Nieuw

Geheim dossier “Chemnitz”: De criminele carrière van de voortvluchtige Irakees is onbegrijpelijk – Exclusief rapport over de dodelijke mesaanval

(c) Screenshot YouTube (Klik voor groot.).

De dodelijke mesaanval in Chemnitz en de daaropvolgende rellen schokten Duitsland. Nu wordt het misdrijf in een proces onderzocht. FOCUS Online was in staat om vertrouwelijke onderzoeksdossiers in te zien en toont nu in een serie onbekende details en achtergronden. Deel 1: De strafrechtelijke en asieldossiers van de voortvluchtige hoofdverdachte Farhad A., die al in 2017 een man had neergestoken. Toen Daniel H. in augustus 2018 werd aangevallen, had hij helemaal niet in Duitsland mogen zijn.

Men kan urenlang in zijn politiedossier lezen. De 22-jarige Irakese Farhad A., laatst bekende registratieadres “09235 Burkhardtsdorf, Asylunterkunft” in Saksen, heeft een dik strafblad. En dit ondanks het feit dat hij slechts tweeënhalf jaar in Duitsland heeft gewoond.

Meer dan een dozijn daden zijn in het bestand opgenomen: Mishandeling, drugshandel, diefstal, inbraak, schade aan eigendommen, belediging, bedreiging, verzet tegen handhavingsambtenaren, om er maar een paar te noemen. Ook een geval van gevaarlijk lichamelijk letsel – tot nu toe onbekend bij het publiek – is te vinden in de lijst: Begin 2017 zou Farhad A. een Syriër met een mes hebben aangevallen en verwond.

Aanhoudingsbevel: “Voorzichtig, de verdachte kan gewapend zijn!
Bij het laatste misdrijf waarvan de Irakees voorlopig wordt beschuldigd, noemen de rechercheurs hem nog steeds als de “beschuldigde”. Het gaat over de dodelijke mesaanval op de 35-jarige timmerman Daniel H. De Duits-Cubaan was in Chemnitz, Saksen, vroeg in de ochtend van 26 augustus 2018, op straat doodgestoken. De misdaad heeft Duitsland geschokt en deels geleid tot gewelddadige demonstraties.

Een van de twee verdachten is Farhad A. Hij verliet Chemnitz kort na de gewelddadige excessen en vluchtte blijkbaar al lang geleden uit Duitsland. De man wordt gezocht met een internationaal arrestatiebevel. Op de zoekaffiche staat: “Pas op, de verdachte kan gewapend zijn”.

FOCUS Online volgde de carrière van Farhad A., die op 11 januari 2016 naar Duitsland kwam en kort daarna asiel aanvroeg. Het resultaat is een beeld dat is samengesteld uit vele – tot nu toe onbekende – afzonderlijke delen: Verklaringen van vrienden en kennissen, beoordelingen van het asielpersoneel thuis, bevindingen van overheidsinstanties, protocollen van politie en justitie, beschrijvingen van slachtoffers van diverse gewelddaden.

Als men de misdrijven van de jonge Irakees en de reacties van de Duitse autoriteiten in één woord wil samenvatten: onbegrijpelijk.

Hij slaat en spuwt in het gezicht van een vrouw
Na FOCUS online onderzoek was Farhad A. ongeveer tien maanden na zijn aankomst in Duitsland voor het eerst te boek met een strafbaar feit, de volgende overtredingen volgden in wekelijkse cycli:

