijk veel erger.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.214 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10115 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

1 Comment on Kindbruiden in Afrika worden op Facebook geadverteerd en aan oude mannen verkocht

 1. Fransdo // april 11, 2019 om 09:21 //

  Als ik een meelezende AIVD’er zou zijn dan zou ik nu rood aanlopen en me de ogen uit de kop schamen omdat ze hier nu wel op zoek zijn naar lieden die iets over de schreef gaan in hun uitlatingen over bepaalde bevolkingsgroepen inclusief die lieden die de promoters van die multikulsamenleving iets slechts toewensen maar tegelijkertijd dit soort kinderhandel en pedofilie met de mantel der multiculturele liefde bedekken wetende dat ook zij thans nog deel uitmaken van een overwegend Links verderfelijke samenleving.

  Ik zou me daar als AIVD’er in ieder geval niet lekker bij voelen maar misschien komt dat ook omdat ik wel een geweten heb terwijl dat bij AFA-fans en fans van ‘als je Thierry dood wilt schieten zeg dan paf’ in iets mindere mate het geval is.

  Terecht zegt het artikel dan ook dat blank nationalisme, oftewel liefde voor de eigen cultuur, kennelijk wel verderfelijk is, waarom weet niemand overigens, terwijl dit soort malafide praktijken met de mantel der multiculturele liefde worden bedekt.

  Kan het nog walgelijker AIVD?

  Like

1 Trackback / Pingback

 1. Kindbruiden in Afrika worden op Facebook geadverteerd en aan oude mannen verkocht – LekwaalMedia.nl

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s