Nieuw

Nederland wijzigt de regels voor NGO-schepen – Sea Watch voorlopig uitgeschakeld

De klacht van de Duitse NGO: “Nederland verandert de regels om ons te blokkeren”. De maatregel treedt vandaag in werking.

Een verandering in de wet. Een bepaling van de Nederlandse minister die “ernstige gevolgen zal hebben voor Sea Watch en voor de andere NGO’s” die in de Middellandse Zee varen en de Nederlandse vlag voeren: deze zal vandaag van kracht worden en volgens humanitaire organisaties zou het een manier zijn om “actoren van het maatschappelijk middenveld te voorkomen” om hun reddingsoperaties uit te voeren”.

Dat wil zeggen, om immigranten naar Europa (of Italië) te brengen.

“Na het geplande onderhoud te hebben voltooid en op 15 maart de zoveelste inspectie, en op 17 maart opnieuw, met succes te hebben doorstaan, was de Sea-Watch 3 klaar om terug te keren naar het SAR-gebied”, schrijft de Duitse NGO vandaag in een notitie die in de afgelopen maanden verschillende botsingen met Italië heeft gekend. Het schip was geblokkeerd in de haven van Italië, waar 32 onregelmatigheden werden vastgesteld. Vervolgens werd de blokkade opgeheven en Sea Watch verliet de Italiaanse havens, maar onderging verdere inspecties door de Nederlandse autoriteiten. De Nederlandse regering heeft vervolgens besloten haar wetgeving aan te passen en strengere regels op te leggen aan solidariteitsschepen die reddingsacties in de Middellandse Zee willen uitvoeren.

“Totdat de Nederlandse overheid de garantie heeft dat ze voldoet aan de strengere technische eisen van de nieuwe code – schrijft de NGO – wordt Sea-Watch gedwongen haar missie op te schorten en wordt ze onderworpen aan nieuwe voorwendselprocessen. Voor Johannes Bayer, voorzitter van Sea-Watch, is het besluit van Nederland “onaanvaardbaar”, omdat het zou proberen “ons werk te ondermijnen terwijl we voortdurend aantonen dat we een volledig uitgerust schip hebben dat de verplichte veiligheidsnormen overtreft; zoals bevestigd door dezelfde inspectiedienst ‘Leefomgeving en Transport’ van afgelopen zomer, tijdens de willekeurige aanhouding in de Maltese haven van Valletta”.

“Het ministerie beweert ‘veiligheidszorgen’ te hebben voor de mensen die Sea-Watch aan boord redt en opvangt in afwachting van de toewijzing van een veilige haven – vervolgt Bayer – Wij kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor de onmenselijke situaties van impasse op zee, die opzettelijk door de lidstaten zijn ontstaan. Het blokkeren van ons schip en het rechtvaardigen met de angst voor ‘veiligheid’ is een fundamenteel onlogisch argument als het alternatief is dat mensen verdrinken. De NGO is er zeker van dat de Nederlandse stap “cynisch politiek” van aard is, gezien het feit dat er “tot nu toe geen veiligheidsproblemen of incidenten met betrekking tot de SAR-operaties van NGO’s waren geweest die dit proces hadden kunnen rechtvaardigen”.

Daarom vraagt Sea-Watch “de Nederlandse overheid om de juiste kanalen te gebruiken voor een wetswijziging met betrekking tot schepen die als de onze zijn geclassificeerd”. “Het is zorgwekkend – zo staat in de nota – om te zien hoe een door de politieke noodtoestand versneld wetswijziging is doorgevoerd, met onmiddellijke gevolgen voor Sea-Watch en andere NGO’s, zonder voorafgaande kennisgeving. Er is geen garantie dat het ministerie zich in de toekomst zal onthouden van het opleggen van nieuwe wijzigingen op een ongerechtvaardigde en arbitraire wijze. Sea-Watch stelt de legitimiteit van dit proces en de achterliggende motieven van de Nederlandse staat in vraag”.

Bron:

Migranti, modificate le regole per le navi. E Sea Watch viene bloccata

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.214 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10115 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

2 Comments on Nederland wijzigt de regels voor NGO-schepen – Sea Watch voorlopig uitgeschakeld

  1. En bij overtreding worden de betreffende schepen direct getorpedeerd…

    Like

  2. Worden die linksche klootzakken in Den Haag eindelijk wakker?????

    Like

1 Trackback / Pingback

  1. Nederland wijzigt de regels voor NGO-schepen – Sea Watch voorlopig uitgeschakeld - TeleShit.eu

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s