 • 19 november 2016: Farhad A. heeft geld en tickets gestolen van het kantoor van de teamleider van zijn accommodatie voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen in Chemnitz.
 • 20 november 2016: Farhad A. stal twee paar schoenen en een stijltang uit de kamer van een andere vluchteling om zijn haar te stylen.
 • 23 november 2016: Farhad A. heeft goederen ter waarde van bijna vijf euro gestolen uit een supermarkt.
 • 12 december 2016: Farhad A. stal een paar Adidas-gympen in de sportafdeling van een warenhuis.
 • 28 januari 2017: Farhad A. stal voedsel in een supermarkt voor meer dan 40 euro.
 • 2 maart 2017: Farhad A. stond dreigend op voor een jonge Duitse man, beledigde hem en viel hem aan. Hij sloeg een jonge Duitse vrouw in het gezicht met zijn platte hand. Hij spuugde in het gezicht van een andere Duitse vrouw.
 • 26 april 2017: Farhad A. reed in Chemnitz zonder ticket met het openbaar vervoer.
 • 27 april 2017: Farhad A. schopte – blootsvoets – een kamerdeur in in het asielhuis van Chemnitz nadat hij was betrapt op diefstal.
 • 4 juli 2017: Farhad A. werd gevangen met 15 gram marihuana die hij in Leipzig had gekocht voor 100 euro. De districtsrechtbank van Stollberg veroordeelde hem later tot vier maanden gevangenisstraf voor deze daad – zij het op proef.
 • 2 augustus 2017: Farhad A. viel een 16-jarige man aan en bedreigde hem: “Als de politie er niet was, zou ik je vermoorden!
 • 4 december 2017: Farhad A. had een dronken gevecht met een andere vluchteling en sloeg hem met zijn vuist in het gezicht; de thuisleiding in Crottendorf, Saksen, belde de politie om hulp.

Plotseling trekt hij een mes in een kebab restaurant
De ernstigste – en in verband met de dodelijke aanslag van Chemnitz meest interessante – misdaad is nog niet in deze lijst opgenomen. In het politie-informatiesysteem werd het opgeslagen onder dagboeknummer 2242/17/118110. Het gaat om een brutale mesaanval.

Misdaadscène: een kebabwinkel in het centrum van Chemnitz. Tijdstip van het misdrijf: 1 februari 2017. Slachtoffer: Werknemer Orhan R., een Syriër, op dat moment 22 jaar oud.

Hij was in het restaurant op deze winterdag, toen Farhad A. zonder reden berserk ging – niemand had een sigaret voor hem. De Irakees sloeg een jonge Duitse gast in het gezicht, trok een mes uit en viel de kebabverkoper aan. Volgens politieregisters bracht hij vier steekwonden en snijwonden aan Orhan R. toe…. Uiteindelijk slaagde het bloedende slachtoffer erin het mes in het gevecht met Farhad A. te breken…

Het openbaar ministerie in Chemnitz heeft op dat moment een onderzoek ingesteld tegen Farhad A. wegens gevaarlijk lichamelijk letsel (dossiernummer: 463 Js 8630/17). Hoewel er sindsdien meer dan twee jaar zijn verstreken, loopt de zaak nog steeds. Het incident bevestigt immers wat verschillende mensen na de moord op Daniel H….: Tijdens zijn uitstapjes door Chemnitz zou Farhad A. altijd een mes bij zich gedragen hebben.

Aan de telefoon zegt hij: “Heb meerdere mensen gestoken”.
Dit was blijkbaar ook het geval in de nacht van 25 op 26 augustus 2018, zoals uit online onderzoek van FOCUS is gebleken.

