Nieuw

Libië: Op weg naar een nieuwe burgeroorlog

Sinds de val van en de moord op Khadafi is Libië niet tot rust gekomen. Nu dreigt er een nieuwe oorlogsuitbraak nadat de troepen van generaal Haftar naar Tripoli zijn opgetrokken.

Toen de NAVO-bommen de oppositie-milities hielpen de omverwerping van het staatshoofd Muammar al-Gaddafi ten uitvoer te brengen, beseften oplettende waarnemers dat het geen goed einde zou brengen. Tegenwoordig heeft het Noord-Afrikaanse stam- en clanland meerdere “regeringen” die de heerschappij over Libië als geheel opeisen. Onder hen was de “regering van nationale eenheid” in de hoofdstad Tripoli, die erkend werd door de Verenigde Naties, maar slechts een klein deel van het land kon beïnvloeden.

Troepen die trouw zijn aan de leider in Oost-Libië, generaal Khalifa Haftar, trokken naar het westen in de richting van de hoofdstad Tripoli in een hernieuwde confrontatie tussen rivaliserende regeringen. Dit zou kunnen escaleren en de olieproductie en -export van Libië opnieuw kunnen verstoren. Haftar leidt een zelfverklaard Libisch Nationaal Leger (LNA) met een basis in de oostelijke stad Benghazi. De LNA is de belangrijkste tegenstander van de door de VN gesteunde Libische regering in de westelijke hoofdstad Tripoli.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres, die op dit moment in Libië is om rivaliserende leiders uit het hele land bijeen te brengen voor een nationale verzoeningsconferentie, twitterde: “Ik maak me grote zorgen over de militaire beweging die in Libië plaatsvindt en het gevaar van confrontatie. Er is geen militaire oplossing. Alleen een interne Libische dialoog kan de Libische problemen oplossen. Ik roep op tot kalmte en terughoudendheid bij de voorbereiding van mijn ontmoeting met de Libische leiders in het land.

Het olierijke Libië, verscheurd tussen een door de VN gesteunde regering in Tripoli en een alternatieve regering en instellingen in het oosten (om nog maar te zwijgen van de vele kleinere milities en tegenregeringen), kon de jaren van politieke crisis van deze maand oplossen door één enkele regering te creëren, zei Haftar slechts een paar dagen geleden.

Sinds de val van Khadafi in 2011 heeft de verdeling van het politieke landschap in Libië geleid tot veelvuldige aanvallen op olievelden en energie-infrastructuur door verschillende groepen. Libië heeft al jaren moeite om zijn olieproductie op meer dan 1 miljoen Bpd te houden, tegenover 1,6 miljoen Bpd voor het begin van het conflict. De vier oliehavens in de zogenaamde oliehalvemaan in het oosten en de grote olievelden in het oosten en de grote olievelden daar, worden gecontroleerd door strijdkrachten die loyaal zijn aan Haftar. Dit zorgt ervoor dat Haftar aanzienlijk meer financiële middelen heeft dan de eenheidsregering in Tripoli.

Wat gaat er nu gebeuren? Als de gevechten zouden intensiveren, zou een nieuwe uitbraak van een burgeroorlog in een toch al zeer onrustig en onveilig land zeer waarschijnlijk zijn.

Bron:

Libyen: Auf dem Weg in einen neuen Bürgerkrieg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.197 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

5 Comments on Libië: Op weg naar een nieuwe burgeroorlog

 1. Het Zonnetje in huis. // april 8, 2019 om 16:42 //

  De sterkste zal boven drijven,waarom moest Moammar Ghadaffi weg?Hij hield de fanatieke islamisten onder de duim!

  Like

 2. skeeter // april 8, 2019 om 17:18 //

  Het Zonnetje in huis. Kun je die smerige aap van de white house van toen nog effe hartelijk bedanken. Ja die kaffer was heilig heel europa kwijlde ervan. Nu is Libie een tering zooi geworden en het zoveelste olie hell hole waar de olie oppbrengst in wapens wordt omgezet om te bewijzen wie de goorste pedofiel aanhanger is. Het enige wat je kan hopen is dat de invasie kaffers het moeilijker krijgen om te passeren.

  Like

 3. waar is Gadaffie als je hem nodig hebt ?

  Like

 4. Akkafietje // april 9, 2019 om 14:29 //

  Weer een kans voor Merkel, kan ze weer een miljoen barbaren binnen halen

  Like

 5. De VS zat daar alleen maar met een leger om zijn belangen te verdedigen. Generaal Haftar, die bij de CIA heeft gewerkt, gaat dat gewoon overnemen.
  Waarschijnlijk met de bekende harde hand.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s