Nieuw

Churchill spande samen met Stalin om Oost-Europa aan de Sovjet-Unie te geven, onthullen geheime documenten

De Britse premier Winston Churchill heeft al in 1944 met Joseph Stalin samengespannen om Oost-Europa aan de Sovjet-Unie over te dragen.

Het Churchill-Stalin-pact werd in het geheim opgesteld tijdens het bezoek van Churchill in 1944 aan Moskou, en is nu voor het eerst aan het publiek getoond in een nieuwe tentoonstelling van het Britse Nationaal Archief, getiteld “Protect and Survive: Groot-Brittannië’s Koude Oorlog onthuld“.

Het handgeschreven document, blijkbaar van Churchill’s hand, bevat ook een vinkje van Stalin, waaruit blijkt dat Stalin akkoord gaat met de distributie van Oost-Europa naar de Sovjet-Unie.

Eerder had Churchill het document al genoemd in zijn memoires uit de Tweede Wereldoorlog, maar alleen terloops en met weglating van alle details.

Volgens een bericht in de krant The Telegraph beschreef Churchill zelf het pact als een “vals document” en zei dat het “over zou komen als “hardvochtig”.

Bovendien, zei Churchill, zouden zijn Amerikaanse bondgenoten “geschokt zijn als ze zagen hoe grof hij het had gezegd”.

De hoofdconservator van de tentoonstelling, Mark Dunton, vertelde de Daily Telegraph dat dit “het resultaat was van late nachtelijke discussies tussen Churchill en Stalin, waarbij ze allebei een behoorlijke slok whisky ophadden.

“Ik denk dat het belangrijk is dat dit document wordt getoond omdat er zoveel betekenis zit in dat kleine vierkantje papier”.

“Het is potentieel ongelooflijk belangrijk – het lot van miljoenen mensen dat met een pennenstreek wordr beslist als gevolg van een toevallige ontmoeting”.

Het briefje begint met de opmerking dat het geschreven is door Churchill tijdens een ontmoeting met Stalin in het Kremlin.

Er staat:

Roumenië

Rusland – 90 procent

De anderen – 10 procent

Griekenland

Groot-Brittannië, in overeenstemming met de VS – 90 procent

Rusland – 10 procent

Joegoslavië

50/50 procent

Hongarije

50/50 procent

Bulgarije

Rusland – 75 procent

De anderen – 25 procent .

Naarmate de gebeurtenissen vorderden, greep de Sovjetunie zelfs nog meer grondgebied, met 10 procent van alle genoemde landen (behalve Griekenland, dat vrij bleef van de Sovjetbezetting) en omvatte Polen, Tsjechoslowakije, Oost-Duitsland en de drie Baltische staten.

Miljoenen mensen werden ontheemd, gedood en gemarteld onder de Sovjet heerschappij gedurende het volgende vier en een halve decennium in Oost-Europa. Er volgden minstens drie grote opstanden tegen het communistische bewind: In 1953 in Oost-Duitsland, in 1956 in Hongarije en in 1968 in Tsjecho-Slowakije. Alle drie werden met geweld onderdrukt door het Sovjetleger.

Bron:

Churchill Conspired with Stalin to Give East Europe to Soviet Union, Secret Documents Reveal

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.168 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1116 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

3 Comments on Churchill spande samen met Stalin om Oost-Europa aan de Sovjet-Unie te geven, onthullen geheime documenten

 1. Churchill was gewoon een schurftige hond. Heeft heel veel doden op zijn geweten. Een soort Juncker. Verslaafd aan de alcohol en pijnstillers en wie weet wat nog meer.

  Like

 2. Horatius // april 4, 2019 om 11:42 //

  Winston Churchill had maar één prioriteit tijdens de Tweede Wereldoorlog en dat was het handhaven tot iedere prijs van het Britse koloniale rijk.

  En die prijs was de bezetting van geheel Oost-Europa door de Sovjet-Unie als beloning voor de overwinning op Nazi-Duitsland die zonder de inzet en de dood van miljoenen Russische soldaten waarschijnlijk niet behaald had kunnen worden.

  Griekenland was veel belangrijker voor de Britten dan Polen om de status van koloniale macht te kunnen behouden, dit land ligt een stuk dichter bij het Suezkanaal wat de doorgang was naar o.a. India. De Duitse inval in Polen was nota bene de aanleiding voor Engeland om Duitsland de oorlog te verklaren in september 1939 en dit land werd dus opgeofferd om de Britse koloniale belangen te kunnen handhaven. Een cynischere manier om opportunistische machtspolitiek te bedrijven kan men zich nauwelijks voorstellen en daar werden heel wat landen na 1945 het slachtoffer van.

  Churchill had het als een van de eerste politici na 1945 over het IJzeren Gordijn wat opgetrokken was door de Russische bezettingstroepen in Oost-Europa. Maar vergat gemakshalve erbij te vermelden dat hijzelf een van de architecten was van dit scenario, zonder zijn goedkeuring had Stalin misschien noodgedwongen een andere koers gevaren. Zeker toen bleek dat de VS in augustus 1945 de beschikking had over de atoombom en dit wapen ook daadwerkelijk gebruikte om Japan tot overgave te kunnen dwingen.

  Door middel van een harde intimidatiepolitiek (met die atoombom dus) van de geallieerden in 1945 had men Stalin kunnen dwingen zijn troepen terug te laten keren tot de grenzen van augustus 1939.
  Met alleen een gezamenlijke bezetting van het verslagen Duitsland tot 1948.

  De wereld had er totaal anders uitgezien na 1939 als Engeland toen niet de oorlog had verklaard aan Duitsland vanwege de Duitse inval in Polen. Men had eenvoudigweg niet de militaire middelen om aan die oorlogsverklaring enige inhoud te kunnen geven. Men trok Frankrijk met zich mee in die zinloze strijd wat ontaarde in het debacle in mei 1940 toen Duinkerken als een ‘overwinning’ werd verkocht en Frankrijk vervolgens roemloos ten onder ging. En het vrije Frankrijk zelfs na enige tijd de oorlog verklaarde aan Engeland toen die zich genoodzaakt voelde de Franse vloot te bombarderen met vele dodelijke slachtoffers.

  Geen wonder dat er in Duitsland en Frankrijk vandaag de dag nog wat oud zeer bestaat tegen Engeland wat zich nu openbaart in een harde opstelling t.a.v. de Brexit, er moeten nog wat oude rekeningen worden vereffend en dat zullen ze in Londen wel merken op korte termijn.

  Het geduld in Brussel begint langzaam maar zeker op te raken en voor één keer moet ik ze helaas gelijk geven.

  Die Britten willen wel de economische voordelen van de EU maar niet de nadelen.

  Like

 3. tim pietersen // april 5, 2019 om 01:04 //

  churchill werkte voor de rothchilds

  Like

1 Trackback / Pingback

 1. Churchill spande samen met Stalin om Oost-Europa aan de Sovjet-Unie te geven, onthullen geheime documenten – LekwaalMedia.nl

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s