Zo zou Farhad A. kort voor de misdaad voor een Shisha-bar opvallend zijn geworden. Hij stuitte op een jongeman – de 20-jarige Syrische Mohammad G. – en duwde hem weg. Hij zei toen dat het geschil opgelost kon worden als tussen mannen – en dreigend hield hij een mes in zijn hand.
Een paar minuten na de dodelijke steken op Daniel H., precies om 3:26 uur, belde een 21-jarige Syriër zijn maatje Farhad A.’s mobiele telefoon en vroeg hem of hij iets te maken had met de bloedcriminaliteit. Farhad A. zou hebben geantwoord dat hij verschillende mensen met een mes heeft gestoken. Terwijl hij dat zei, was hij blijkbaar nog steeds op de vlucht. Aan de telefoon kon je hem horen rennen.
Farhad A. is zwaar beschuldigd door een andere getuige. Het is de 23-jarige Iraakse Yousif A., die aanvankelijk ook als verdachte werd beschouwd. Tijdens zijn verhoor in hechtenis beschreef hij Farhad A. als moordenaar. De twee mannen waren samen op de plaats van de misdaad en renden weg nadat Daniel H. was ingestort. Op de vlucht, meldde Yousif A., had Farhad A. hem zijn mes getoond, dat nog onder het bloed zat. Hij zei dat hij er iemand mee heeft gestoken.
Er zijn dus veel aanwijzingen dat Farhad A. ten tijde van de misdaad met een mes bewapend was, en er zijn aanwijzingen dat hij Daniel H. en een andere man, de Russisch-Duitse Dimitri M., daarmee heeft aangevallen.

Politie: “Hij wordt over het algemeen gevreesd voor zijn optreden.
Hoewel er nog niets is bewezen, past het in het beeld van de zeer agressieve gewelddadige dader. Mensen die Farhad A. kennen omschrijven hem als onvoorspelbaar, meedogenloos, zonder genade en zonder gevoelens. Hij maakt alles wat hem in de weg staat plat. In een politierapport over Farhad A. is dit alles gebundeld in één zin: “Hij wordt over het algemeen gevreesd vanwege zijn optreden”.

Het is duidelijk dat Farhad A. nooit heeft nagelaten te suggereren dat hij vatbaar is voor ernstige misdrijven en daarom zeer gevaarlijk is. Des te urgenter is de vraag waarom de Duitse autoriteiten niet hebben gereageerd, niet hebben ingegrepen. Hoe kwam de man, die 14 alias-identiteiten had, in Duitsland aan en waarom mocht hij blijven?

Hij betaalde een smokkelaar $2.500 voor zijn reis.
Na onderzoek door FOCUS Online vluchtte Farhad A. via Turkije, Griekenland, Macedonië en Servië. Hij zou 2500 dollar hebben betaald aan zijn smokkelaar. Op 11 januari 2016 bereikten de Irakees Duitsland. Twee maanden later diende hij een asielaanvraag in, nam deze kort daarna terug en vroeg in juli 2016 opnieuw erkenning als vluchteling aan.

In januari 2017 verwierp het Federaal Bureau voor Migratie en Vluchtelingen (BAMF) de aanvraag van de Irakees en maakte het duidelijk: “Uitzettingsverboden zijn niet van kracht”. Bij zijn terugkeer naar huis bedreigde Farhad A. “geen gevaar” voor leven en ledematen of economische tegenspoed. In februari 2017 diende Farhad A. een klacht in tegen het BAMF-besluit bij de administratieve rechtbank van Chemnitz, die echter geen besluit nam tot de mesmoord in augustus 2018. De procedure werd pas op 9 oktober 2018 gestaakt – omdat de eiser “met onbekende bestemming is vertrokken”.

In juli 2018 loopt zijn tolerantie af – maar hij blijft in Chemnitz.
Ondanks zijn hopeloze asielaanvraag mocht Farhad A. in Duitsland blijven – minstens tot 12 juli 2018. Een dag later liep zijn tolerantie af en vanaf dat moment was hij zonder verblijfsvergunning. Hoewel hij niet langer het recht had om in Duitsland te wonen, hebben de autoriteiten volgens een politienota geen enkele moeite gedaan om de zeer criminele Irakees uit te zetten.

Op 5 september 2018, een week na de mesaanval op Daniel H., noteerde de politie van Chemnitz over de omgang met Farhad A.: “Maatregelen om het verblijf te beëindigen (ook paspoortaanschaf) werden niet uitgevoerd en zijn momenteel niet gepland”.

Bron:

Geheim-Akte “Chemnitz”: Die kriminelle Karriere des flüchtigen Irakers ist unfassbar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.197 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s