Nieuw

Franse ‘anti-fake nieuws’ wet keert zich tegen de regering

Het is een situatie die veel mensen kan doen glimlachen: Na enkele weken hard gewerkt te hebben aan de formulering van een zogeheten anti-fake nieuws wet, die bedoeld is om manipulatie van informatie te voorkomen, heeft deze wetgeving zich tegen de regering van president Macron gekeerd.

Twitter heeft besloten om een campagne van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken te blokkeren die de Fransen aanmoedigt om te stemmen bij de Europese verkiezingen. Volgens de regering is het sociale netwerk van mening dat het de Franse wet tegen nepnieuws zou kunnen schenden, meldt 20 Minutes.

De digitale campagne van het ministerie van Binnenlandse Zaken waarin de Fransen worden opgeroepen zich te registreren op de kieslijsten voor de volgende Europese verkiezingen op 25 en 26 mei, heeft een onbedoeld resultaat opgeleverd. Volgens AFP was de Government Information Service (GIS), belast met het besturen van de campagne “#Ouijevote” niet in staat om gesponsorde tweets te publiceren, omdat Twitter van mening was dat een dergelijke campagne in strijd zou kunnen zijn met de Franse wet tegen nepnieuws.

De wet “over de manipulatie van informatie”, ontworpen door Emmanuel Macron en afgelopen najaar aangenomen door het parlement, legt met name de belangrijkste digitale platforms (Google, Facebook, Twitter) op om informatie te verstrekken over de politieke advertenties die zij tegen vergoeding op hun platforms verspreiden om manipulatie en verkiezingsinmenging te voorkomen.

“Twitter weet niet hoe dat vandaag de dag moet”, gaf het management van het GIS toe. Matignon beweert ondertussen dat het een “publieke informatiecampagne is, en geen politieke campagne voor een partij”.

Volgens de Franse wet moeten de promotors het bedrag van de verkiezingsboodschappen openbaar maken en een online register met informatie over de identiteit van de initiatiefnemers van deze verkiezingsadvertenties ter beschikking stellen aan de kiezers.

De nieuwe wet staat ook toe dat een kandidaat of partij zich tot de rechter wendt om een einde te maken aan de verspreiding van “valse informatie tijdens de drie maanden voorafgaand aan nationale verkiezingen, in het geval van onjuiste of misleidende beschuldigingen”. De wet werd op 22 december jl. afgekondigd.

Het sociale netwerk heeft er daarom voor gekozen om een campagne van het ministerie van Binnenlandse Zaken te blokkeren. De minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, riep Twitter echter verontwaardigd op om zijn “prioriteiten” te herzien, met inbegrip van de strijd tegen “inhoud die terrorisme vergoelijkt”.

Bron:

French ‘anti-fake news’ law comes back to bite the government

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.168 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (8175 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

1 Trackback / Pingback

  1. Franse ‘anti-fake nieuws’ wet keert zich tegen de regering – LekwaalMedia.nl

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s